Zakazování reklamy v AdSense

determined-questioning-ponderingPřed chvílí se objevil na twitter kanálu AdSense příspěvek zdali se vyplatí zakazovat reklamu ve vašem AdSense účtu.

Na první pohled to vypadá jako dobrý nápad. Myšlenka, která se dříve poměrně často probírala v diskuzích. Přece když identifikujeme “šetřílky” a zakážeme jim reklamu, tak se tam budou zobrazovat jen ty drahé reklamy.

No před pár lety se o tom dalo uvažovat, ale teď tu máme remarketing, cílení reklamu podle lokace anebo zdali používáme mobilní zařízení. Prostě to co se nám zobrazuje na stránkách, už ani nemáme moc šanci pozorovat.

Takže zakazování reklam je k ničemu?

Tato funkce je v AdSense hodně podceňována. Vezmeme si v úvahu, že máte dvě reklamní plochy. Velkou 768×90 a čtverec pod článkem 250×250. Nějaká společnost si u vás koupí velkou reklamu. Čtverec se neprodal, tak místo něj nahodíte PPC. Daná společnost u vás koupila reklamu, protože jste dobrá cílovka. Zároveň ale investuje do PPC. Takže ve finále se zobrazuje na obou plochách jejich reklama.

Za měsíc se zeptáte, zdali mají zájem prodloužit reklamu. Odpovědí je, že se jim to moc nevyplatilo. Bylo málo objednávek. Problém může být klidně v tom, že zákazníci co šli přes vaše stránky zvolili čtverec místo baneru. Nejdříve se na stránku dostali přes velký banner, nedokončili objednávku, ale Google si je označil. Následně všude po internetu vidí banery v rámci remarketingové kampaně.

Běžná remarketingový kampaň například obsahuje speciální banner který slibuje slevu 10 % a cílí právě na lidi, kteří nedokončili objednávku. Takže když si znovu čtou články na vašem blogu, tak nahoře je banner který už znají, stránku navštívili, ale nedokončili objednávku, no a pod článkem je reklamní čtverec, který jim slibuje 10 % slevu. Výsledkem je bod pro AdSense a nic pro vás.

Samozřejmě pokud si to firma dobře hlídá, tak bude vědět, že zákazníka jste vlastně přivedli vy. Jenomže ne každý to umí, dělá a hlavně správně vyhodnocuje.

Řešením je reklamu přes AdSense zakázat. Popřípadě se s inzerentem dohodnout.

Velké reklamní kampaně

Někdy se do reklamy nalije moc peněz, protože jsou potřeba vidět nějaká čísla. Před pár lety jsem blokoval reklamu jedné politické strany před volbami. Nebylo to osobní, ale prostě jsem nevěřil, že 404M a mé další projekty jsou ideálním místem pro tuto reklamu. Nevím kolik se platilo za klik anebo zdali to pomohlo. Dokonce je možné, že reklamní kampaň obsahovala grafické bannery, které byli natolik výstřední, že někdo ze zvědavosti klikl. V každém případě občas to inzerenti přestřelí a všude se dokola zobrazuje jedna a ta samá. Nezbývá než dodat dvě slova – bannerová slepota.

Vaše zodpovědnost

Nezapomínejte, že váš web je vaše zodpovědnost. Takže občas je třeba udělat službu vašim čtenářům či zákazníkům a nevhodnou reklamu vypnout. Dejme tomu na webu pro křesťany asi nechcete vidět speciální set Darwinovi evoluce v limitované 12 dílné edici na DVD.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Zakazování reklamy v AdSense”

  1. Blokování reklamy (konkurentů) jsem naposledy dělal ve výměnném systému bannerů. U Adsense jsem o tom uvažoval, ale zatím nevidím u sebe důvod.
    A i když na Slovensku teď běží přes Adsense i eTarget politická reklama jednoho pionýrského miništranta na vlastní hlavu, tak ji nezakazuji, spíš všude lidi nabádám, ať si na něj kliknou, ať mu tu kampaň trošku prodraží ;) A blogerům pomohou :)

  2. ja som zakazal jedine reklamy týkajúce sa plánovaného rodičovstva a antikoncepcie, lebo takýmito vecami nechcem otravovať návštevníkov mojích webov

  3. tak pokud je reklama jasne cilena na region (napr. CZ/SK) tak to neni problem
    ale na EN/International webech tezko odchytnes co se tam vubec zobrazuje, nebo je to tolik ze se tim probrat je drazsi nez to neresit

  4. On je problém v tom, že ani netuším, co se tam lidem zobrazuje. Milerád bych zakázal reklamy za pár halířů, hazard, půjčky, pilulky na potenci a další zhovadilosti, ale nevím jak.

  5. Blokovat a regulovat reklamu je dosti složité, už jenom proto, že člověk nezná cenu za klik a ani neví, co se komu zobrazuje díky slavnému remarketingu. Remarketing je dobrý tak maximálně pro plátce reklam, pro provozovatele už moc ne si myslím.

Comments are closed.