Problém u nových TLD na který dříve anebo později narazíte

neutral-conflicting-emotionsV pátek (28.3.2014) se počet registrovaných domén na nových TLD přehoupl přes 400 tisíc. Nejvíce je registrovaných .guru (skoro 47K) a .berlin (přes 43K). To už jsou čísla, která něco znamenají. Nové TLD tu jsou a nemůžeme před nimi zavírat oči.

A proč? Protože je nutné jim přizpůsobit všechny aplikace. Schválně kolik z vás už upravilo funkci na testování správnosti e-mailů, tak aby prošla i doména neco@spolenocnost.photography? Já se přiznám, že ještě ne. A nejsem sám. Neumí to například ani velký Facebook.

Tak Facebook je celkem ukradený, vždy se dá vytvořit schránka na Seznamu. Co ale v případě, že hodláte na nové doméně rozjet opravdu regulérní službu. Anebo nový e-mail využít pro propagaci a využívat jej opravdu poctivě. Půjde použít pro komunikaci s bankou, odběru důležitých newsletterů anebo jako přihlašovací údaj do spousty dalších služeb?

Pokud si říkáte, že časem určitě ano, tak je třeba vzít v potaz, že IDN domény tu máme od roku 2003 (.jp) a stále si s nimi nedokáže spousta systému poradit. Například oblíbený online klient pro správu e-mailů Icewarp nebyl schopný poslat zprávu na IDN doménu. Jak jste na tom s IDN e-maily si můžete vyzkoušet prostřednictvím projektu háčkyčárky.cz. Stačí na adresu testmail@háčkyčárky.cz poslat zprávu s předmětem IDN. Pokud vše proběhne jak má dostanete odpověď.

Rozhodně si tedy nemyslím, že se teď všichni rozhodnout přepsat své aplikace, tak aby vaše nové URL či e-maily prošly testem. A dost možná ani nerozhodnou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Problém u nových TLD na který dříve anebo později narazíte”

  1. Zajímavá situace. Laika asi nenapadne, že může mít problém s novým typem domény. Ale že i takoví hráči, jako Facebook, nejsou na nové domény připraveni, to mě udivuje. Asi nehrozí moc velký výpadek příjmů, jako to bylo s aférou Year2000.

  2. Koncem března, kdy byla uvolněna k registraci nová doména .EMAIL, jsem si jednu zaregistroval. Záhy jsem ale zjistil, že některé služby nejsou na novou TLD připraveny, ať už kvůli její délce (5 znaků), nebo z důvodu ověřování konkrétních koncovek. Níže uvádím příklady některých služeb, které zatím novou TLD ignorují:

    Google (nastavení alternativního emailu)

    Skype (novou TLD lze nastavit pouze pro sekundární email)

    Twitter (objeví se “tradiční” hláška, že se něco pokazilo)

    Moje O2 + samoobsluhy BLESKmobilu a Tesco Mobile

    weby Mladé fronty (Mobilmania, Žive apod.)

    diskuze na JakPsatWeb.cz

  3. Narazil jsem již na několik eshopů, které nezvládaly ani koncovku .INFO. A mezi nimi byly i poměrně velké eshopy.

  4. Jo tak .INFO domenu nebral ani system Komercni banky. Zenska na pobocce to tam nebyla schopna ulozit :)

  5. O nové TLD a právě .guru jsem déle uvažoval. Vyhrál rozum nad chamtivostí :-D

    Tady je zajímavé video jak správný výběr domény může přinést úspěch
    http://youtu.be/MDwhRYeXmYo

    Některé služby mají problémy i s E-mailovou SubDoménou (Tu@A.Tam.se).

  6. A to chceš zavést IDN domény. Když i sám velký Google s tim má problém a url s diakritikou mi nechtěl vzít. Tady nejsou problém BFU, těm to někdo vysvětlí, ale ty kvanta aplikací a stránek na to už nikdy nikdo nepřipraví. Teda alespoň většinu.

    Z toho pak bude plynout naštvanost uživatelů, kteří kvůli tomu budou mít problémy a hromada firem, kterým kvůli tomu budou utíkat zákazníci. Když jim nepůjde odeslat mail na .guru, tak si radši najdou guru s .cz, než aby hledali způsoby jak tam ten mail odeslat.

Comments are closed.