Pasivní průzkum mozkovými pochody mladistvého BFU

LOLKdyž je vyžadována vaše fyzická přítomnost na různých místech stojí to celkem dost času, který by se dal investovat jinde. Takže se na cestách snažím jej alespoň nějak využít. V autobuse se toho dá udělat celkem dost. Připravit si podklady pro další práci, napsat článek, zlepšit se v kreslení anebo vymyslet něco úplně nového. Na pomezí spánku a reality mozek občas dokáže úžasné věci. Zvláště když je dlouhodobý nedostatek spánku už citelný.

Nedávno jsem se připravoval dát dohromady fylozoficky laděný článek pro 404M anebo alespoň nějaké to nového heslo pro seopedii. Rozložím si notebook. Čekám než se probere z hibernace a najednou banda mladistvých začne na plný autobus probírat všechno možné. Popravdě pokud mám něco komplexnějšího napsat potřebuju klid. Na nějaké jednodušší věci, či poznámky stačí i prostředí kanceláře, ale v tomto konkrétním případě, jsem zaklapl notebook a uvažoval, co dělat s volným časem.

Neslušně jsem se zaposlouchal do konverzace, která stejně nešla přeslechnout a když jsem zjistil, že tématem je Facebook, sáhl jsem po notesu a začal si dělat poznámky. Říkám si třeba něco zajímavého zazní.

Průměrný mladistvý BFU celkem bez problémů zvládá UI Facebooku. Ovšem neumí je pojmenovat. Proto při diskuzi popisuje jednotlivé prvky podle vzhledu. Ve škole se pravidelně přihlašuje na Facebook v počítačové učebně, když je čas anebo prostřednictvím mobilního zařízení, pokud je v dosahu wi-fi. Ani jeden ze šesti neměl telefon s dostatečným datovým tarifem. Jsou moc drahé. Jestlipak by se dalo vydělat na mobilní free wi-fině poblíž škol? :)

Co mě zaujalo nejvíce bylo, že na rozdíl od většiny pojmů, které upřesňovali popisem grafického prvku (přihlašovací okno, vkládání fotek, seznam přátel) tak jeden znali všichni a to YouTube tutorial. Jakmile tento pojem padl všech 5 či 6 vědělo o co jde. Dost mě to překvapilo, protože tento termín mi přijde poměrně nepoužívaný. Zazněl kvůli nějakému návodu. Následovala debata co všechno lze přes YouTube tutoriál zjistit a naučit se. Často se jednalo o banality, na které jsou návody o pár větách snad všude možně. Ale prostě preferovali shlédnout to jako video na YouTube.

Momentálně je na YouTube 59,6K videii označených jako tutorial česky a 266K videii tutorial cz. Přitom v hledanosti na Google a Seznamu jsou prakticky nulové výsledky. Letmě se prošel YouTube a různé české tutoriály zvláště k počítačovým hrám mají desítky tisíc shlédnutí.

Závěr

Další zjištění už nebyly moc zajímavé. Google u mladistvých BFU vede nad Seznamem, protože nové vyhledávání si neumí zapnout zpět. Všechna hudba jde z YouTube do MP3, kde je nejjednodušší sehnat novinky. Přitom se o to stará pár z nich, co to umí převádět. Filmy se sledují online, nestahují i když jsem zaslechl pojem ulož to.

V každém případě Facebook je pro ně velice důležitý. Myslím si, že magazín o facebooku s nějakými návody, by byl hodně navštěvovaný a dobře by se na něm prodávaly imprese.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Pasivní průzkum mozkovými pochody mladistvého BFU”

  1. Dobrý seznam, myslím, že jsi čas nezabil, ale využil smysluplně. Určitě to někomu pomůže k novému projektu. Doufám, že na tebe a tvoji analýzu nezapomene.

  2. Nechci rýpat, pokud se ale chcete pustit do psaní “fylozoficky” laděného článku, měl byste vědět, že “fylozofie” se správně píše filozofie (filosofie) :-)) Jinak dobré postřehy ohledně terminus technikus.

  3. magazín konretne pre takúto vekovú kategóriu je zbytočný, pretože oni sú príliš lenivý na ítanie nejakých článkov, k čítaniu sa dokopú až keď niečo prestane fungovať a hľadajú spôsob ako to opraviť

  4. Ten magazín o Facebooku, popř. i Youtube není špatný nápad. Muselo by to být ovšem hodně chytře promyšlené a celé dělané spíš zábavně-bulvárním stylem.

Comments are closed.