Obsahový marketing na sociální sítích – extrémní zamyšlení

determined-serious-chiseled-not-okayObčas mě nějaká firma anebo i jednotlivec osloví s nabídkou, jestli by jsem jim nepomohl se SEO. Přiznám se, že prakticky všechno odmítám a dávám kontakty na další lidi, podle toho, co daná firma potřebuje.

Obecný trend že všechny firmy chtějí mít dobré pozice ve vyhledávačích tu stále je. Ale za poslední půlrok přibývá i snaha mít navštěvovaný profil na sociálních sítích. To je podle mě velká šance pro kreativní lidi. SEO je spíše taková piplačka a dokonalost sama. Budování sociálního profilu vyžaduje exhibicionisty co si fakt věří. Vážně kolikrát člověk uvažuje jestli je opravdu dobrý nápad zveřejnit určité už předem dohodnuté informace. Tohle váhání se sice dá odbourat zkušenostmi a praxí, ale notná dávka exhibicionismu či jak bych to nazval rozhodně neuškodí. No a někde mezi tím je SEM, za který si všichni nechávají tak dobře platit :)

Tvorba obsahu je podle mě dneska základ. Je to alfa a omega všeho co na internetu je. Není to jen u zkušených copywriterech anebo pisálcích co si účtují tisíce za normostránku. Osobně si myslím, že část z toho je talent oslovit masy a je jedno jak.

Nedávno jsem v jedné FB skupině, do které ani nevím jak jsem se dostal, četl pozvánku na oslavu narozenin. Psal to člověk, co měl z ČJ 4ku a nikdy snad nepřečetl jedinou knížku. Absolutně žádná zkušenost s psaním textů, dokonce si to po sobě ani nepřečetl. Já jsem napsal fantasy knížku, další mám rozepsanou, jenom na 404M napsal přes 2K článků (celkem snad 3K?), psal jsem texty které stálo publikovat desítku, ale tohle jsem prostě nechápal. Tedy chápal. Odborně se takový člověk nazývá influencer amatér. Aniž by to věděl, tak jeho posty všichni čtou.

Sice tím porušuji nějaká pravidla ale dám to sem. Protože to stojí za to rozebrat.

wtf-text

První část je cílení. Pokud máte text určený pro určitou cílovou skupinu a vynecháte jej, tak je zde velká šance, že jej bude spousta lidí ignorovat. V tomto případě je to pozdrav, cílová skupina a menší lichotka. Druhá věta je v podstatě důvod oslovení. Náš influencer je o rok starší. Spojení datumu s určitou událostí zvedá šanci na zapamatování. Přiznám se že nevím jestli to byl účel anebo náhoda. V každém případě asi není náhoda, že většina marketingových akcí se váže ke komerčním datumům. V závorce je naladění atmosféry. Není nad to říct čtenáři jak se má cítit. Běžně se k tomu využívají ilustrační obrázky. Za závorkou je zmíněna svobodná volba. Většinou se slaví Valentýn ve dvou, ale klidně při tom můžete oslavit i “moje narozeniny”. Nic mi nekupujte je to oslava pro vás. Tedy jsou zváni všichni i ti co si tohle přečtou na poslední chvíli. Velice zajímavý je i konce. Radek je také významný influencer v dané komunitě. Tím, že jej doslova vyzve k reakci zvyšuje váhu celé události. Popravdě jsem celkem zvědavý kolik osloví z dané uzavřené komunity lidí. Už teď je tam potvrzená účast více než u všech ostatní běžně vypisovaných akcí.

Poučme se

Náš influencer bez vzdělání a zkušeností tohle zvládl za minutu. Oslovil všechny co potřeboval a je dost možné, že vytvořil nej párty roku v dané skupině. Můžeme tohle nějak zreplikovat pro náš byznys?

Dejme tomu, že prodáváme domény:

  • Ahoj doménový spekulanti (oslovuju cílovku)
  • Máme za sebou další rok plný spekulací a doménových sporů. (téma)
  • Chceme se o to vše s vámi podělit, vše stihnete vyslechnout a pak hurá oslavit Valentýna (datum)
  • (což je sice americký svátek plný růží, srdíček, kupování růží, čokolád a šperků pro vaše drahé polovičky) ale mi se zaměříme hlavně na český trh (tedy .cz domény).
  • vstupné je zdarma (dokonce pro vás máme speciální domainerské trička)
  • Přijde i @DoménovýRobot z Českých Budějovice (takže například náš drago z 404M.com, který nikam nejezdí) může být cestou vyzvednut a udělat přednášku na téma, který z českých spekulantů investuje do kterých TLD. (nechtěl jsem vybrat nikoho konkrétního, tak jsem tam dal sebe. V každém případě by jsem na to musel reagovat :/)

V podstatě ten samí koncept, jen změna tématu. Hehe upravoval jsem to 20 minut a vypadá to jako zajímavá konference. Přitom originál byl vytvořen za minutu. Njn někdo to má v sobě a ten zbytek z nás to musí dohánět praxí :)

Závěr

Nejdůležitější z tohoto článku, je myšlenka sledovat influencery a učit se od nich. Nejsme všichni ve všem geniální. Ale když se budeme učit a sledovat trendy můžeme se prostě naučit jak to dělat dobře. Navíc jak dobře víme talent nestačí. Stále je nutné umět jej správně využít. Představte si že máte geniálního influencera, kterého všichni sledují. Každý příspěvek, který napíše zvedne počet sledujících o 10 %. Jenomže se neovládá a píše věci co by neměl. Počet sledujících roste, ale povědomí o značce stagnuje. Šílené dilema co s ním :)

FB je balast ale vyplatí se sledovat ty, kteří to s ním umí ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Obsahový marketing na sociální sítích – extrémní zamyšlení”

  1. Pěkné zamyšlení. Zkusím to upravené nahodit na svojí recepto skupinu a pak sem dám výsledek.

  2. Příspěvky typu, co jsem měl dnes k večeři a kde jsem byl včera, hned mažu a s nimi i jeho pisatele. Ale nikdy mě nenapdalo, že by se i z nich dalo vzít poučení. Především, pokud vyvolají větší interakci než zamrzlé niagárské vodopády :-D.

    Takže díky za zajímavý postřeh. Za odměnu mám jeden i pro Vás. “V podstatě ten samí koncept..”, určitě by to chtělo, vzhledem k tématu celého článku, orpavit ;-)

  3. Prave dnes som z uzasom sledoval google+ ucet frantiska fuku, je to jediny ucet o ktorom viem ze to s g+ vie. Tvoj clanok mi v podvedomi signalizuje aby som si ten ucet pozrel este raz a prisiel na tu esenfiu ktoru tam tento clovek pridava :-D

  4. Mám návrh na rozšíření článku, či na další článek: znaky influencera, nebo nějaké ty příklady.

    Mezi takové ty známé v oblasti marketingu patří určitě Marek Prokop, Josef Šlerka, Peter Lelovič, Jakub Horák, Vilém Rubeš, nebo Michelle Lesekoot. Máte nějaké další návrhy na zajímavé influencery?

  5. Trošku OT Drago, co používáš za plugin na publikaci příspěvků na Twitter?

    1. petr: zatím žádný. Vybírám si články, které by se mohly líbit a ty tam dávám.

  6. To Drago: Aha, tak to OK …já totiž jich zkoušel několik a všechny mi przní češtinu (ovšem pouze post, nadpis v češtině je OK). Nevim, na webu je čeština OK…tak pak máš námět na článek alespoň :-)

  7. niekedy ľudia ktorý sa nezaoberajú marketingom a podobnými vecami dokážu osloviť oveľa viac ľudí ako nejaký špecialisti len si treba takýchto ľudí najskôr vedieť nájst

Comments are closed.