Reklamní svět zítřka

Včerejší článek o Google glass vedl k několika celkem zajímavým úvahám. Pokud budeme mít zařízení, které nás bude doprovázet na každém kroku a navíc bude schopné reagovat na prostředí v kterém se nacházíme, bude ideální pro přesně cílenou reklamu. Samozřejmě většině z nás to zrovna moc příjemné nepřijde a možná to budeme i nějak sabotovat. Budeme si dávat pozor na soukromí a možná i preventivně používat nějaké aplikace proti sledování. Jenomže Google bude mít jedno eso v rukávu a tím je naše snaha ušetřit.

Zkusíme si takovou jednoduchou simulaci. Vejdeme do supermarketu. Navštívíme oddělení proviantu, kde si chceme koupit třeba nějaký sýr. Koukneme na výrobek a Google glass jej identifikuje třeba pomocí čárového QR kódu anebo vizuálně. Už dnes dokáže Google poznat co je na obrázku, tak proč ne z obalu? Automaticky nám vyjede složení, kde jej momentálně mají nejlevnější a samozřejmě jeho alternativy, které zajistí srovnání třeba podle recenzí anebo parametrů. Aplikace zároveň bude mít seznam zboží, které máme koupit a když už budeme u toho, tak rovnou bude nabízet i “nechcete k tomu koupit i…” anebo “máte suroviny na následující jídla… Pro tento oblíbený recept chybí ještě …” a podobné věci. Jinými slovy lidé se začnou s Google, či klidně jinou společností vyrábějící podobné produkty, třeba napojené na open source, dělit dobrovolně.

Ano reklamní potenciál a cílení je tam doslova neuvěřitelné. Třeba ze sociálních sítí budou mít Google glass informace o našich zájem a když půjdeme kolem specifického obchodu, tak nás upozorní, že právě dostali novou knížku, puzzle anebo počítačovou hru. A klidně se vsadím, že aby nás aplikace motivovala bude schopná nabídnout i slevový kód, který uplatníme na pokladně. Co mi víme, třeba bude mít i Slevomat takovouto aplikaci :)

Tak nějak doufám, že i přístroje denního užití budou už napojeny na centrální počítač (někdo už to tak dokonce má). Třeba až pojedeme někam na výlet, tak nám Google glass řeknou, že za 50 Km je bezinka, která má promo akci anebo že v autě rozpoznává jen 4 obličeje, takže jsme zřejmě zapomněli dítě doma. No to už je asi trochu moc :)

V každém případě nás zřejmě čeká pěkně reklamní budoucnost, kterou si navíc připustíme sami.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Reklamní svět zítřka”

  1. Pokud nebudou chtít supermarkety kvůli tomuto blokovat jakoukoliv sít v prodejnách, aby zákazníci neodcházeli pro slevy jinde, tak to pak bude cílená reklama, tedy spíše manipulované nabídky.
    Podle volebních výsledků věřím, že se najde dost uživatelů, kteří ještě i poděkují.

    Ovšem markety se budou jakkoli bránit tomu, aby se dali výrobky srovnávat podle složení. Mám v tomhle již nějaké zkušenosti. Viz například: “výrobek bez glutamátu, obsahuje kvasnicový extrakt”. A ještě k tomu připíšou zeleným BIO…

    Jo, a nejsem robot, toho by si žena nad ránem všimla ;)

  2. No nevim, me prijde iz uchylne nosit bryle kdyz nemusim, asi bych si nezvyknul

  3. To už víceméně funguje. Zdárným příkladem je tomu AR hra Ingress, která do detailu monitoruje vaši polohu a může tak po vyčerpávajícím boji na náměstí doporučit nějakou restauraci v okolí.

  4. Čeká nás hrozná budoucnost plná šmírování.

    Otakar: to znamená, že když doma pečeš pečivo, tak v něm máš glutamát? Předpokládám, že používáš kvasnice. Kvasnicový extrakt je vyroben z kvasnic a nejedná se o glutámat. Viz např. tady – http://bit.ly/1jfJhip Je to jen fáma, která se hodně rozšířila.

  5. No řekněme že dost argumentů už padlo v hodně děsivém otevřeném dopise Googlu http://www.spir.cz/proc-se-bojime-googlu – za mě osobně se jakékoliv další “službě zdarma” od Google bráním zuby nehty. Google glass je daleko za hranou mojí tolerance, ale BFU si to beztak koupí…

  6. Nechtělo by to občas vyjít mezi lidi? :-)) Tento příspěvek mi přijde již řádně ulítlej. Ledaže byste se chtěl nechat celý život manipulovat…

  7. no já taky nevim… jednak mám vlastní brýle, takže bych musel nosit dvoje ( leda že by je dělali rovnou s dioptriema ) a druhák je to opravdu za tou tenkou hranou soukromí – představa, že na veřejných místech na mě někdo kouká jak robocop a jde to rovnou na síť je pro mě dost děsivá…

Comments are closed.