Po Guest posting budou následovat články s Affiliate odkazy

nejak-to-nedava-smyslJak si Google nebere servítky pokud jde o zpětné odkazy jsem psal v nedávném článku Jedna velice poučná penalizace za Guest Post. Ať nad tím přemýšlím z kterékoliv strany výsledek je v podstatě jediný. Ty správné odkazy dokáží natolik ovlivnit SERP, že je nutné nasadit ty nejtvrdší zbraně co Google může použít. Dokonce mám až pocit, že je proti masivnímu a dobře mířenému linkbuildingu naprosto bezradný. Možná trochu silná slova si říkáte, ale takzvaný “přirozený linkbuilding” není problém na mírů uměle napodobit a s dostatkem prostředků prakticky v neomezené míře. Možná si říkáte, že Google takovéto odkazové sítě pravidelně odhaluje a ničí. Samozřejmě je to pravda, ale dělá to manuálně. Četl jsem nějaké návody i nabídky a popravdě. Dobře postavená private blog network klade takový důraz na to nebýt vidět, že nejdřív dojde k zabanování půlky internetu, co v tom je nevině, než se k nim dostane. Domény jsou registrované na různá jména, odlišné hostingy, různé formy linkbuildingu, ručně psaný obsah od různých lidí s odlišnou úrovní odbornosti, rozsahu či délky, k tomu všemu měsíce či roky pěstované profily na sociálních sítích. Fakt je to šílenost. Ty jednotlivé články nespojuje naprosto nic až to, že v průběhu nějakého období (třeba půl roku) napíší článek jak se jim líbila/nelíbila vaše služba. Což rozhodně není důvod k banu.

Vraťme se ale zpět k tématu. Guest posting si to odnesl “masivní penalizací” o které se více mluví než je zdrávo. Osobně neznám nikoho ani online kdo by podobný druh penalizace dostal. Obecně to odnesly hlavně weby, které se k tomu přiznaly. Tedy na spodní stránce článku se objevilo kdo článek napsal a odkaz na jeho profil. Tedy snadně dohledatelné důkazy. Tím to tak nějak vyšumělo.

Další bude možná affiliate

Delší dobu se ale probírá, zdali by měli být články (stránka) s affiliate odkazem nějakým stylem postihovány. Přeci jen, kdo napíše recenzi výrobku a nezapomene si přihodit svůj affiliate odkaz to zřejmě nenapsal jen tak. Minimálně to vypadá, že se snaží na recenzi vydělat. Tedy podle logiky Google, píču to za peníze, je to reklama a musí tam být nofollow. Není tam nofollow porušuje to naši posvátnou příručku pro webmástry a zaslouží si být web ztrestán.

Na rozdíl od guest postů zde půjde použít nějaký ten automat. Stačí udělat seznam většiny affiliate programů a hledat na stránkách kódy. Popřípadě to opět zalistovat a nechat brigádníky ať rozdávají manuální penalizace. Vše v zájmu zvýšené kvality pro uživatelé Google.

Je na provozovatelích affiliate, aby ochránili své partnery

Dneska už affiláci nezískávají návštěvnost jen pomocí SEO. Nestaví weby pro vyhledávače, ale optimalizují je pro maximální konverze příchozích návštěvníků. S tím souvisí i zdroje návštěvnosti. Ostatně pokud chcete být na první stránce vyhledávačů je to jednoduché, stačí si přece koupit reklamu v sklik anebo adwords. Ve hře jsou pomalu i sociální sítě a přímý nákup reklamy. Přeci jen, když prodáte jednorázově reklamu affilákovi na celý rok, tak na to ani nepotřebujete živnosťák. Na AdSense vám ani ten nestačí. Jj z affilu je regulérní byznys a ty nejlepší si přijdou na pěkné peníze (pro víc info doporučuji sledovat @AffilClub).

Ale co si budeme říkat, kdo chce začít s pár drobáky a spoustou času tak SEO je rozhodně dobrá investice :) Takže by bylo fajn, aby nám to provozovatelé affiliate programů a sítí ulehčili. Stačí málo, mít možnost si do jejich programu přidat URL či nejlépe doménu. Pokud z ní přijde návštěvník, okamžitě mu na uvítanou dát koláček. Jednoduché, prosté a bez důkazů.

Závěr

Snad jsem nadpisem nikoho moc nevyděsil, ale je důležité být o krok před Google. Být pozadu se totiž už nevyplatí ani ve white hat SEO ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Po Guest posting budou následovat články s Affiliate odkazy”

  1. Říkám to dávno, je čas na nový vyhledávač, který nebude živ z reklamy.

  2. krasny preklep ,,p.cu to za penize,, :), inac si myslim ze zaplatit si prve miesto v adwords nestaci.

  3. keby google začal penalizovať aj weby s affiliate odkazmi tak to by bolo už dosť neetické a nastalo by obdobie aby vznikol a rozšíril sa nejaký iný vyhľadávač

  4. Kdyby vyhledávače penalizovaly všechno co bylo napsáno za účelem zisku, tak by jim toho v indexu moc nezůstalo, a to co by zůstalo by nemuselo být to nejkvalitnější

  5. Je to dost možné, ale osobně si myslím že to nebude považovat za úplné zlo a půjde nějakou cestou kompromisu. Google má též své u affilu a tak bude muset vymyslet způsob aby zároveň nepoškodil sám sebe.

  6. Google začíná čím dál tím víc spratkovatět.

    K článku mám poznámku: pokud by na detekci affiliate odkazů opravdu stačil automatizovaný algoritmus, mohl by Google prostě tyto odkazy jen ignorovat (a přiřadit si ke všem “nofollow” interně)

    Pak to ještě manuálně procházet a rozdávat penalizace je činnost asi stejně tak hrdinská a užitečná, jako schovat se za stromem u cedule obce a zastavovat každého, kdo jede 51 km/h.

    Zvlášť když ten nesmyslný nofollow není podle specifikace ani povinným atributem – je “povinný” jen podle Google Guidelines … Google si tohle chování může dovolit, aspoň prozatím :-)

  7. Tak ke všem affill odkazů šoupnout nofollow nebo je přesměrovávat přes interní stránku a adios smradi.

    Taky ovšem nechápu, proč Google někoho buzeruje a vymýšlí si nesmyslná pravidla, když:
    1) může automaticky snižovat váhu či přidat nofollow u affill odkazů a dalších podezřelých odkazů
    2) 90 % uživatelů internetu ani netuší, co nějaký nofollow je, včetně mnoha blogerů – opět se penalizaci vyhnou jen komerční profesionálové, kteří zase vymyslí způsob, jak to obejít

  8. Nadpis mě trochu zmátl, ale pokud to myslíš tak, že Google bude penalizovat dofollow affil odkazy, tak máš pravdu, protože se již tak děje.

    Spencer z NichePursuits.com se s tím setkal, když dělal affil web. Vytvořil na homepage tabulku produktů s odkazy na Amazon – bum – pozice se ztratili. Hodil tam nofollow – bum – a už byl nahoře.

    Nevidím v tom moc problém, myslel jsem, že každý affilák tyhle odkazy už dávno upravuje. Jediný, s čím si nevím rady, jsou iframy Heureky (jestli propouští juice a jak ho tedy zastavit).

    Problém by byl, pokud by Google penalizoval affiliate odkazy obecně. Nevím, proč by to dělal (to ale nikdy nevíš), přesto by tím ale zazdil celý obchodní segment. Nebo minimálně hodně přiškrtil.

  9. Já bych tu pí*u raději opravil, jinak tě Google zařadí do úplně jiné kategorie než SEO a internet :-D

  10. možnost odkazovat bez affil parametru umí třeba PaP

  11. Dle mého názoru web, kde je hodně affiliate odkazů penalizovaný je. Vycházím z toho, že mám delší dobu magazín (mám na něm desítky článků), který byl dříve hodně navštěvovaný a affiliate odkazy jsem do článků nevkládal. Nedávno jsem provedl redesign apod. a začal do článků vkládat affiliate odkazy a nepřiřadil jsem jim nofollow. I když na webu pravidelně publikuji, tak začala návštěvnost upadat a web se propadal. Po přiřazení všem externím odkazům nofollow web opět roste ve vyhledávačích.

  12. “Je na provozovatelích affiliate, aby ochránili své partnery” ja si myslím že prevádzkovatelia webow sa vyseru nato či dostane ich partner penalizaciu. Najde si noveho partnera a život ide dalej. Momentálne som na strane prevadzkovatela affiliate a neuvažujem tak ale bohužial pre niekolkymi rokmi ked som bol na druhej strane tak poskytovatelia sa zaujímali iba o obraty a navyše provizie ani nevyplatili.

Comments are closed.