Proč guest blogging bude Google milovat

nejak-to-nedava-smyslPřečetl jsem si v poslední době pár článků o guest bloggingu a nestačím se divit. Metoda, že někde publikuji článek a na oplátku dostanu reklamu, či spíše zvednu autoritu sobě či mému webu je zde už dlouhou dobu. Dokonce publikování článků na zvednutí renomé tu bylo před internetem samotným. Je to jeden ze základních principů zvyšování povědomí.

Najednou ale přijdou SEO odborníci nazvou to guest blogging, prohlásí to za ideální způsob white hat. Následuje polemika o tom jestli se jedná o legitimní linkbuilding, protože to začne používat každý, ostatně kolik znáte white hat metod linkbuildingu? No a koncem roku 2013 to Google, respektive Matt, zařadí mezi nedoporučené metody (tedy nezapomeňte na nofollow) a v roce 2014 už je to pomalu hard core Black Hat SEO.

Chcete pravdu?

Naprosto nic se nemění ani měnit nebude, protože Google potřebuje obsah a je mu jedno jestli je to guest post anebo to napsal někdo pod vlivem muškátového oříšku. Je to totiž jednoduchá hierarchie. Nahoře je obsah ať už psaný anebo ve formě multimédii propojený přes odkazy. Ten je alfou a omegou celého Google vesmíru. Kdo má více zaindexovaného a lépe roztříděného obsahu, ten je lepší vyhledávač. No a Google už není pan božský, kterému je všechno odpuštěno, protože má cool bílou stránku a je ajťák friendly. Teď je tu konkurence a je jí hodně. Každá desetina procenta trhu s vyhledáváním má hodnotu milionů dolarů.

Pokud by Google antispam tým mohl vyházet a vypenalizovat vše, co je potenciálně SEO šedé, tak by možná zmizelo SEO na Google, jenomže s ním i spousta obsahu. Lidé co investovali čas a peníze do budování autority by tam nebyli, přitom spousta nováčků, kteří nevědí co činí zřejmě ano. Popřípadě by byl všude jen bulvár, který je ve své podstatě nejautoritativnější (nejvyhledávanější/nejsledovanější) pokud předpokládám, že všechno by si bylo rovno. Výsledek těžko předvídat, ale podle mě by za moc nestál. Většinou ti, kteří poctivě budují reputaci svého projektu (shání odkazy/reklamu či jinou formu prezentace) toho mají i nejvíc nabídnout. I když samozřejmě existují výjimky taková wikipedie nikde žádnou reklamu nemá a patří mezi jednoznačné autority.

Prostě se není třeba čeho bát. Kvalitní obsah je potřeba, protože ten uživatelé očekávají,  a představa že Google antipsam tým si prosadí své změny na úkor likvidace obsahu je naivní. Tedy když bloger napíše kvalitní článek se zajímavých a hledaným obsahem, následně jej poskytne magazínu s tím, že zpětné odkazy musí být zachovány, tak k žádné penalizaci nedojde. Ono by to popíralo i samotný princip toho kam všechno za poslední roky směřuje. Však si to zkuste představit. V magazínu vyjde článek zjednodušeně vysvětlující problém s odkazy na detailnější informace a vysvětlením některých pojmů (klasické PR). Lidé jej sdílí a mačkají +1. Na jejich profilech se dále sdílí a diskutuje. Přihodíme k tomu pár zpětných odkazů na článek z diskuzních fór. Takový článek má asi něco do sebe a odkazy z něj budou považovány za autoritativní. Je jedno jak se to nazve, prostě každý vyhledávač tento článek bude chtít mít v indexu a také weby na které odkazuje.

Čím lepší obsah děláte a budujete si renomé (autoritu) tím je zde menší šance, že se dostanete do problémů. První várka zvířátek nadělala neplechu i tam kde neměla. Od té doby se už o nich tolik nemluví. Negativní reklama totiž Google škodí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Proč guest blogging bude Google milovat”

  1. Halelujah! Konečně to taky někdo vidí čistě!

    “Zakázat” guest blogging je největší hovadina, která popírá veškerý prolinkování internetu. Vždyť jak Google pozná, že článek, který je na mém webu s jedním odkazem na podobný web, jsem psal já (a tak svobodně odkazuji na autorativní zdroj) nebo mi ho někdo poslal, aby získal odkaz na svůj web? Možná by to chtělo nějakýho silnějšího konkurenta, aby Google trochu změnil styl svýho chování.

    Díky za článek :)

  2. ak by chcel google zakázať guest blogging, tak to už môže rovno zakázať publikovať hociaké iné odkazy

  3. no tak teoreticky by google mohol rozoznavat sposob pisania umelou inteligenciou, ale i tak neviem co by tym dosiahol. skratka rozne clanky na roznych weboch pisu rozni ale aj rovnaki ludia, aj bez toho aby to bol guest blogging

Comments are closed.