Evropský soud nařídl Google mazat odkazy, které mohou někoho poškozovat

Nejvyšší Evropský soud v úterý dal jednotlivcům možnost ovlivnit to, co ve vyhledávačích bude vidět. Doposud bylo jediným možným řešením jak odstranit výsledky z Google pro jednotlivce, smazání obsahu na stránce, kde se nacházely. Ovšem zde bylo hned několik problémů. Za prvé ne vždy toho vůbec lze dosáhnout a za druhé v době publikování například článku, splňoval všechny zákony. A mezitím vším je Google, který se “svévolně” rozhoduje, které informace o jakém člověku budou na hned první stránce.

To je i případ španělského právníka. Mario Costeja byl na Google naštvaný, protože se jeho jméno objevovalo v souvislosti s dluhy v roce 1998. V španělských novinách vyšel článek, kde bylo napsáno, že kvůli narůstajícím dluhům musel prodat majetek. Což zrovna nemusí vypadat dobře. Své dluhy ale už dávno splatil a tak je tato informace irelevantní. Noviny nemají důvod článek mazat, protože je součástí historie. Popravdě jej už asi nikdo nikdy ani neměl číst, proč taky? Jenomže jej vypátral Google a stále historii Maria Costeja připomíná. Což kariéře právníka rozhodně neprospívá.

Otázku co s informacemi na internetu každou chvíli někdo otvírá. Stačí jedna “vydařená” oslava, pár aktivních přátel a následující desítky let vás budou pronásledovat fotky, které nikdy neměli spatřit světlo světa. Přeci jen udělat fotku a hned jí nasdílet na sociální sítě zvládne i člověk pod vlivem na pár kliknutí. Jak bylo mnohokrát napsáno, jakmile je něco na internetu už se to nedá smazat.

Jenomže by bylo fajn, aby to alespoň zapadalo prachem a už to nikdo nenašel. Tedy pokud zadá vaše jméno a příjmení, tak to nemusí být hned jako první výsledek hledání.

Nejvyšší Evropský soud si to také myslí. Soudy jednotlivých státu Evropské Unie by tak měly vyhovovat žádostem o odstranění odkazů, ovšem jak přesně by to mělo fungovat už Nejvyšší Evropský soud neříká. Ono je to totiž celkově ožehavé téma. Přeci jen s trochou právnické snahy by jsme se mohli dostat do bodu, kdy individuálové budou požadovat v SERP jen relevantní výsledky.

Zdroj: Google Must Honor Requests to Delete Links, European Court Rules


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Evropský soud nařídl Google mazat odkazy, které mohou někoho poškozovat”

  1. Nebylo to tak dávno, co na Slovensku na výraz “nenažraná sviňa” vyskakoval ve vyhledávači jako první link na jednu banku ;) Takže teď už může banka požádat soud, aby to nechal vymazat. Je to asi levnější, než snížit bankovní poplatky :D

    1. Otakar: jó Google bomby byla sranda. Teď už to nefunguje. Údajně se slovo musí nacházet na stránkách, aby se mohlo použít.

  2. ak by teraz už google bomby nefungovali, tak by sa tatrabanka nenachádzala na 5 mieste po zadaní kľúčového slova „nenažraná sviňa“ :)
    teraz som to kontroloval a stále tam je.

    „senilní ješita” už ale nefunguje

  3. Ono je také otázka aby se toto nezneužívalo. Na jednu stranu je možná morálně fain když je možnost odstranit nevhodné odkazy, ale na druhou stranu dovedu si představit že to budou zneužívát různé nátlakové skupiny a posílat miliony odkazu denně podobné jako to dělaji OSA a spol (popřípadě na to najmuté firmy).

  4. Mázání odkazů stejně nebude podle mě mnoho lidí využívat. Pokud by navíc vyšel na nějakém autoritativním serveru daný článek, budou tyto články přejímat rss čtečky kopírující obsah na své weby a bylo by s požadavky o mazání odkazů snad více práce než samotného užitku.

  5. podľa mňa by súdy do sveta odkazov vôbec nemali takto zasahovať. Som zvedavý ako sa to v budúcnosti ešte vyvinie.

Comments are closed.