Jak rychle odstranit stránku ze Seznamu

okNašel jsem v Seznam nápovědě jednu zajímavou věc, kterou rozhodně stojí za to zmínit, protože by jí měl znát každý SEO šaman, neb se jistě najde chvíle, kdy se mu bude hodit.

Průměrná doba “deindexace”, tedy odstranění stránky z Seznam je dva až tři týdny a provádí se pomocí stavového kódu 404 (stránka nenalezena.) Věděli jste, že to ale lze urychlit?

Místo 404 použijte stavový kód 410 (Gone), který v podstatě oznámí vyhledávači, že se stránka jen tak neztratila, ale byla úmyslně odstraněna. Aby jsme vše podstatně urychlili stačí pak jen stránku s tímto kódem znovu “přidat” do vyhledávání prostřednictvím formuláře na přidání stránky.

Takže až vašeho klienta bude trápit nějaká stránka, která má velice neaktuální či nevhodné informace, víte jak se jí zbavit :)

A co Google?

Na toto téma zrovna dnes odpovídal Matt Cutts ve svém videopostu Does Google treat 404 and 410 status codes differently?

V podstatě přiznal, že Googlebot přistupuje ke stránkám 404 a 410 rozdílně. U 404 je stránka na 24 hodin v jakési ochranné lhůtě, kdy se robot pravidelně vrací a zkouší zdali se nejedná o chybu. U 410 se předpokládá úmysl.

V každém případě u obou variant se počítá s chybou webmástra. Například, že stránka mohla být hacknutá anebo se rozbije přesměrování. Ostatně kdo si kdy hrál se friendly SEO url prostřednictvím .htaccess asi ví o čem mluvím :) Takže se nemusíte bát, že vaší stránku Google deindexuje a už nikdy jí zpět nedostanete.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak rychle odstranit stránku ze Seznamu”

    1. Unreal][: tak to je jednoduché, vložíš do stránky
      <meta name=”SeznamBot” content=”O co že to nezaindexuješ do 24 hodin” />

  1. Díky, to se třeba někdy bude hodit. Sice zatím vůbec netuším k čemu by to konkrétně bylo mé osobě… Ale dobré vědět. :-)

Comments are closed.