Test MOZ vyvrátil jednu konspirační teorii o Google Penguin

nejak-to-nedava-smyslExistuje jedna konspirační teorie, která se objevila na diskuzních fórech, poté co se provalilo jak vlastně Google Penguin funguje. Přeci jen algoritmus, který penalizuje vaši stránku jen na určitá klíčová spojení je podezřelí. Tak buď podvádíte, děláte black hat SEO, porušujete posvátnou příručku pro webmástry a zasloužíte si pořádně ztrestat anebo ne. Právě díky tomuto se hned několik lidí zeptalo, zdali není jen úmyslem Google přivést nové inzerenty k AdWords.

Sedělo by to skvěle. Chodí vám z vyhledávače na důležité slovní spojení lidé. Máte pro ně připravený obsah, víte jak je co možná nejefektivněji přesvědčit. Najednou je konec, tito lidé už nechodí. Pokud si ovšem nezaplatíte reklamu přes AdWords. Rázem můžete mít zpět top pozice. Žádné dlouhé čekání na odstranění penalizace, nový linkbuilding či placení SEO šamana. Dokonalý obchodní model, jak získat nové inzerenty.

Zhruba před týdnem vyšel na MOZ článek, který pomocí vzorku 100 penalizovaných webů testuje jak webmástři odpověděli na penalizaci Penguin 2.0. Jedním z testů bylo i zjištění jestli mezi vzorky jsou i nový AdWords inzerenti. To se potvrdilo jen u 4 % případů. Zároveň bylo vybráno pro každý web i jeden nepenalizovaný konkurent z první stránky Google. Z těchto konkurentů začalo používat AdWords 10 %. Teoreticky se tak dá říct, že Google nezískal nové inzerenty penalizací webů. Spíše naopak. Navíc konkurenti začali více investovat do AdWords.

Otázkou je jaký by byl vývoj pokud by žádný Google Penguin nebyl. Na vyvrácení zastánců konspiračních teorií to rozhodně nebude. Navíc takto to spíše vypadá, že majitelé penalizovaných webů jsou na Google značně naštvaní. Anebo že by jen peníze co by normálně dali do PPC museli dát nějaké SEO firmě na odstranění případných škod?

Celkově je Google Penguin poměrně nešťastně projekt. Vyžaduje totiž po majiteli webu daleko větší znalosti než je vytvořit sitemap a další jednoduché SEO věcičky podle Google příručky. Když schytáte tento druh penalizace musíte často využít placené nástroje třetí strany a zjistit, které odkazy jsou špatné a pak se postarat o jejich odstranění. Nemusím snad připomínat, že si na odstranění odkazů někteří lidé postavili byznys. Na druhou stranu žádosti o odstranění odkazů jsou často velice otravné a bezdůvodné. Spousta lidí ani neví co dělá. Dokonce jsem přemýšlel, že jestli po mě někdo bude znovu chtít odstranit nofollow odkaz tak mu nejdřív vystavím výzvu k úhradě SEO regulačního poplatku.

Závěr

Tak jedna studie na vyvrácení konspirační teorie o Google Penguin je snad vyvrácena. Anebo není?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Test MOZ vyvrátil jednu konspirační teorii o Google Penguin”

  1. Líbí se mi ta formulace o SEO regulačním poplatku. Mohu to používat ve svých fakturách?

Comments are closed.