Jak pomohlo umístění tématicky podobných článků pod blogpost

V březnu jsme se na Twitter podělil o některé statistiky z Google Analytics na 404M. Někdo se podělil o celkem vysokou hodnotu Míry okamžitého opuštění stránky a poradil mi ať zkusím umístit pod článek odkazy na další tématické články. Samozřejmě jsem o něčem takovém už delší dobu uvažoval, ale nějak sem se k tomu neodhodlal (čtěte lenost).

Dal jsem se tedy do zkoumání a procházení použitelných pluginů. Na výběr je jich hodně, ale u 404M jsem musel přihlédnout k více jak dva tisíce postům, které bude muset plugin zvažovat. Vynechal jsem tedy všechny, kde bylo v hodnocení jakákoliv zmínka o pomalosti při více blogpostech. Nakonec jsem zvolil WordPress Related Posts.

Přiznám se, že jsem počítal s tím, že jich budu muset zkusit asi vícero, ale hned u tohoto jsem byl spokojený. Návrhy na další články byly poměrně dobré. Navíc pokud jste přihlášení jako administrátor tak můžete u článku rovnou návrhy ručně měnit. Sice to stojí nějaký ten čas, ale u magazínu, kde je vysoká návštěvnost a každé procento míry okamžitého opuštění znamená desítky či stovky impresí, vám tato práce navíc může slušně zvednou příjmy z reklam.

WordPress Related Posts umí sledovat i počet impresí a prokliků. Snadno tak můžete změřit jeho efektivitu. Navíc rozlišuje mezi mobilními zařízeními a desktopem. Takže například vím, že za posledních 30 dnů kliklo na odkazy na podobné články 479 lidí (88 z mobilních zařízení a 391 z desktopu). Což je celkem zajímavé číslo.

Závěr

Myslím si, že umístit odkazy na podobné články rozhodně není špatný nápad. Jak už bylo zmíněno snižuje průměrnou míru okamžitého opuštění stránky a zvyšuje čas strávený návštěvníkem na webu. Samozřejmě můžeme mluvit i o nějakém tom SEO přínosu, ovšem to by jste nesměli mít takové obrovské množství odkazů na stránce jako mám já :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Jak pomohlo umístění tématicky podobných článků pod blogpost”

  1. Já používám na svých webech Yet Another Related Posts Plugin, ale mám pocit, že mám stejně vysokou míru opuštění. Návštěvnost mám z vyhledávání a přijde mi, že lidi buď najdou odpověď na otázku nebo nenajdou. Ale jen málo z nich pak pokračuje čtením jiného článku, i když se jedná z pluginu pod článkem o příbuzné články, nebo ze sidebaru o nejnovější nebo s novými komentáři.

    1. Otakar: zkus jej umístit přímo do článku jako box (třeba podbarvený lehce modrý).
      Atsor: to už je podle mě na zařazení do “odborné práce”. Takže se bude rozlišovat i kdo to hledá a jak (Google rozlišuje u čtenáře schopnost porozumět odbornému textu). Někdy chce člověk jen rychlé vysvětlení a jindy detailní. Externí odkazy na začátku článku jsou vnímaný jako pointa/inspirace. Na konci jako zdroj informací. Existuje i norma jak odkazovat na zdroje informací, ani by mě nepřekvapilo pokud by s ní Google uměl pracovat.

  2. Taky jsem před nedávnem sáhl po tomto pluginu Drago. Je to určitě přínos. Děsí mě jen 5 odkazů ven z článku – avšak stále ke mě.

  3. pouzivam shareaholic, ten prida nejen sest odkazu pod clanky, ale tez fb twitter a dalsi tlacitka.
    a to cely trva nainstalovat asi 2 minuty.
    ale chapu, lenost je nekdy neodbytna a dve minuty clovek nekdy pul roku odklada

  4. Já jsem si myslel že štítky mohou pomáhat, ale koukám, že budu muset nainstalovat něco dál. Ten plugin od Classica vypadá dobře.

  5. Otakar: To jsem také u jednoho klienta řešil a tam jsme došli k závěru, že jde opravdu o to, že uživatel (přes 90% z vyhledávačů) našel to, co hledal a jiné (byť podobné) informace/články už číst nepotřeboval.

  6. Používám ten samý plugin, zlepšení ale nastalo až když jsem k výpisu nechal generovat i obrázky, bez těch byla míra opuštění stále stejná.

  7. Už dlouhou dobu používám ten samý plugin a míra opuštění rapidně klesla. Nejvíc se mi osvědčil “Modern” layout se zobrazením “Publish Date” a “Thumbnails”. Třeba to někomu pomůže. :)

Comments are closed.