Prosba o odstranění článku

angry-unhappyVčera odpoledne mi někdo zavolal, že by potřeboval odstranit jeden odkaz, který se nachází na mém webu. Bylo to pro mě celkem překvapení. Nikdy předtím se mi to nestalo. Řekl jsem, že to není problém. Rozhodně neberu osobně, když někdo odkaz na mém webu je považuje za “špatný”. Ostatně kdo čtete můj blog asi víte, že si rád hraju se vším možným. Takže moje testování se může někoho i dotknout. Proto jsem řekl ať mi pošle email s detaily, že se večer na to kouknu a odkaz určitě odstraním.

dejecho_vs_penguin_1Nechtěl jsem to moc rozebírat do detailů. Dotyčný určitě nestál o SEO přednášku. Jen mi řekl, že to dělá kvůli Google.

Njn další sestřelený web Google tučňákem.  Sám s ním mám zkušenosti. S odstupem času musím přiznat, že se tento “algoritmus” Google fakt povedl. Na rozdíl od Pandy opravdu lidem zatopil a to i u nás. Nebere ohledy dokonce na Google Page Rank, který jindy působí jako magická ochrana (ale tohle neříkejte svému SEO šamanovi, určitě by to popřel). Míří přesně a má jasný vzkaz: “Chceš dělat linkbuilding na určitou frázi? Tak sleduj jak tě na ní umím ignorovat!” Osobně jsem řešil tučňáka s několika lidmi a popravdě to bylo opravdu na kapitulaci. Tedy odstranit odkazy a přiznat vinu. Naštěstí jako už mnohokrát předtím člověk najde pomoc u black hat seo komunity …

black-hat-seo-renegade

Někdo totiž přišel na to, že redirekt přenáší linkjuice, ale nepřenáší penalizaci. Takže stačí vzít penalizovanou stránku. Vytvořit její duplikát a na její původní místo prostě šoupnout redirekt. Zachováte si původní zpětné odkazy, které přenesou většinu původního linkuice na novou stránku a zároveň zrušíte efekt tučňáka.

Šílené co? No jo no, black hat SEO komunita je hold vždy minimálně krok napřed před antispam týmem. Opravdu mě fascinuje jak se dokáží vypořádat s různými nástrahami SEO. Prostě počítají s tím, že se něco může pokazit a časem i pokazí. Jsou trochu jako kočovníci :)

Ale vraťme se zpět k tématu tohoto článku.

Cestou domů (byl jsem v té době u klienta), jsem přemýšlel co se vlastně stalo. Zatím se mi nestalo, že by mi někdo volal kvůli odstraněné zpětného odkazu. V podstatě se u mě míchali dvě myšlenky. První byla, co mi dává právo odkaz odstranit. Co kdyby se nacházel třeba tady na 404M. V nějakém článku, který má GPR 3. Za takový odkaz se platí stovky korun. Opravdu by jsem jej na základě jednoho telefonátu odstranil? Vždyť přes něj můžou chodit lidi. Mohla to být klidně naštvaná konkurence. Co mě vlastně autorizuje k tomu odkaz zrušit?

Další úvaha (cesta trvala hodinu a půl, takže dost času na přemýšlení) byla, že je lepší jednat než skončit v něčím Disavow listu. Přeci jen být na Google seznamu nevhodných odkazů může něco znamenat. Sice jsem na stránkách Google četl, že to neznamená nic zlého pro stránky, ale moc dobře všichni víme jak Google dokáže změnit názor. Prostě než mít web na seznamu nepohodlných odkazů, to radši strávím čas odstraňováním odkazu. No a tohle je další důvod k zamyšlení. Jak by se asi dalo krásně nějaké SEO nepolíbeného člověka vydírat tímto způsobem. Hmm SEO je zlo :)

Nakonec jsem dorazil konečně domů a pustil se do vyřizování pošty a dalších věcí. Řeknu vám mít více emailů z různých projektů je celkem náročné, ale to asi moc dobře víte :) Po hodince jsem se dostal i k samotné žádosti o zrušení zpětného odkazu. Byla napsána velice stručně a se vší slušností. Popravdě i emailu by jsem vyhověl. Nevím jestli tak rychle jako volání, ale určitě vyhověl. Kouknu na odkaz a … on je nofollow. Hmm říkám si wtf?

cpt_levi-profesional-v-oboruOdkaz jsem společně s textem odstranil. Přeci jen když už jsem to slíbil tak to i splním. Nedalo mi to a napsal jsem do emailu o potvrzení o smazání odkazu i radu, že při řešení takovéhoto problému je dobré najmout si nějakého odborníka, který bude vědět co děla. Globální likvidace zpětných odkazů totiž vždy bude mít negativní vliv nejen na SEO. Máme tu Seznam, Google ale i Bing (do budoucna jistě sehraje svou roli). Jak se asi budou dívat na masivní ztrátu odkazů?

Pokud chcete bojovat s Tučňákem je potřeba vybrat si na to opravdového profíka. Co si budeme říkat, Google to hodně po***** … pokazil a následování pokynů velkého Matta rozhodně nemusí vést k vytouženému konci. Oprava odkazového profilu je jednou z nejnáročnějších disciplín, skládajících se z více úkonů. Stojí to čas a peníze. Pokud se to u většího webu udělá špatně, tak i velmi velké peníze a další čas.

Prostě musíte sehnat člověka, který je zdatný v oboru linkbuilding, má zkušenosti s penalizacemi a ví co dělá. Umí si spočítat jestli se vyplatí ztratit linkjuice anebo získat nový. Chce to někoho z kontakty. Link ninja se vždy hodí :)

Závěr

Možná to vyznělo trochu pesimisticky :) Vždyť penalizace od tučňáka už zvládlo odvrátit i několik SEO amatérů. Jenomže to co čteme jsou převážně vítězství, prohrami se nikdo moc nechlubí. Tak pozor na to. Navíc Google má občas poměrně zvrácený smysl pro humor, když dojde na odstraňování penalizace. Podle mě tam prostě sedí lidé a rozhodují o budoucnosti vašich webů, žádná automatizace ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Prosba o odstranění článku”

  1. Fuha sa mi to ani nechcelo citat a nakoniec si mi v celku pomohol. Diky za ten tip ohladom presmerovania penalizovaneho webu na novu stranku, pocul som uz raz o tom ale nechcel som tomu velmi verit, teraz si mi to aspon pripomenul.

  2. Disavow tool je hrozně zvláštní věc. Četl jsem diskuze na BHW a zaujal mě názor, že by to mohla být psychologická hra Googlu, podobně jako s guest bloggingem. Tzn. že Google nemá šanci poznat, které linky jsou přirozené a které ne, a tak to nechává na webmasterovi, aby se s tím vypořádal.

    Jinak – Ten obrázek Leviho jsi jen tak našel na netu, nebo snad sleduješ Shingeki No Kyojin? :)

  3. Stále se nemůžu zbavit přesvědčení, že žádosti o odstraňování odkazů jsou proti samotné podstatě webu. Přenosem zodpovědnosti webmastera za odkazy na něj imho tak nějak popírá google internet.

  4. Jak provést ten redirekt, aby se přenesly ranky? Neřeším tučňáka ani pandu, jen chci web přesunout na jinou doménu – neřešte proč.
    Stačí jen hlavní doména na novou doménu. Předpokládám že přes “meta refresh” asi ne…

    Díky za radu

    1. Jan: buď .htaccess anebo PHP. Ideální je případ zachování struktury webu, aby jsi nepřišel o deep linky.

  5. ono nové posúdenie webu po penalizácii môže trvať aj pár mesiacov, takže sa dá ťažko odhadnúť ktoré odkazy boli zlé a ktoré nie. Vyliečiť web s penalizácie je veľmi ťažká úloha, neviem i by som si ja osobne nato trúfol

    1. palo: musíš požádat o znovuposouzení stránek přes GWT. Pak se penalizaci zbavuješ v řádech dnů maximálně několika málo týdnů. Navíc tento druh penalizace se jinak shodit ani nedá.

  6. Já jsem v podstatě nepochopil, jestli když se někomu zachce a zaplatil a vybudoval by na konkurenci plno špatných odkazů, tak ji sejme? Nějak se mi tomu nechce věřit. Že by byla taková hrůza třeba zápis do 200 CZ katalogů. Pak bych mohl zaplatit zápis konkurence a razdva to s ní jde z kopce?

  7. Mě přijde, že to mnoho lidí s těmi SEO hrami přehání a místo řešení nesmyslů a odstraňování nějakých odkazů, kdyby se více věnovali užitečnějším věcem, tak na tom ve finále vydělají víc.

  8. neon: No právě, ono by to bylo až moc snadné odpálit konkurenci, kdyby to bylo všechno přesně podle pravidel a tak jak vyhrožují. Já bych zatím ještě konkurenci moc black hat metodami nelinkoval, pořád by to ještě mohlo mít pozitivní účinek.

  9. Je zajímavé jak někteří poslední dobou sledují čím dál více zpětné odkazy. Za poslední měsíc jsem už taky dostal dva emaily s žádostí o odstranění odkazu.

  10. Penalizace pandou/tučňákem se tedy nedá zbavit jinak, než požádat o znovu posouzení? Nebo byla řeč o klasické penalizaci? Osobně mě tučňák zastihl, s odkazy jsem relativně zatočil, poslal žádost o znovu posouzení a z té mi přišlo, že žádná penalizace se nekoná. Při tom v googlu nevyjíždím ani na velmi atypické dotazy, přitom dané stránky jsou plně a velmi rychle indexovány.

    1. Lukáš: Pokud by to byl tučňák, tak jej uvidíš v GWT. Tvůj problém bude zřejmě něco jiného. Máš na stránkách GPR alespoň 1? Jak si v porovnání vede na Seznamu?

  11. Do nedávna jsem měl GPR3, aktuálně to po odstranění některých odkazů spadlo na 2ku. V GWT nic není. Na seznamu si vede pořád stejně. K propadu návštěvnosti došlo právě v dobách spuštění tučňáka/pandy kdy návštěvnost klesla z 400/den na sotva 50/den. Od té doby jsem dostranil patičku s odkazy, podařilo se mi nechat odstranit většinu netématických příchozích odkazů a příchozích odkazů z patiček. K tématu mohu přidat velice zajímavou informaci a to, že jsem se setkal s mnoha weby, kde ani po odstranění odkazu směřujícího na ně, ano po x mailech odkaz prostě neodstranili.

    1. Lukáš: ještě můžeš zkusit disacow tool. Ale je divné, že se ti neobjevuje žádná penalizace.

  12. Nad použitím tohoto nástroje jsem také přemýšlel, až seberu odvahu tak to asi i vyzkouším. Kde konkrétně by to mělo ve GWT psát? V sekci Návštěvnost z vyhledávání – Ruční zásahy nic nemám. Ani ve zprávách pro ohledně webu nic není…

    1. Lukáš: pokud nemáš nic ani ve zprávách a posouzení dopadlo dobře, tak by problém s webem být neměl. Zkus je ještě přes GWT kouknout na stránky jako googlebot jestli tam není něco rozbitého. Pak mě napadá ještě problém s dostupností popřípadě CDN, ale to by jsi dostal zprávu o problémech.

Comments are closed.