Staré projekty I.

Při stěhování jsem naše mé staré projektové deníky. Jedná se o papíry ze starého diáře, který jsem nevyužil, tak posloužil jako zdroj papíru pro záznamy o projektech, které jsem zkoušel dělat za účelem ověření různých SEO teorií. Výsledkem většinou bylo zjištění, že to co se obecně považuje za podezřelou SEO blbost funguje a to, co je považováno za společensky přijatelné naopak na první pohled vůbec nefunguje. Připadá vám to matoucí? No tak to vítejte ve světě moderní SEO propagandy.

Hezké MFA

Projekt hezkého MFA je jeden z nejstarších SEO testů, jaké jsem kdy dělal. Byl spuštěn 16. května 2009 a jeho úkolem bylo ověření několika faktů:

  • fungují SEO friendly URL
  • povede si stránka s viditelně oddělenými reklamami lépe než její konkurent, kde zapadají do textu
  • je design z minulé dekády stále použitelný (tabulky, žádné css)
  • porovnání efektivity textů pod a nad tisíc znaků
  • efekt citací zákonů
  • efekt EMD
  • linkbuilding – otestování postupně několika metod

Vše šlapalo poměrně dobře. Vliv EMD (o exact match domain více na seopedii) byl v té době značný. Po zhruba ročním testování jsme chtěl vše prodat.

SEO friendly URL

Byl to jeden z mích první testů a hraní si s .htaccess mi popravdě moc nešlo :). Myslím si, že kombinace právě SEO friendly URL a EMD vedla k poměrně zajímavému úspěchu na Google a to bez větší snahy.

Rozmístění reklam

V té době bylo obvyklé, že PPC reklama zapadala do stránky tak, že jí pomalu ani nebylo vidět. Já jsem to zkusil jinou cestou. Pokud reklamu oddělím můžu ukázat Google, že obsah je pro mě důležitější. Toto se mi nepodařilo potvrdit ani v dalších projektech. Ale všiml jsem si po čase, že reklamy nad obsahem a pod ním jsou častěji textové, zatímco po stranách preferuje AdSense obrázky. Na čárky to bylo 1:3.

Design z 90. let

V tomto i několika dalších experimentálních projektech bylo dosaženo celkem zajímavého zjištění. Opravdu jednoduché designy získávali lepší pozice. Dokonce jsem zkoušel i tabulku s dvěma řádky, kde v horním bylo menu a v dolním H1 a text. Žádné formátování nic. Tento web získal velmi dobré pozice ovšem na nekonkurenční slovní spojení, těžko tedy soudit. Dnes to asi už bude jiné, ale pokud by jsem měl dělat před pár lety podpůrný web určitě by to bylo čisté HTML + lehké CSS pro lepší čitelnost a to bez postranních sloupců. Něco jako základní WP šablona 2013. Prostě nudle.

Porovnání délky textů

V roce 2009 platily jiné standardy pro délku textů. Experiment měl za úkol ověřit jak si povedou tři stránky. Každá byla hlavní keyword – vedlejší. Jedna měla cca 600 znaků, další cca 1200 a třetí cca 1800. Zatímco ta s 800 znaky se někde ztratila, tak druhé dvě prošli zhruba stejně. Problém u stránky s 600 znaky byl už při indexaci. Skončila někde v záložním indexu.

Dnes už jsme ale někde jinde a vím, že by text měl mít přes 300 slov. Doporučená délka je přes 500. Tohle jsem také testoval před pár lety :) Info snad příště.

Efekt citací zákonů

Někde se objevila fáma, že pokud dáme do textu citace zákonů, bude tím web značně posílen. Zkusil jsem to a nefungovalo to. Spíše byla duplicitní část s citací vynechána a text spadl pod 1K znaků.

Linkbuilding

Šel jsem v té době postupně, jak se doporučovalo na starém dobrém webtrhu (dnes už se tam SEO moc neřeší). Začal jsem katalogy. Jak postupně katalogy vyhledávače procházely tak i MFA rostlo. To vydrželo asi tři měsíce. Pak začal vliv slábnout a bylo načase zkusit další metody. Komentářový spam, podpisy atd. Bylo vidět, že všechno má spíše krátkodobý efekt. Katalogy postupně přestávali existovat, rostla i konkurence na poli MFA.

MFA jsem nechtěl zapojovat do žádných odkazových schémat a to dokonce ani po roce, kdy vydělal něco přes 700 CZK. Hodnotu zvedly i ranky. Další rok už jsem s ním ale dopoval další testovací projekty.

Závěr

Oficiálně jsem na něm přestal dělat pokusy zhruba před rokem a půl (možná déle). Bylo to i kvůli neustálým hrozbám ze strany Google (ačkoliv si rád dělám srandu z Tučňáka a Pandy, tak vím že mám u spoustě webů máslo na hlavě :)). Vyhodil všechny odkazy ven a nechal to jen tak jít dál. Od té doby web opravdu pasivně vydělává. Postupný nárůst návštěvnosti si vysvětluju narůstající internetovou populací.

Přidávám sem ještě grafy z Google Analytics a AdSense pro studijní účely. Je na nich například vidět, jak se za poslední rok umí AdSense lépe cílit (nárůst prokliků) ale méně platí :)

 

projekt-hezke-MFA


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Staré projekty I.”

  1. Pěkný článek, ve kterém je vše přehledně shrnuto. Popravdě, líbí se mi hlavně ta část, co se píše hned na začátku “vítejte ve světě moderní SEO propagandy”, jelikož si osobně myslím, že to tak opravdu je. To co se všeobecně všude neustále omílá, tak není ani z půlky pravda a dělá se to jen kvůli tomu, že v tom leží obrovské peníze.

  2. jj, ta “propaganda” mě taky zaujala :-). Já tomu říkám SEO kruh. Tzn. to co bylo loni špatné, je letos absolutní jedničkou, aby to za rok bylo zapomenuto jako nefunkční :-)
    Ale jinak je pravdou, že v některých případech, kdy jsem nechal web tzv. vyhnít a nijak jsem se mu nevěnoval, tak po čase došlo k tomu, že se ustálil na určité hodnotě návštěvnosti, pod kterou nešel a naopak výkyvově vyskakoval nahoru. Často mám pocit, že u SEO platí, že pokud už něco dosáhne určité úrovně, tak každá další změna je k horšímu. Opravdový SEO šaman pak pozná, kdy ta chvíle nastala…

  3. Mam stejnou zkusenost, vzdycky sem postavil web jen na onpage faktorech, normalnich, zadnych prekombinovanych preoptimalizovanych podle aktualnich trendu a spousta lidi se divilo ze to ma navstevnost ve stovkach, tisicich mesicne a generuje to penize :)

  4. Jardo, mám hodně podobný pocit. Zdá se mi, že weby rostou dokud na nich aktivně děláš (obsah, propagaci). Když pak přestaneš, ustálí se a to a drží se to, ale jakmile zase začneš něco dělat, novou propagaci nebo obsah, tak už to není tak efektivní jako předtím a někdy to je snad kontraproduktivní.

  5. Pekne shrnuti a navstevnost take fajn. Holt nekdy web pasivne jede sle jsou to vyjimky.

  6. Offtopic: fakt myslis ze je dulezitejsi znat nejctenejsi stranky vcetne jejich poctu, nez posledni komentare ? :D

Comments are closed.