KupČlánek roste a mění se

Logo systému KupČlánekPay Per Post systém KupČlánek byl spuštěn začátkem roku 2013. V té době byl podstatě jediný od kterého se očekávalo, že by mohl konkurovat zaběhnutému PlaCla (mimochodem PlaCla je až do 8.1.2014 na prodej, momentální cena 261K CZK). Osobně jsem tak optimistický nebyl, protože majitel PlaCla Martin Jersák volil při rozšiřování systému úplně odlišnou strategii zaměřenou na inzerenty. Jan Kalianko jel spíše klasickou cestou online propagace. Navíc dával neustále najevo jak se o systém stará. Pravidelné blogposty, tématické komentáře na diskuzních fórech ve vláknech o Pay Per Post a hlavně zdůrazňováním kolik se toho na KupČlánek zlepšilo. To vše je důležité pro marketing, hlavně budováním značky.

KupČlánek však postrádal jednu věc. Nebyl plátce DPH. Pokud jste uprostřed řetězce větších podnikatelských subjektů, tak neplátce DPH je pro vás prostě dražší než konkurence. I když v případě Pay Per Post systémů se zrovna o velké konkurenci mluvit nedá. No zkrátíme to. Od 1.1.2014 se KupČlánek stává plátcem DPH. Osobně jej tedy od včerejšího dne považuji za plnohodnotného hráče na pay per post trhu.

Takže tu máme PlaCla, KupČlánek a Copywriting. Pokud majitelé neusnou na vavřínech, což si nemyslím, mohl by tento rok být daleko zajímavější z pohledu budování kvalitnějšího obsahu. Více authority webů a méně MFA.

Statistiky KupČlánek

Momentálně statistiky systému hlásí 945 registrovaných webů. Ty jsou roztříděny do kategorií

  • Blogy  – 166
  • Magazíny – 191
  • PR weby – 522
  • Agregátory – 11
  • FAQ weby – 1
  • Recenzní weby* – 3
  • Mikrostránky – 0
  • Ostatní – 51

* Nejedná se o recenzní weby, jako jsem popisoval v článku Recenzní weby aneb dlouhá evoluce z PR webů, ale vylepšené katalogy, kdy ke každému webu v katalogu je přiřazená recenze. Tento koncept je v každém případě poměrně zajímavý.

Závěr

Mimo plátcovství DPH, došlo u KupČlánek k posílení zákaznické podpory. Plánují se ještě další úpravy, většinou půjde o uživatelská zlepšení. No uvidíme.

EDIT 3.1.2014 0:31 – Změna přišla s novým provozovatelem PRONETmedia, s.r.o., která patří Michalu Kubíčkovi.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “KupČlánek roste a mění se”

  1. Což takhle kdyby kupčlánek koupil placla? To by dávalo smysl se takto zbavit konkurence a skloubit do nejlepší z obou systémů :-)

  2. Kupčlánek funguje velice dobře a pokud se nic nestane, tak již velmi brzy předčí celou Placlu. Však on ten prodej Placly také není bezdůvodný :-)

  3. Mám svoje weby v Placle aj v kupčlanek (tie isté plus dalšie) a musím povedať, že aj napriek väčšiemu počtu webov mi placla generuje štvornásobný príjem. Takže kupčlanek až taká konkurencia nie je, ale je to ako s jeseterom a sliepkou. Jeseter kladie miliony vajíčiek, ale ako ryba mlčí, kdežto sliepka znesie jedno vajce a pol dňa o tom kotkodáka. No aspoň že s už plátci DPH, mám tam nevyplatenú necelú stovku eur.

  4. Co jsem postřehl tak kupclanek koupil PRONETmedia, s.r.o., tedy Michal Kubíček z Ostravy. Právě jsem udělal zkušební vyplacení, tak uvidíme jaké budou výplatní termíny.

  5. Škoda, že žádný z těchto systému nerozlišuje mezi copywritery a provozovately webů. Autor textů tam automaticky musí mít i nějaký web, kam článek vloží a provozovatel webu musí zároveň i psát články, pokud chce svůj web dát k dispozici.

  6. Radim:

    V Kupčlánek to tak není. Můžete jen prosávat místo na články a naopak můžete jen psát i bez vlastního webu.

  7. To Pari: KUPčlánek (myšleno já) nikdy nechtěl Placla koupit, ale zrušit její monopol a porazit jí. To se aktuálně daří. Placla jde dolů a KC nahoru. Nevíc prezentované “zisky” nejsou zisky, ale hrubá marže… Vezmeme-li v potaz co všechny je potřeba pro takový obrat za náklady, tak ce to někde cca 400tis/rok zisku. Dávat za to milion je na 3 roky návratnosti (počítáme-li minimalisticné náklady na provoz) -> cena je zcela mimo běžnou realitu a nový majitel buď musí Placla kupovat jako člověk, tkerého netrápí prachy a jen si to prostě koupit chce, nebo to nemá moc šancí dopadnout dobře… Sami uvidíme vývoj, třeba si na mě někdo někdy vzpomene…

    To Venca: ANo, řekl si to docela přesně, děkuji. KC není postaven narozdíl od Placla na telemarketingu, kdy otravuje eshopy a živnostníky, že o nich napíše a jak je to super věc, ale na přirozeném budování trhu, což je rozdíl.

    To Radim: To si vedle. Na KC můžeš být i jen jako copywriter a nabízet své služby.. Ono stačí číst a ne jen vše odsuzovat hned, že tam nemáš co dělat…

  8. Koupil bych spíše PlaCla. Jen mít to mega. Respektive mega by bylo málo.
    Podle mě nemá cenu kupovat dvojku na trhu a když je tu teď i Copywriting.cz, tak bych do toho raději nešel.

  9. Michal Kubíček:

    Michale promiň :) také bych si toho nevšiml kdybych nedělal zkušební výplatu v novém roce a neviděl tam název firmy. Jinak mě docela mrzí, že už nejsou zpětně dostupné faktury za rok 2013, ještě že jsem si ty faktury vytiskl.

  10. Drago, stejný technický problém :/ Vůbec nezobrazím článek – vyzkoušeno na lišce bez AdBlocku, na Chromu s Adblockem (vypnutým, zapnutým). Funguješ mi jen na Opeře s vypnutým javascriptem :D Čím to? Docela mě to štve, když se chci z Feedly překliknout rovnou do článku a místo toho mě to hodí jen do diskuze, článek nepročtu.

    1. thenewyorkerboy: na stránce není žádná úprava, pouze div s článkem má navíc atribut ID s hodnotou reklama. Nemá to na prohlížeč žádný vliv.

  11. To Honza: Můžeš mi sdělit, jaký zásadní vliv má copywriting.cz na KUPčlánek? Přece každý systém dělá úplně něco jiného…

  12. To Jan Kalianko: …. Placla jde dolů a KC nahoru. Navíc prezentované „zisky“ nejsou zisky, ale hrubá marže…
    Já to nehodnotím ani tak podle marží, jako spíš podle přínosu pro mě – Placlu používám jako inzerent a příležitostně jako blogger. Jako blogger konstatuju, že se z Placly stalo tak trochu tržiště levných odkazů.
    Jako inzerent se mi až na tři světlé vyjímky nepodařilo nikdy dosáhnout nějaké návštěvnosti z článků, která by vůbec stála za řeč. Utraceno máme částku v řádu desítek tisíc , za sebou už hezkých pár desítek ( možná i více) článků na různá témata.
    Našlápnuto měla Placla dobře, ale skončilo to tak nějak na půl cesty. Tak přeju, ať ten tvůj systém dojde dál

Comments are closed.