Může web získat dobré pozice bez ničeho?

neutral-poker-face-2Občas dostanete celkem zajímavou otázku. Tedy v tomto případě to byl spíše antiSEO manifest. No zkráceně to bylo nějak takto: “Mám blog, který si píšu pro radost. Nehodlám dělat žádné SEO. Žádné budování odkazů, onpage faktory ani nic podobného. Prostě si budu psát pro sebe. Jak na to zareagují vyhledávače?” Jediné správná reakce je vedle tohoto odstavce.

Všechny předsudky stranou. Zkusme to vzít čistě teoreticky. Máme web jedoucí na WordPressu. V základu má nějaké to pingování, které zajistí indexaci po napsání prvních článků. Vyhledávače se tak o blogu dozvědí a stránky zaindexují. Samotný WordPress v základní instalaci se zrovna se SEO dvakrát nemazlí, ale zároveň to není nic hrozného. Sice přijdeme o SEO friendly URL (základní instalace používá ID příspěvku místo nadpisů) ale zůstane title, nadpisy a všechno co je vlastně potřeba.

Ať si říká kdo chce co chce, tak nejlépe se mi vždy umísťovali weby, kde jsem dělal aktivně linkbuilding. Prostě budoval jejich autoritu tímto způsobem. Ostatní metody více méně vše doplňovaly. Takže představa, že mám blog bez jediného zpětného odkazu a ten začne okupovat první stránku ve vyhledávačích mi přijde hodně naivní. To jde možná s free blogovacím systémem, ale nová doména?

Popravdě žádné moje minisite ani blog se bez alespoň nějakého linkbuildingu nenastartoval. Alespoň malý zážeh přes sociální sítě prostě potřebujete. Konkurence je dnes snad úplně na všechno. Navíc co si budeme povídat, součástí on page optimalizace je i umístění odkazů na sociální profily a tlačítek pro sdílení. On ten web už je dneska opravdu pavučina :) Říká se že jestli bude anebo nebude čtenář sdílet příspěvek často rozhoduje čas menší než jedna vteřina. Takže tlačítka pro sdílení musí být ve vhodný čas na vhodném místě. Co teprve když tam nebudou.

forever alone with wordsNo je pravda, že tu máme jeden celkem důležitý faktor a tím je stáří a postupné zrání webu. O nějaký ten “přirozený” linkbuilding se postarají roboti, kteří shání obsah do automaticky generovaných katalogů, seomatů a dalšího internetového odpadu. Jenomže mimo ně jsou i tu i roboti co crawlují stránky a kopírují jejich obsah. Sám jsem to testoval a není nic jednoduššího než outrankovat web bez autority. Stačí přitom málo. Stará domén a odkazy v celkové síle GPR 2 – 3 pro hlavní stránku s dobrou architekturou webu.

Ve výsledku tak takovýto web může skončit jako duplicitní odpad v Supplemental Result.

Závěr

Neříkám že web bez SEO nemá dnes šanci přežít, ale když už jej děláte, tak se alespoň postarejte o nějakou tu propagaci. Často stačí tak málo jako jsou sociální sítě, odkaz v podpisu na diskuzním fóru, různých profilech anebo dopomoct odkazem potenciálním čtenářům kdekoliv na internetu. Pokud o vašem webu nikdo nikdy neuslyší, tak ani ten mýtický “přirozený” linkbuilding nikdy nezačne.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Může web získat dobré pozice bez ničeho?”

  1. Ja mám skúsenosť, že weby na blogovacích platformách sa v SERPe uchytia pri malej konkurencii. Ak však niekto na tému robí seriózny linkbuilding, tak je to samozrejme bez šance :)

  2. Mohl by ses v příštím článku rozepsat o “dobré architektuře webu”? Co je tím myšleno, jak to vypadá, jak dělat, varianty atd?

  3. osobně mám jinou zkušenost, blog na nové doméně může vyrůst i bez jakéhokoliv aktivního “seo”.

    Příklad = udělám blog o nějakém relativně hodně hledaném tématu nebo o něčem co je zrovna aktuální = volby, olympiáda, prostě něco co má samo o sobě velkou hledanost.

    O indexaci se postará Google už jen tím že používám, Chrome, že tam dám Google Analytics, Google adsence, webmaster tool

    Prvních pár dní mě Google takto dává nahoru i bez jakéhokoliv externího odkazu

    A pokud je to zajímavý obsah, tak mě pár návštěvníků někde zalinkuje a traffic z vyhledávače zůstane i po pár týdnech stabilní bez toho že bych se o cokoliv snažil já…

    Už jsem měl 1 – 2 weby, který i bez jakéhokoliv mnou vytvořeného externího odkazu měli celkem slušnou návštěvnost z vyhledávačů…

  4. Na Seznamu se mi jednou něco podobného povedlo. Web byl v HTML, které jsem si sám psal. Mimochodem hrozná práce, moc to neumím. Pravda, odkazoval jsem na ten web, ale nebyl tam vůbec žádný text. Jen vyplněné titly a spousta obrázků. A krásně se to chytlo na KW, které přinášelo návštěvy.

  5. Andre: Myslím, že ten externí odkaz může udělat dobře, pokud je dobře zvolený a odkazuješ na tématické weby. Ještě pořád nevím, jak to přesně funguje ale zdá se mi, že externí odkazy rozhodně nejsou nepodstatné.

  6. web bez SEO on-page optimalizácie a linkbuildingu sa môže zobrazovať vo výsledkov vyhľadávania ale dobré pozície môže mať iba pri nejakých veľmi špecifických long tailov a ešte aj tak to bude možno len par desiatok zobrazení v serpe za mesiac

  7. Je mnoho faktorů, stačí například mít EN obsah na CZ doméně a v anglicky mluvícím serp jste odepsaní. Stejně tak není problém aby váš vypiplaný (ale neodkazovaný) web s mohutným obsahem v serpu sestřelil mamlas s 20 stránkama na free hostingu, pokud dost spamuje odkazy kam se dá. Je to smutné, ale je to tak. Alespoň nějaký malý linkbuilding udělat musíte, jinak ani sebelepší obsah nepomůže. Vyzkoušeno…

  8. Mám vlastní zkušenost. Píšu web, který nemá žádné reklamy, ani žádné serepetičky ani nikoho nelinkuji. Bylo mi to ze začátku jedno.

    Na druhé straně mám podrobnou statistiku kdo mi tam chodí, včetně statistiku vyhledávačů.

    Google mě před lety nezařadil do indexu a nebylo možné mě v Google najít ani několik měsíců po spuštění webu. Naprosto mě ignoroval.

    Po několika měsících jsem zkusil a vyměnil jeden backlink. A najednou do několika dní jsem v Google byl.

    Takže pokud chcete čistý pokus, můj web se bez jediného backlinku do Google nedostal. Ani po řadě měsíců.

    Později jsem web zaregistrovat v Google toolbars, ale s ničím to nehlo.

    Psal jsem ho tehdy pro lidi, kteří o webu věděli, tak mi to bylo vcelku jedno.

    Z logů jsem zjistil, že Google web prohledával a stahoval od téměř prvního dne. Traffic dělaný Google vyhledávačem byl velmi vysoký a denně stáhnul i stovky až tisíce stránek. Asi je indexoval, ale nezobrazoval při vyhledávání.

    Mohl bych dokonce dát statistiky včetně datumů, ale to je asi jedno.

    Můj web je unikátní v tom, že skutečně na něm není ani reklama, ani žádný Google přívěšek ani nic od Google.

    Takže na základě skutečného pokusu musím odpovědět, že bez jediného backlinku se do Google nedostanete. A to přesto, že crawler vás pročmuchává.

    Věřím, že pokud někdo začne koketovat s Google adwords, či nějakými Google toolbary, možná se zadaří i bez backlinku.

    Dnes nemám se zpětnými linky problém, ačkoli je neřeším, protože obsah je atraktivní pro lidi natolik, že si mě mohutně odkazují sami od sebe.

    Na otázku nastolenou článku mohu na základě experimentu odpovědět naprosto jednoznačně: Do Google se bez backlinku nedostanete.

    A to i přesto, že řada jiných vyhledávačů vás zobrazuje. Podle logu na webu čmuchá kolem 200 různých čmuchačů od různých vyhledávačů.

    Miloslav Ponkrác

  9. Jak se píše výše – pokud je to vysoce aktuální sousloví, jde vystřelit skoro bez externích odkazů. A pokud je to hodně konkurenční, ani super SEO nepomůže. proti někomu, kdo může linkovat z 50ti podobných projektů nemáte šanci…Určitě dělají hodně sociální sítě, sdílení…

  10. Bez autority webu se můžete úplně s přehledem dostat na první pozice ve vyhledávání a to tehdy, pokud odpovíte na otázku, na kterou ještě nikdo neodpověděl. Pokud dodáte text, který ještě nikdo nenapsal. Pokud budete první s informací, kterou ještě nikdo nepublikoval.

  11. A to je taky potiz najit tema na ktere jeste nikdo nepublikoval a zaroven je hledane. S aktualnimi udalostmi to funguje lepe, ale samozrejme s pomoci seo je to o dost lepsi predevsim z dlouhobeho hlediska.

  12. Mam minisite… nikdy zadna propagace, nevedou na to zadne odkazy, neregistroval jsem do katalogu…
    Proste jsem aktivne neudelal vubec nic pro to, aby se to dostalo do vyhledavacu.
    Dnes, po pul roce provozu zapomenutych minisajtu zjistuju, ze na to chodi kolem stovky lidi denne v vyhledavacu :)

  13. Mám několika mini webů na prvních pozicích ve vyhledávačích (Google i Seznam) jen pro to, že vyhledávané slovo či dvěslova jsou názvem domény.

  14. Je to celkem logické vyhledávač by neměl zobrazovat obsah, na který nevede žádný odkaz, protože co když je to obsah který nemá být veřejný. Crawlwry si ho sice asi nějak najdou, možná pdle seznamu zaregistrovaných domén, ale nabízet ve výsledcích by ho neměly.

Comments are closed.