Na pokec o experimentálním SEO – blokový Page Rank

neutral-concentratedZatímco se snažím po večerech dát dohromady znalosti o budování jednoduché PBN (není čas a mám trochu špatný přístup), tak jsem narazil na zajímavou teorii, nad jejíž úvahou jsem nakonec strávil víc času než projektu.

Většina stránek je rozdělená do sekcí. Dříve se to dělalo pomocí tabulek. Máme nějaké záhlaví, postranní lištu, spodní část a nakonec patičku. Pokud se stránkou zároveň negenerujete i design neměl by být problém poznat pro robota budoucnosti nejen co je co, ale i co k čemu slouží.

Ok teď si vezmeme, že stránka má nějaký Page Rank. Co kdyby jsme jej rozdělili do jednotlivých bloků. Přitom zvážíme jejich důležitost a přínosnost pro uživatele. Patička není tak důležitá jako menu anebo hlavní část s textem. Nějaká takováto forma může běžně fungovat. Weby se složitou šablonou, kterou mají problém složit i některé prohlížeče si občas nevedou ve vyhledávačích tak jak by měly. Naopak jednoduchá MFAčka, které splácají začátečníci v HTML s využitím tabulek straší v SERP dodnes. Ale to je tématem na jiné diskuze.

Můžeme ovšem zajít ještě dál. Pokud si rozdělíme stránku na jednotlivé bloky, můžeme s nimi ještě více pracovat. Snadno by se dalo dosáhnout například efektu, že odkazy pod článkem směřující na podobné články v rámci jednoho webu mohou být chápány jako tématické. Anebo externí jako odkazy na zdroje.

Prozatím je tohle všechno více méně možné. Ale zkusme zajít ještě dál. Vezměte si třeba titulní stránku blogu. Nachází se na ní náhledy článků. Každý blok obsahuje nadpis, pár vět úvodního textu, štítky a odkaz na rubriku. Tématicky mohou být velice odlišné. Pokud předpokládáme, že umí vyhledávače rozdělovat stránky do tématických okruhů a hodnotit je (náročnost textu hodnotí třeba Google), tak by právě rozdělení do bloků mohlo vyřešit tento problém. Navíc práce s bloky je jednodušší.

Ok k čemu by se to dalo využít?

Pokud začneme uvažovat v blocích můžeme eliminovat některé problémy. Například na cn130 jsem umístil na nevhodné místo aktuální diskuze. Pravý panel začíná fungovat až od druhého příspěvku. Chápání příspěvků, tak může být narušené.

Na druhou stranu pokud si vezmu klasický výpis článků, tak na pozici druhého můžu umístit, něco co se tváří jako článek ale povede to na stránku s reklamou (v rámci webu). Z článku pak půjdou odkazy ven. Přitom pokud bych dal odkaz z někam do menu či patičky, nemusím dosáhnout takového efektu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Na pokec o experimentálním SEO – blokový Page Rank”

  1. v podstate máš pravdu a myslím si, že na nejakom veľmi podobnom princípe google určite funguje

Comments are closed.