Jak se dozvíme, že Google už není nejlepší vyhledávač?

nejak-to-nedava-smyslPřed pár hodinami se mě někdo zeptal jaký je nejlepší vyhledávač. Odpověděl jsem, že asi Google, ale záleží co přesně hledá. Přikývl a dál jsme to už neřešili. Cestou domů jsem nad tím ale přemýšlel a div se mi nezavařil mozek. Takovéto rozpitvávání všech možných alternativ a pomyslených možností. Nakonec mi to nedalo a musím se vás na férovku zeptat. Jak vlastně víme, že Google je ten nejlepší vyhledávač? A proč vlastně?

Pokud se zajímáte o SEO už nějaký ten pátek, tak jednotlivé hodnotící faktory znáte. Víte podle čeho se výsledky řadí a co od kterého vyhledávače očekávat. Jak se prosadit v SERP v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Dokonce jste si možná zkusili udělat dokonalou stránku. Prostě nejlepší možnou odpověď na určitý dotaz. Jen tak z hecu. U long tailů to není zas takový problém. Pokud někdo položí doslova otázku, tak připravit odpověď, která vše vyřeší, vysvětlí a názorně ukáže jak na to, není zas takový problém. Chce to jen dostatek času na namíchání SEO koktejlu s dostatkem link juice. No a popravdě možná právě tady si uvědomíte, že s Google to vždy nemusí být zas tak jednoduché.

Záleží co konkrétně hledáte

Ok, pokud hledáte konkrétní věc, událost či člověka, tak nejlepším vyhledávačem je nepochybně wikipedie. To se asi shodneme. Jestli heslo není “pahýl” tak se většinou dozvíte všechno potřebné. Dokonce, když se nějaký extrémistický wikipedista nerozhodne cenzurovat externí odkazy, tak pomocí zdrojů se dá i příjemně rozšířit obzory. Podle mě to většině lidí stačí. Takže v tomto ohledu je Wikipedie (tedy encyklopedie) tím nejlepším vyhledávačem. Možná právě proto se jí Google v budoucnu pokusí okopírovat.

Ale co ten zbytek? No máme tu zmíněné otázky a odpovědi. Dříve anebo později u nás vznikne dominantní služby právě na otázky a odpovědi. Bude zde naprosto všechno, včetně ověřených odpovědí, které vyberou moderátoři. Ať už se bude jednat o další svobodný projekt jako wikipedie anebo komerční počin je celkem jedno. Prostě zde najdete odpověď na jakoukoliv položenou otázku.

Pak tu máme komerční sféru. Na první pohled se zdá, že odpověď na dotaz žaluzie nebude jednoduchá. Popravdě ale je. Prostě si vyberete podle parametrů a referencí. Co potřebujete víc?

Z tvůrců obsahu nám zůstávají zprávy, novinky a recenze. Tedy něco co najdeme, ale nevíme, že to hledáme, protože zprávy se tvoří z toho co se stalo. Ačkoliv to vypadá, že budoucnost patří agregátorům obsahu, pravda je to jen na půl. Ve skutečnosti bude silným prvkem třídění podle zájmů. V tomto mohou dost pomoct sociální sítě. Už jsme zde několikrát zmiňoval projekt tastekid.com. Už jsem díky němu narazil na nespočet filmů, seriálů a her, které mě zaujaly. Na základě lidí s podobným zájmem v budoucnu naleznete i zprávy, co budete moct číst hodiny.

Závěr

Takže jaký bude nejlepší vyhledávač budoucnosti? Možná žádný ani není potřeba. Jen bude stačit specifikovat službu, podle toho co vlastně hledáme.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Jak se dozvíme, že Google už není nejlepší vyhledávač?”

  1. Že ty si četl v posledních dnech nějaký zahraniční magazín? :-)

    Upřímně, nebejt masivního seospamu v posledních letech s kterým se Google+- vypořádává, nevidím žádné změny v jeho chování k lepšímu. Ba naopak, povinná personalizace a neustále stejné výsledky který díky ní znovu a znovu vyskakují jsou ZLO.

    Ceny/výkon hw za posledních 12 let? také spadly neuvěřitelně, takže teoreticky stačí někomu přetáhnout zaměstnance co znal původní algoritmy, dát na hromadu pár milionů dolarů a může mít dobrý vyhledávač.

    Že to nikdo ani seriozněji nezkouší je prostě trochu divné.

  2. Kdysi bylo použitelných vyhledávačů víc, Yahoo, Bing, Altavista, Seznam, Jyxo (ten byl fakt skvělý)…gugle jen patřil do rodiny. Kdo potřeboval si být jistý výsledkem, měl více zdrojů a mohl porovnávat. Gugle se nejdřív zbavil konkurence a teď nás může krmit čím chce…a ještě za to kasíruje :-/ Když dostanu za odkaz na pivo musím ho označit pro gugle jako placený?? WTF?
    Největší peklo je snad personalizace hledání…pokud se pohybuju v nějakém oboru, už mě nenechá k němu nic vyhledat v zahraničí, furt cpe stejné reklamy, FB, nebo G+…
    Je gugle ještě vůbec vyhledávač?? Vždyť máme jen jeho výsledek co není s čím porovnat!
    Dr.

  3. Jakýkoliv monopol je zlo. Ale síla Google není jen v jeho službách, ty může někdo udělat i líp, ale hlavně v tom že si miliardy BFU na světě neumí přesdstavit že by používaly něco jiného než Google. Stejná situace je u nás se Seznamem, kterým pro spoustu lidí začíná a končí celý internet

  4. Proto se vzdy zasadne odhlasuju, nez neco hledam na G, prave aby mi tam necpal do vysledku blbosti.

  5. Ahoj,

    informace o internetových vyhledávačích a jejich službách lze vyčíst také na webu http://www.iVyhledavace.cz, kde jsou detailně popsány nejen nejpoužívanější vyhledávače, ale i jejich ostatní online služby.

    Konkrétně Google vyhledávač je tam rozepsán s velkým počtem svých služeb.

    M.

  6. Do diskuze…neměli by uživatelé služeb googlu na něj VŽDY odkazovat s nofollow? Ty služby jsou zdarma, zisk z AdSense…hmm?? ;-)
    Dr.

  7. Dr.Ozdi:

    Nofollow je určen pro reklamy, nebo případně méně související odkazy, pokud v článku o Google, nebo jiné službě odkážeš link s nofollow, říkáš tím, že odkaz nemusí být relevantní k tématu o kterém píšeš.

    M.

  8. Michaeli, s nofollow je to o trochu jinak…mrkni na youtubu na tohle Mattovo video “What is a “paid link”?”
    Dr.

  9. No vždy hledám googlem s tím, že si nastavím filtr (časově, jazykově) a najdu. BTW Drago ty obrázky kreslíš nebo někde kupuješ? Určitě přes facebook :-)

  10. Dr.Ozdi:

    Já se s tím nějak nemůžu sžít :) Vždyť přeci neodkazuji na kohokoliv, kdo by mi za ten link platil, odkazuji na něj proto, protože je to oficiální zdroj něčeho, o čem v článku píšu a je to tudíž přirozený odkaz, který když označím nofollow, tak vyhledávačům řeknu, že to úplně nemusí být pravda.

    Jaký na to máš názor a co ty Drago, co si o tom myslíš a jak by jsi to řešil ty?

    Začíná se nám to tady rozjíždět :)

    M.

  11. ja som zvedavý ako by vyzeral svet internetu, keby google nahradilo niečo iné, či by webmasteri dokázali tiež tak jednoducho zarobiť peniaze

  12. Wikipedie není vyhledávač, přestože v ní najdeš mnoho informací. To bys mohl napsat, že Encyclopedia Britannica, nebo Ottův naučný slovník jsou taky vyhledávače ;)

    Vyhledávač sbírá a třídí informace po celém internetu.

  13. Nejlepší vyhledávače budou sociální sítě ;)

Comments are closed.