Co vám pošle Matt Cutts, když penalizuje váš link network

angry-bang-bang-bangPoslední velký zátah na odkazové sítě, zasáhl PostJoint. Jedná se o systém, kam můžete přidat svůj blog a následně dostáváte nabídky k publikování článků. Když se vám nějaký zalíbí a zároveň souhlasíte s cenou, tak prostě nabídku přijmete a článek publikujete. Co jsem se koukal do pravidel, bylo povoleno mírně článek poupravit, přidat nějaký ten obrázek, prostě “zahladit stopy”, no spíše uhladit, protože na odkazy jste nemohli sáhnout. Schéma je podobné Pay Per Post, kde nemusíte článek psát, prostě jej jen publikujete. Na stránkách je také počítadlo vyplacených peněz blogerům, které ukazuje 729.355 USD (nějakých 14,5 milionů CZK).

Samozřejmě publikování reklamních článků bez nofollow je prohřešek proti pravidlům Google příručky pro webmástry. Většinou za to hned nehrozí penalizace, protože je to poměrně běžná praxe a spousta webů, to nedělá s úmyslem ovlivnit nějaké SEO, ale prostě z důvodů reklamy. Ovšem pokud se takovéto věci dělají organizovaně, už je to trochu jiná liga. Nikdo se pak nemůže divit, že při razii to pak odnesou všichni zúčastnění. Údajně 16 % webů zapojených v systému bylo penalizováno.

Teď ale to nejlepší. Na PostJoint se pochlubili, co obdrželi od Google, spíše přímo Matta Cuttse.

co-vam-posle-matt-cutts-kdyz-provozujete-link-network

Tak 100 dolarový kupón na AdWords může být alespoň nějaká útěcha :)

Přísné rozhodnutí?

Možná se vám zdá rozhodnutí trochu přísné. Přeci jen jedná se o reklamní články, které lidé zveřejňovali na svých stránkách. Jak už jsem zmínil dříve, je něco jiného dělat to na vlastní pěst a být zapojený do nějaké schématu. Navíc publikované články byly často duplicitní. V popisu fungování sítě, byla zmínka, že kampaň zmizí jakmile se prodá určité množství článků. Popravdě mít na stránkách duplicitní obsah rozhodně není nic o co by měl bloger stát. To patří magazínům, které zveřejňují tiskové zprávy.

Odstranění penalizace teď bude práce minimálně na několik týdnů. Blogeři musí stáhnout články, anebo dát do odkazů nofollow. Inzerenti zase vyčistit svůj odkazový profil. Jedná se o manuální penalizace, ty se řešit dají i když ne vždy to hned vyjde. Minulý rok jsem čistil jednu doménu, kterou jsem si zaregistroval a měla na sobě penalizaci snad půl roku a to tam nebyl žádný původní obsah. Chvilku jsem si říkal, že si ze mě dělají zaměstnanci Google srandu.

Hrozí podobné razie i u nás

Samozřejmě. Už proběhly razie v Německu a tuším Polsku. Tedy nemíří pouze na anglické systémy. Prakticky všechny služby, které nabízí zprostředkovávání odkazů v textu mezi inzerentem a blogerem (publisherem) mohou být cílem.

Než propadnete panice, že jste kdy použili nějaký z našich pay per post systémů, je nutné si uvědomit, že dohledat spojitosti není nic jednoduchého. Pokud píšete tématické a kvalitní články přínosné pro čtenáře, tak to ani nejde. Nikdo vám v podstatě nemůže dokázat, že se snažíte ovlivňovat SERP. Psát za peníze není zločin.

Osobně by jsem ale u našich pay per post systémů uvítal možnost psaní a publikování článků s nofollow a dalšími náležitosti, které označují reklamní článek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Co vám pošle Matt Cutts, když penalizuje váš link network”

  1. Tady je jasně vidět to, že na to stroje nestačí. Vše se musí řešit manuálně, což je vůči velkému internetu problém. A pochybuji, že jim robot řekl, bacha linkfarma nebo placené odkazy. Robot v tom může vidět nějakou nahodilost, ale penaltu musí dostat ručně.

  2. Ban za originalni clanek je sice blbost, ale pandy, tucnaci a podobna zoopakaz to sveho casu brala taky smahem… Obavam se, ze si pohlidaji placlu apod velmi jednoduse.

  3. Právě dodržení tématičnosti webu já považuji za dostatečnou obranu proti podobným “zvěrstvem” od monopolu na reklamu, který hájí své zájmy ve válce s blogery. Pokud chci psát na různá témata, udělám si různé blogy.

  4. On je problem ze PR clanky s do follow odkazy nabizeji i bezne zname weby. Napriklad lupa.cz nebo cela sit webu iinfa a nikdo se nad tim nepozastavi. A stejne jako u spamu emailoveho, je jedno kolik spamu poslete i jeden nevyzadany obchodni email je spam.

  5. Clanek je fajn, jen zde neni uvedeno, ze PJ si dany email vytvorilo v editoru. Jinymi slovy se jedna o “fake screenshot” falesneho upozorneni z GOogle Webmaster tools. Resi se to na ruznych zahranicnich forech.

    PJ dostalo penalizaci a to takovou, ze se neobjevuje ve vysledcich hledani Google, coz neznamena, ze by byly penalizovane weby ci netoboze inzerenti. Takze se jedna jen o problem pripadne dohledatelnosti samotneho systemu.

    A nyni k pripadne penalizaci ceskych systemu; ano muze nastat a zejmena u tech, ktere zverejnuji seznamy webu. I proto napr zminovana Placla nic takoveho nema, netlaci blogery k dofollow odkazum (to je veci dohody mezi inzerentem a blogerem) a samozrejme nepublikuje duplicitni clanky, ktere vznikaji z neznalosti inzerentu nejcasteji primou nekontrolovanou poptavkou (kterou umoznuji jine PPP u nas). Naopak je v systemu zabudovana kontrola duplicity clanku a velmi striktne na ni trvame.

    1. Michal Kubicek: v době psaní článku, takováto informace nebyla, můžeš sem hodit zdroj?

  6. podle mne google môže veľmi jednoducho postihnúť aj PPP systémy v čr a prípadne blogerov, ktorí tieto systémy využívajú tiež

    1. Michal Kubicek: díky za odkaz. Ještě se zeptám nemáš nějaký přehled jestli si přímo inzerenti v PlaCla říkají o nofollow?

  7. Takovou statistiku nevedeme, klienti vak maji moznost zakliknout si, co od clanku ocekavaji a stale vice jich voli moznost: realne navstevniky a konverze. Take se objevuji poptavky, kde je explocitne receno, ze nemaji zajem o “seo clanek” a ze odkaz jen ve forme “produkt koupit zde” nebo treba jako neprokliknutelne url pod fotografii.

Comments are closed.