Híčkejte si své inzerenty

zapomenuty-obsahVčera jsem řešil na jednom fóru mladého webmástra, který má problém s inzerenty. Proměnil svůj blog v celkem povedenou authority website. V podstatě psal o jistém oboru, kde je průměrná konkurence tak nějak obecně a když zjistil, že se na tom dá vydělat, tak přešel na recenze produktů a služeb. U něj to nabralo obrátky zvláště kvůli vysokým rankům. Na homepage má GPR 5 a tak jej začali oslovovat SEO agentury, jestli by nepublikoval různé reklamní články. Popravdě se mi nepodařilo zjistit proč má takové vysoké ranky. Na GPR 5 se nevyškrábete jen tak. Domnívám se, že za to může doména s historií, kde si založil blog (aneb probuďte spícího draka), ale to je na jiný článek.

Prostě mu to začalo vynášet pár tisíc za měsíc. Vzhledem k tomu, že tento rok bude zřejmě dělat maturitu, tak je to pro něj celkem dost peněz. No a jako každý z nás, když začínal, tak má velké oči :) Jenomže psát články dotované ranky je jedna věc a mít reklamu na webu zase jiná. Spousta lidí si za hezké GPR připlatí nemalé peníze. Stačí když tam budou mít odkaz. Když ale dojde na návštěvnost a začne se počítat efektivnost, tak zjistíte, že často dostanete víc peněz za odkaz v patičce než banner 728×90 v hlavičce.

Takže jsme si nad to virtuálně “sedli” a začal jsem mu vysvětlovat základy jak to u našich inzerentů chodí. Oni totiž chtějí vydělávat peníze anebo vidět alespoň nějaká čísla. Je to obdobné jako když máte super cool startup, který má potenciál ovládnout svět. Jenomže než se tak stane, tak vydělává nula nula nic. Pokud máte chápavého investora, tak sleduje úplně jiná čísla, než hromada akcionářů. Ti chtějí vidět zisky anebo alespoň nějaký virtuální, ale měřitelný přínos.

Obdobně je to i u inzerenta, který si u vás koupí reklamu. Pokud nemáte jméno, které něco znamená a je čest u vás mít reklamu (respektive hlavně ať jí tam nemá konkurence), tak musíte dodávat čísla. Zvláště důležité je první období. Taková ta reklama “na zkoušku”. Nejlépe za poloviční cenu :)

Technicky zdatnější inzerenti anebo ti, kteří na to mají své lidi samozřejmě měří konverze. Tedy kolik objednávek jim přinese reklama u vás. Často je tato metrika porovnávána s cenou. Prostě na kolik vyjde jedna zakázka, jeden zákazník anebo poměr kolik utratí vs kolik vydělají. Pozor ne vždy musí být v plusu. Dobrý obchodník počítá například s tím, že zákazník nakoupí i do budoucna anebo započítá i náklady na propagaci brandingu (značky). Ti kteří marketing berou vážně si dokáží ocenit třeba i nasbírané e-mailové adresy zákazníků, kteří nic nekoupí, protože vědí, že část během několik následujících měsíců přesvědčí v promo akcích.

Důležité je ale si uvědomit jak se tyto metriky vlastně měří a počítají. Například pokud vyfasujete jen odkaz, tak inzerent bude měřit návštěvy kteří přijdou z vašich stránek. Tákže když k tomu přihodíte nějaké letmé upozornění do sidebaru “Děkujeme společnosti XY za podporu našich stránek.”, tak počet návštěv z vašich stránek určitě vzroste. Pokud si právě teď klepete na čelo, že přece nebudete někomu dělat reklamu jen tak zdarma, tak si musíte uvědomit, že inzerent není vašim nepřítelem. Právě naopak. On vám vydělává peníze. Jistě pokud máte pidinávštěvnost tak to moc není, ale když jde o tisíce korun, tak se to posouvá jinam. No a na desítkách tisíc měsíčně je to jiná liga. Popravdě pokud mám být zlý tak jestli si chcete vydělat jen na provoz webu, tak zůstaňte u AdSense. Neříkám, že se máte před inzerentem padnout na kolena, ale je třeba s ním jednat jako s obchodním partnerem.

Další věc je, že v reklamě se neskutečně smlouvá. Ale šíleně. Často se dá cena srazit až o vyšší desítky procent. Základem je samozřejmě mít komu slevu nabídnout. Takže čím více inzerentů se u vás vystřídá tím lépe. Samozřejmě by jsem vám přál, aby jste si sehnali jednoho a ten vám platil stále víc a víc, ale tak to většinou nechodí. Takže si z každým pokecejte po e-mailu. Nechte jej ohodnotit jak byl spokojen a tak dále. Jednak získáte zpětnou vazbu, ale hlavně máte kontakt. Když pak nastane mrtvé období prostě jim pak napište jestli nemají zájem o reklamu na poslední chvíli se slevou třeba 50 %. Budete se divit kolik vám jich odepíše: “Tak to tedy zkusíme.”

Někdy narazíte na opravdu lukrativního inzerenta, který třeba nakupuje ve velkých objemech anebo investuje do brandingu. Takže na delší dobu můžete získat velice dobře placený kontrakt. Většinou je třeba zaujmout. Většinou zabere přidaná hodnota. Například sleva na delší období anebo reklamní článek zdarma. Popravdě nevím, proč se stále lidi tak bojí reklamních článků. Jednak to není problém označit jako reklamní článek, nemusíte se pod něj ani podepisovat, klidně tam můžete naprat nofollow link a zablokovat pod článkem diskuzi. Dokonce většina inzerentů zablokování komentářů vyžaduje. Co je ale důležité, že tito inzerenti jsou ochotní jako podklady pro článek poskytnout nejen tiskovou zprávu, ale také spoustu zajímavých čísel a multimediálního obsahu. Navíc tohle vše má na starosti marketingové oddělení, které s vámi stejně probírá věci kolem reklamy, takže nemusíte ukecávat někoho z vedení, aby vám napsal kolik čeho prodali anebo jakou technologii používají. Ve výsledku tak dostanete podklady pro super článek a unikátní fotografie, které nemají ani na komerčních serverech. Mimochodem top magazíny spadající pod velké mediální agentury často tyto data a multimédia ani nechtějí, protože se bojí neplacené reklamy.

Prostě dobře vycházejte se svým inzerentem a oběma z vás se to vyplatí ;)

Poznámka na závěr: Spousta inzerentů je vám ochotna poskytnout například exkurzi anebo soukromou prohlídku s výkladem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Híčkejte si své inzerenty”

  1. Předpokládám, že tu hrubku v nadpise máš schválně?:)

    1. Petr, Unreal][: zastesklo se mi po vyšším počtu prokliků ze sociálních sítí :)

  2. No, buďto najdeš inzerenta, který akceptuje sumu za reklamu či PR a nebo se ti ozve člověk, který už v druhém mailu začne smlouvat o ceně za jeden PR článek. Mě se však víceméně chytají lidé a společnosti, které cenu akceptují a já za ni nabídnu kvalitní služby.

  3. Kolego,

    to je opravdu fuj, hrubka už v nadpise. Híčkat místo hýčkat, dále “a tak jej začali oslovovat” bych také opravil, protože ty agentury začaly, ledaže by začali ti muži z agentur… Fakt to mlátí doslova do očí…

  4. Pánové, chyby taky nemusím, ale tohle se čte hlavně pro obsah! :)

    Skvělý článek!
    Zrovna dělám na webu, u kterého předpokládám do roka návštěvnost 100k/měsíc (muži i ženy, 15 – 30 let). Tam už by se asi nějaký přímý inzerent vyplatil, ale nemám s tím žádnou zkušenost.

    Co bys pak doporučoval? Poslat agenturám mail s nabídkou? A kolik by taková reklama mohla asi stát?

    1. jedy: 100K/měsíc už slušné číslo. Osobně by jsem zkusil nejdřív PPC a affil. Různé hubnoucí přípravky, mužská zásilka atd. mohou příjemně překvapit. S agenturami moc zkušeností nemám, ale chce si to dát pozor, aby prostor pronajímaly. Prostě nějaký garantovaný výkup ploch. Jinak ti to může ležet ladem.

  5. Těch 100k nebude asi UIP. Takovejch 60% bude vracející se traffic, takže se bojím, že PPC bude ztrácet a s tím affilem nevím, jelikož to bude zájmově dost různorodý. I když zhubnout bude chtít asi kdekdo, co? :))

    1. jedy: jj hubnutí je ideální affil třeba i na World of Warcraft :)
      Samozřejmě to chce měnit a hlídat trendy. Občas tam dát třeba Trikátor (Vánoce), před Valentýnem affil na zážitky, po Štedrém dnu zase elektronické cigarety ať potěšíme ty, co si dají přece vzetí. Dneska už je velký výběr :)

  6. Hmm, to zní rozumně :) Určitě to vyzkouším, díky za rady!

Comments are closed.