PR weby v čechách

depikBěhem posledních dnů se toho kolem Pay Per Post událo celkem dost. Předně stojí za to zmínit, že Martin Jersák prodává momentální jedničku na trhu v PPP systém PlaCla přes Webtrh. Cena je na 101K, ovšem výherce se zároveň zavazuje mít cca 800K vázaných v systému.

PlaCla na prodej

Co je zajímavější je přiznání kolik vlastně PlaCla vydělává. Obrat vychází za posledních 11 měsíců na nějakých 314K/měsíc se ziskem cca 96K/měsíc. Což  odpovídá 30,5%. To mě poněkud zaskočilo. Je fakt, že si PlaCla bere 30% za zprostředkování článku. Takže by to vlastně mělo dávat smysl. Na druhou stranu by jsem čekal nějaké náklady na provoz a reklamu. Popravdě PlaCla to s reklamou zrovna moc nepřeháněla. Martin několikrát zmínil, že shání inzerenty spíše telemarketingem než drahou reklamou všude možně. Jeho forma vedení společnosti byla zajímavá. Člověk by čekal více investicí do online propagace. Ale funguje mu to. Vytvořil jedničku na trhu, která má i přes spoustu narážek na diskuzních fórech velmi dobré jméno. Například jako jedna z mála (respektive ze 2!) společností, které používám na monetizaci stránek vyplácí peníze bez zbytečného otálení. Respektive je máte do pár dnů na účtě.

Přepočet Google Page Rank

Facepalm-Matt-Cutts-PagewankCo si budeme říkat s Google Page Rankem se prostě prodávají články lépe než bez něj. Pokud chcete utrácet peníze za cokoliv a máte si vybrat s velkého množství nabídek, tak si je prostě musíte nějak utřídit. A čísla jsou v tomto značně nápomocná. Ať už je to návštěvnost, trust rank, citation flow, počet odkazů, google page rank, social rank, author rank anebo loyalty rank návštěvníků. Prostě bez číselného vyjádření se musíte spolehnout na instinkt anebo osobní preference a to pro laika nemusí být ideální.

Autorita stránek (dejme tomu “SEO”) se dá vyjádřit poměrně dobře. Porovnáme odkazy, zdroje návštěvnosti, aktivitu komunity na sociální sítích, vliv jména autorů a spoustu dalších věcí. S dostatkem dat není problém určit kdo je top 10 v oboru. Problémem je, že to bude na dlouho, musí to udělat odborník znalí prostředí a daného oboru. Anebo místo toho prostě vezmeme Google Page Rank a dejme tomu, že to stačí.

Není se tak čemu divit, že právě Google Page Rank prodává, alespoň to nám tvrdí všichni škarohlídi. Ve skutečnosti, je to trochu jinak. Pokud někdo chce vyhodit peníze za zpětné odkazy, tak je vyhodí. Takovéto jednorázovky se stávají pravidelně. Jenomže z dlouhodobého hlediska je lepší prodávat aktivní zájem komunity. Dobře napsané články na navštěvovaných webech přinesou potenciální zákazníky. Když to nebude úplně ono, ale bude to fungovat, tak si klient zaplatí další propagaci, popřípadě zkusí ukecat lepší cenu, aby se mu to vyplatilo.

Takto to funguje celkem dobře. Vtip je v tom, že to často začíná právě u toho Google Page Ranku, který na vás upozorní. Prodáte pár článků na “PR” webech. Když dostanete zaplaceno, tak nabídnete kupujícímu nějaké to podpultové zboží jinde. Třeba recenzních webech.

V reklamě musíte být aktivní. Vytvořit si seznam kontaktům, kteří si u vás něco koupili a aktivně je kontaktovat, když zrovna bude krize. Když se jim to vyplatí, tak o budoucí zakázky i mimo sezónu nebudete mít nouzi.

Prostě na vysoký GPR se nové kontakty dobře chytají ať si říká kdo chce co chce ;)

Recenzní weby

V minulém odstavci jsem zmínil recenzní weby. Zatím jsem žádný pořádný neviděl. Přeci jen je to drahá záležitost. Kvalitní recenze není jednoduché napsat a to ani v případě, že jste daný produkt nikdy nedrželi v ruce, a tak jej ani nemuseli zkoušet :)

Na evolučního nástupce PR webů si budeme muset ještě počat. Ještě jej okořenit o trochu web 3.0 a bylo by to dokonalé. Návštěvníci, kteří budou psát recenze inzerentům. To zní jako sci-fi :)

Jednou se to ale zřejmě stane.

Nikdo nemá rád PR weby

Rozhodně doporučuji přečíst debatu na webtrhu Konec PR webů v čechách. Je to zajímavý, spíše obvyklí pohled na reklamní články. Do budoucna se s nápadnými PR weby vyhledávače vypořádají. Budou utahovat uzdu, až je zlikvidují. Nepřežije ani jednička mezi nimi dejecho.cz trollface.

Ovšem diskuze mě donutila zamyslet se nad tématem reklamních článků obecně. Zatím jsou BFU na tuto formu reklamy nepřipraveni a ani AdBlock jim nepomůže. To ale spíše než s vyhledávači souvisí se schopností být proti reklamě odolní. Na to je už potřeba trochu jiného a trénovanějšího myšlení. Přeci jen, jakýkoliv článek, který někoho nenaštve je jen PR.

Závěr

Vypadá to, že příští rok se budou dít v českém Pay Per Post velké změny. Tak uvidíme.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “PR weby v čechách”

  1. U recenzí je imho dívat se nejen na hodnotu samotné recenze, kterou napíše textař/webmaster, ale na to, kolik recenzí přidají lidé. Ti mohou svými názory a zkušenostmi udělat recenzi kompletní, protože je díky tomu možné vidět recenzovanou věc z mnoha úhlů. Já se snažím takový recenzní web udržovat, i když tam rozhodně nejsou příliš kvalitní recenze, tak to právě zaměřuji na uživatele, kteří tam dodají víc informací než já.

  2. V Placle zisky plynou z provize z článků(1) a z opuštěných účtů(2), které jsou po roce neaktivity rušeny.

  3. Já jen doufám, že placla.cz s novým majitelem bude fungovat alespoň tak, jako doteď. Přece jen, psát články mě baví.

  4. Spíš by bylo lepší, kdyby nový majitel Placly zapracoval na různých vylepšeních (kategorie), zmírnil podmínky a další věci. To by pak vypadalo zajímavě pro něj i lidi.

  5. Doufám, že Placla bude stejně dobrá nebo ještě lepší. Sám s ní do budoucna počítám pro monetizaci.

  6. Kdyby to bylo tak super tak by to neprodával, guest blogging brzy skončí.

  7. ak sa predá, tak nový majiteľ by mohol zvoliť trošku odlišný prístup a riadne placlu spropagovať, prípadne ju vytiahnuť do trošku vyšší dimenzií :D

  8. Placla je fajn na monetizáciu, dokonca som tam aj pár článkov nakúpil, chcelo by to však viac kvalitnejších webov v systéme, o čo by sa mohol postarať práve nový majiteľ.

  9. Mno pro Pláclu jsem napsal několik set článků a stále je píšu dál, takže snad bude Plácla fungovat alespoň tak jak doteď. PR ala Plácla jsou sice dle mého názoru k ničemu, protože alespoň zadání na Plácle jsou více než hrozná, nepromyšlená ale i tak nikdy nezmizí. Ono to dost dobře ani nejde. Mimochodem myslíte si, že nemůže existovat 100% PR web s návštěvností a ranky? Ale může, jeden takový mám. Sice mi Google naposledy trochu srazil PR, ale to se zas nějak dožene. Ono stačí trochu u toho přemýšlet.

  10. Placla může mít velkou budoucnost, pokud budou zprostředkovávat články mezi reálnými blogery a inzerenty. V srpnu kdy jsem skončil s nákupem článků bylo v systému dost made-for-placla webů.

    Lepší systém notifikací pokud máte blog a lepší kritéria pro schvalování

Comments are closed.