Yandex přestane používat k hodnocení stránek zpětné odkazy

mother-of-godNejvětší vyhledávač v Rusku Yandex, který ovládá přibližně 60% zdejšího trhu (150 milionů hledání za den v roce 2012), se rozhodl k opravdu revolučnímu kroku. Od roku 2014 hodlá pro hodnocení komerčních stránek přestat používat zpětné odkazy.

Popravdě je to něco naprosto nemyslitelného. Dnešní vyhledávače stojí a padají na zpětných odkazech, a to i když se snaží tvrdit jak moc jejich váhu snižují.

Alexander Sadovskiy, šéf divize vyhledávaní Yandexu, plánuje plné nasazení nového hodnocení stránek začátkem roku 2014. Testovat se bude doslova na ostro pro Moskvu a blízké okolí. Změny se dotknou pouze komerčních stránek. Ty nekomerční nejsou tolik ovlivněné, protože neinvestují velké peníze do linkbuildingu. Ostatně do SEO se v Rusku investuje 690 milionů dolarů za rok a vzhledem k tomu, že Yandex je/byl hodně ovlivňován právě zpětnými odkazy, dá se říct, že velká část jde právě do linkbuildingu.

Yandex údajně používá 800 faktorů k hodnocení stránky. 50 z toho je vázáno k zpětným odkazům. Alexander Sadovskiy věří, že to zas takový problém nebude vynechat těchto 50. Kdyby to ale problém nebyl vsadím se, že dnes už jak Seznam tak i Google toto zavedou. Pojem přirozený linkbuilding dnes v podstatě už neexistuje.

A co budou horké karty Yandexu? Behavioral factors (faktory chování), sociální signály, obsah, struktura dat a použitelnost. Alexander Sadovskiy se chce vypořádat s nešvarem kupování tweetů, FB like a různých sdílení. Veřejně sdělil, že Yandex už má proti tomu připravenou obranu, která bude nemilosrdně rozdávat penalizace. Vypadá to, že i Yandex vypustí začátkem roku 2014 svého medvěda, po kterém bude ruské SEO mrtvé. No uvidíme. Sám jsem velice zvědaví jak to dopadne.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Yandex přestane používat k hodnocení stránek zpětné odkazy”

  1. To jsem zvědavý. Vím, že je to jejich know-how, ale jak by proboha chtěli měřit jak je stránka přínosná? Když ne odkazy, tak je na snadě všechny potřebné informace vycucnout z kódu stránky – takže SEO bude stále potřeba.

    1. Unreal][: Podle mě vsadí na to jak se o které stránce kde diskutuje. Prostě budou hledat alternativu za odkaz. Respektive jen vyškrtají cokoliv co není obaleno textem a navíc vezmou v úvahu i neaktivní odkazy + třeba název společnosti. Což bude super pro společnosti jako je Google, ale problém třeba pro Seznam. Samozřejmě vše má spekulace :)

  2. Druha vec je, kto ich skontroloje ? Skor si myslim, ze tie odkazy nevypustia a je to len take bu bu bu, aby ich vsetci prestali kupovat.
    A ak hej, tak si hadam nemyslia, ze vyhrali. Kupit sa da vsetko, tak sa zacne na stranky vkladat kratky text o firme, aby sa pre nu zvysilo povedomie vo vyhladavaci a podobne.

  3. Mě to naopak nepřekvapuje ani trochu. Vypovídací hodnota zpětných odkazů v oblasti kvality se už tak desetiletí jen snižuje. Stačí se podívat na výsledky vyhledávání na Seznamu, kam spěje řazení podle linků. :P

  4. Podle mě je to také bu bu bu. Protože sociální signály a tedy sdílení je znovu o “odkazech”, chování na stránce je u každého pojetí webu a tématu jiné, strukturu dat a použitelnost si moc neumím představit jak budou automaticky měřit.

    Smysl mi dává to, co říká Drago, tedy třeba neaktivní odkazy a zmínky o značce, když se to má týkat těch komerčních projektů. Zase jak poznají automaticky komerční projekty mimo eshopů a těch webů, které jsou o značce?

    Jak tady bylo napsanáno, kdyby to tak lehce šlo, Google už by s tím přišel.

  5. ja som tiež zvedavý ako to chcú spraviť, mne osobne v minulosti chodilo na jeden anglicky písaný web z yandexu niekoľko stoviek návštevníkov denne, potom mi web zmiatlo nejaké google zvíře a padlo to aj v yandexe

  6. Už delší dobu říkám že to je jediné roumné vyústění vývoje. Odkazy přirozenou cestou vznikají minimálně, v konkurenčních oborech snad vůbec. Internet je zaplevelen mraky minisites které mají nulovou hodnotu a vznikají jen kvůli zp. odkazům. Mnohem logičtější by bylo hodnotit stránky podle uživatelského chování, které se dá zjistit např z nějakého toolbaru jako to má alexa

    1. Pavel: minisite jsou věcí více méně gray hat SEO. Black hat jedou monstrózní pyramidy, které se s tím nedají vůbec srovnávat.

  7. Pokud to půjde tak super, konečně se snad přestane tolik spamovat. I když odkazy stále budou mít váhu kvůli marketingu, nelze přece spoléhat jen na SERP. Druhá věc je, že SEO kutilové určitě bleskově naleznou nové způsoby zanášení webu balastem.

  8. to admin: To sice ano, ale ať už má někdo odkazy z vlastních minisites, koupené od někoho, nebo z velké několikatiúrovňové pyramidy, nevypovídají tyto odkazy nic o kvalitě cílové stránky. A o kvalitu výsledků by vyhledávačům mělo jít především.

  9. Pavel: Naprosto souhlasím. Jako uživatel potřebuji na prvních místech vyhledávání kvalitní relevantní stránky. A to často nejsou ty, které mají zaplaceno největší množství odkazů.

Comments are closed.