Penguin 2.1 ublížil 70 % webmástrů

okay-okay-cleanMinulý měsíc byly zveřejněny výsledky ankety na seroundtable.com, která proběhla před šesti měsíci. Otázka byla položena po aktualizaci označené jako Penguin 2.1 (4. října 2013) a zněla: “Jak si vedete po posledním update Google algoritmu Penguin 2.1.?” Celkem odpovědělo 2.800 čtenářů, což je podle mě už zajímavý vzorek.

  • 70 % lidí odpovědělo, že je poslední Penguin “poškodil”. Respektive že se jim zhoršily pozice.
  • 17 % lidí nezaznamenalo změnu
  • 7 % hlásí že se zbavilo penalizace z předchozí verze Penguinu
  • 6 % webmástrů uvedlo dokonce nárůst pozic

Mě osobně výsledky celkem překvapily. Spíše mi to trochu přišlo, jako snaha zahlasovat, že Google je špatný. Alespoň tak by jsem je interpretoval. Oficiálně měl totiž zasáhnout pouze 1 % vyhledávání, alespoň tak to tvrdil Matt Cutts na svém Twitter profilu. Na druhou stranu, v těchto anketách odpovídají lidé kteří “dělají SEO” no a řekněme si to na rovinu, tam se k penalizaci přiblížit zas takový problém není :)

Spíše mě zaujalo potvrzení, že verze 2.1 přinesla “očištění” pro 7 % hlasujících. Na tohle téma jsme totiž vedl jednu zajímavou debatu. Penguin mi totiž v tomto připomněl minipřepočet Page Rank :)

A aby jsem nezapomněl už je to skoro 6 měsíců od posledního tučňáka a pokud bude dodržen vzorec předchozích, tak se další verze dočkáme koncem května. Takže možná dorazí brzo další a to bude větší poprask než aktualizace Google Page Ranku :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Penguin 2.1 ublížil 70 % webmástrů”

  1. K tomu datu hlásím také zvýšení návštěvnosti z Googlu a lepší pozice v organickém vyhledávání. Je dobré vědět, že jdeme dobrým směrem.

  2. Ta anketa nemohla být cílena na normální vzorek lidí vlastníci stránky. Protože jinak by musel tučňák 50% lidem uškodit a 50% pomoci … protože jinak by to ani nešlo.

  3. Proběhla jsem všechny své weby a 4. října 2013 jsem nezaznamenala u webů s trochu větším obahem žádnou změnu. A to dělám pro každý web něco jiného (někde i nic).
    Zato u dvanácti z dvaceti jen pro přesměrování linků koupených domén ustala návštěvnost z Google úplně.
    Celá Google návštěvnost mi zmizela naposledy 5. října 2012 u jednoho MFA webu. Předtím jsem obdržela rány od Googlu 26. 4. 2012, ale to se postupně spravilo.
    Asi jak teď nemám čas na SEO, tak není za co penalizovat :-)

  4. Tak nevím, co dělám špatně, ale poslední tučňáci mi vesměs pomohly(i). Přitom prodávám odkazy, kupuju odkazy a některé z mých textů nepůsobí někdy přirozeně, respektive moje češtinářka by mi je omlátila o hlavu. Přesto jdu v SERPu google stále nahoru. Loni na konci května byl přitom skok razantní. Vypadá to, jako by se směr obracel a kruh se uzavíral.
    Naopak u Seznamu to poslední dobou není co bývalo. Nejhorší je, že nelze objevit nějaký vzorec chování.

  5. Taky jsem zjistil nárůst pozic na jednom webu. Bohužel další šel dolů.

  6. patrím k tým 17 %. žiadna zmena jedine čo som postrehol mierny rast na niektore KW. iked na jednom webe mi KW osciluju v rozpati 5 miest každy den. teraz neviem či je to dobre alebo zle.

  7. mne sa zdá že nejaký penguin pobehal weby aj pred dvoma-troma dňami

  8. Súhlasím s názorom, že tieto ankety majú relatívne nízku výpovednú hodnotu. Ich problém je, že vzorka ľudí (webmastrov), ktorí na ne reagujú je relatívne odlišná od majiteľov webov ako takých…

    A ďalšia vec je, že človek, ktorý je spokojný zvyčajne necíti potrebu sa o svoju spokojnosť deliť. Jednoducho sa podobných ankiet nezúčastňuje…

Comments are closed.