Google na Seznamu

Po minulém článku jsem se chtěl kouknout za kolik se prodávají Google glass. Zkusil jsem Seznamovské zbozi.cz a co mě překvapilo byla reklama Google na sklik :)

google-inzeruje-na-sklikPřiznám se, že na vlastním reklamním systémů, by jsem asi konkurenci nerad viděl. Zvláště když Česká Republika je jedním z posledních míst na planetě, kde domácí vyhledávač stále odolává.

Napadlo mě vyzkoušet jak si vlastně Google stojí ve vyhledávači Seznamu. Nutno podotknout, že mě výsledek poněkud zarazil a rozhodně stojí za to nad ním zauvažovat.

Když jsem zadal do Seznamu Google vygenerovala se mi následující stránka:

Google-na-Seznam

Google.sk na první pozici

Použil jsem Internet Explorer 11, který je komplet česky, takže mě zarazilo, že na prvním místě vidím Google.sk. U prohlížečů v angličtině jsou stránky občas zmatené. Pokud si říkáte, že to je způsobeno aktivním “Vše”, tak vás zklamu, nepomohlo ani kliknutí na “Česky”.

Tak kde je problém? Jak je možné, že slovenská verze má přednost před tou českou? Zpětnými odkazy to nebude. Nevěřím, že na Google.sk vede více odkazů než na Google.cz. Což potvrdil i Ahrefs:

  • Google.sk – 4,7 M
  • Google.cz – 41 M

Ačkoliv jsou informace pouze orientační, takovýto masivní rozdíl by za běžných okolností měl jasně určit pořadí.

Probral jsem tento screenshot s dvěma SEO šamany. Jeden se přiklání k napojení služby na firmy.cz*, což je vidět na třetím výsledku vyhledávání a druhý nadhodil, že může jít o duplicitu či onpage faktory. Osobně nevím 41 milonů zpětných odkazů je prostě 41 milionů zpětných odkazů :)

* Je celkem zajímavé jak Seznam doplnil obsah do popisu právě z Firmy.cz. Google stránka zrovna dvakrát moc obsahu nemá.

Závěr

Fakt mě zajímá jak může být Google.sk před Google.cz. Nemáte někdo nějaký nápad? :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Google na Seznamu”

  1. Tak jsem si kvuli tobe dal namahu a zavolal do seznamu.cz a bylo mi receno, ze je to kvuli tomu, aby se CZ surferi zdesili, ze nejvetsi prohlizec nasvete mluvi jenom slovensky(!) a ihned se vratili nazpatek k seznamu. Je to takticky tah, musimm rict skvele promysleny…mne by to nenapadlo a pritom jsem byl tvurcem takovych projektu, o kterych vlastne krome mne nikdo ani nevi..

  2. mám stejný názor. Nemůžou říct, že je cenzurují, ale v podstatě na to málokdo klikne :)

  3. Tak já jsem si dal tu námahu reálně a bylo mi řečeno, že k výsledkům vyhledávání se nevyjadřují, takže asi tak.

  4. Smysl to sice dává, ale není to manipulace výsledky vyhledávání? Není to na nějaký BAN?

  5. Tady si asi někdo dal snídani šampionů. Horší je to, že i po prokliku na CZ vyhledávání je stále dole. :)

  6. :D Petr Malec: povedené! :D
    Já si myslím, že je prostě Seznam brutálně zmatenej, protože i u mých projektů, kde se pohybujeme v diametrálně odlišných číslech neupřednostňuje web úzce specializovaný, onpage optimalizovaný s větším množstvím zpětných odkazů než 10 dalších webů nad ním. Jediné, co by mohl být v mých projektech problém je stáří projektu a historie domény. Ale seznam na tenhle faktor moc velkou váhu nedává, ne?

  7. Ukazuje to prostě úroveň vyhledávání seznamu. Jednostránkové MFA je klidně výše než web s tisíci podstránkami…

  8. Nehledal bych v tom žádnou konspiraci. Takhle prostě teď vypadá vyhledávání Seznamu. Při boji se Seošamany vylili fulltextáři Seznamu s vaničkou i dítě …
    Viz už přes měsíc trvající stav http://search.seznam.cz/?q=zahradn%C3%AD+domky
    Na 1-2. místě se pořád objevuje zaparkovaná doména bez obsahu

    1. Martin: Ty jo tak to je síla ta parkovací stránka Forpsi na druhé pozici :D
      Ján Januška: že by na Google.sk vedlo více českých odkazů než na Google.cz se mi moc nezdá.

  9. Já seznamu také někdy nerozumím. Mám už několik let magazín s kvalitním obsahem a stovkami podstránek a některé MFA jsou ve vyhledávání před mnou. Ty MFA weby nemají ani ranky, ani aktualizovaný obsah apod.

  10. 41 miliónov odkazov je síce veľa, ale… Seznam neindexuje všetky zahraničné stránky a preferuje odkazy z tých českých. Takže na Google.sk možno vedie viac odkazov z CZ webov. A aj keď nie viac, tak pravdepodobne budú odkazy kvalitnejšie.

  11. Google porušuje všechna pravidla (i ty vlastní) pro webmastery, je to samá placená reklama, kterou se snaží schovat za přesměrující skripty a zdrojový kód nejenom jeho titulní stránky stojí za houby. S počtem zápisů do katalogů to taky trochu přehnal, co si budeme povídat. Proto si zcela oprávněně zasluhuje ruční penalizaci a v tomto Seznamu fandím.
    Zajímavé na tom je, že Google se dá překonat zase jenom Googlem. Je to asi stejné jako s blbostí.
    Reakce BFU BSE na SERP by mě ale docela zajímala.

  12. Síla spíš je, že po komunikaci s technickou podporou Seznamu se měsíc nic neděje.

  13. Mi se stejnak zobrazil google.cz v inzerci jako první takže možná si tím chtějí zvětšit CTR a dostat z toho co nejvíc :D

  14. Zadnou konspiraci bych v tom nevidel, temer zadny obsah jak je zmineno a algoritmus si s tim neporadi spravne, na takovychto webech to netestuji a ani neni proc. Mohou to upravit manualne ale proc takto jim to vyhovuje.

Comments are closed.