Co dělat když se nezobrazuje AdSense

Problém se zobrazováním reklamy AdSense je stále velké téma. Spousta lidí se pustila do budování authority website, kde místo dobře placených klíčových slov hledají klíčová slova, která nemají moc velkou konkurenci. Popravdě koncept této myšlenky není špatný. Longtail byl vždy spíše sázkou na jistotu a pokud dokáže vytvořit kvalitní text a nezanedbáte onpage SEO, tak návštěvnost z Google je otázkou dní maximálně jednotek týdnů. Jenomže klasický koncept monetizace MFA  není zrovna s touto formou webů moc kompatibilní.

MFA jsou tvořena na mírů dobře finančně hodnocených slovních spojení. Často je reklama tak lákavá, že text na MFA je naprosto irelevantní. To je v podstatě i ideální případ. Jenomže u authority website s textem cíleným na longtail můžete celkem slušně narazit. Jeden můj experimentální web se drží na 50 % pokrytí reklamou u AdSense. Přitom průměrný článek má 300 slov. Nejedná se o žádný scraper site ale text psaný na míru. Nedávno se mi ozvalo více lidí, kteří mají dokonce ještě méně. Tak kde je problém?

Za normálních okolností, by jsem za problém označil nekvalitní text. Slangové výrazy a cizí slova mohou vést právě k takovémuto efektu. Místo reklam se zobrazují prázdné plochy. Zažil jsem to na webu o online hře World of Warcraft. Texty určené pro hráče obsahují slangové výrazy a anglicizmy. Někde jsem četl, že když text přesáhne 10 % “nesrozumitelnosti” pro AdSense, tak se reklamy plně nezobrazují jak by měly. Výjimkou jsou samozřejmě reklamy podle zájmu, takže pokud jste se dostali do podobného reklamu, tak se určitě ujistěte, že máte zapnuté cílení podle zájmů.

Pokud víte, že váš web nemá moc velký potenciál v CPT (cost per thousand), což je problém zvláště webů s vtipnými obrázky, tak u reklamních ploch nechte zapnout pouze grafické reklamy. Většinou se vám začnou zobrazovat reklamy, kde se odměna počítá za zobrazování a nikoliv za klik. Není to sice žádný velký výdělek, ale stále lepší než prázdné plochy.

Pokaždé když má někdo podobný problém, tak doporučuji minimálně na nějaký delší časový úsek nasadit affiliate. Ve většině případů vychází daleko lépe než PPC reklama. Dokonce může dobře překvapit. Chce to ale dobře znát svého návštěvníka a myslet takzvaně out of the box. Tedy představit si jej a popřemýšlet, která reklama by jej mohla zaujmout. Vezměte v úvahu i časové období a co vaši návštěvníci v dané době zrovna potřebují. Nemám teď namysli nasadit mikropůjčky pár dnů před výplatou. Ale například dárky na poslední chvíli před Štědrým dnem, slevové kupóny na permanentky do posilovny před Novým rokem anebo elektronické cigarety. Lidé si dávají na do příštího roku nějaké to předsevzetí. Některé affiliate programy mají svého affiliate managera a ten vám vždy pošle tipy. Stačí být registrovaní a odebírat newslettery. Fajn je i sledovat aktuální trendy. Je mi jasné, že když děláte weby tak nemáte čas na takovéto věci, takže se vyplatí alespoň mít ve sledování ty správné lidi na Twitter a třeba jednou za pár týdnů projít novinky.

Pokud se s tímto vším nehodláte “patlat”, tak doporučuji nahradit AdSense českým PPC sklik. Má daleko lepší pokrytí. V krizové situaci jsem zahlédl takové ty univerzální reklamy. Sice CR nic extra, ale pokud se na to podíváte s nadhledem, tak je to lepší než nic.

Jinak pokud nevíte co dát na stránky za reklamu/affil, tak se nebojte napsat na Webtrh anebo Webdeal. Někdo určitě využije příležitost a zkusí zpropagovat svůj affiliate program ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Co dělat když se nezobrazuje AdSense”

  1. Zajímavý problém, sám jsem se s ním ještě nesetkal. Ale mě taky nenapadlo, že Google se snaží “porozumět” textu. Asi u mých tématických magazínů s tím nemá problém, reklamy se mi zobrazují tam, kde jsem nasadil adsense plochy.

  2. Mě se na jednom mém hlavním webu Adsense nechtělo vůbec zobrazovat a vůbec nemůžu přijít na to, čím by to mohlo být. Doména nemá ban na Adsense, textu je tam dost a tématika taky v pohodě, ale prostě se reklamní jednotky vůbec nezobrazují :/

  3. Díky za zajímavé nápady ;)

    Ronald – google je určitě dál než naše aktuální myšlenky :)

  4. mne osobne sa reklami od google zobrazujú vždy, pokrytie je 100% aj keď niekedy s veľmi nerelevantnými reklamami

  5. 2Radek: to se mi take jednou stalo udelal jsem pro zmenu na jedenom zahranicnim free-hostingu web s vtipama a GA se na nem vubec nezobrazovala tak jsem ji nahradil sklikem, myslel jsem, ze proste muj web GA nema rado. Ale po dvou letech jsem zjistil ze GA nemelo rado celo tu free-hosting site pac se hodne pouzivala na mfa weby dal jsem web jinam a GA se zobrazuje…. Ale posledni dobou se mi stava ze pri vkladani GA kodu se kod upravi konkretne chybi v nem dnes http:// a nektere editory tam pak sami pridaji file:// -pak se samozrejmne nezobrazuje

  6. Na odborných webech zobrazuje Google občas pěkné hovadiny, ale přizpůsobuje to i podle IP a zájmů. Reklama na mých webech se hodně liší když tam přijdu z domu, z cizího PC nebo přes Tor (zahraniční IP). Ovšem s tou návštěvností do dnů a maximálně týdnů bych se hádal – zatím kvartál a návštěvnost z Google je přesně NULA. Bing a Yahoo přinesly první kousky hned první týden a to je web v GWT, používá GA a nyní i AdSense. Nedělal jsem žádný spambuilding, ale pár externích odkazů to taky má.

Comments are closed.