Dávat na dokumenty nofollow?

neutral-conflicting-emotionsUrčitě už jste si zkusili nakreslit schéma jak protéká linkjuice či pagerank napříč vašimi stránkami. Někdo si to poměrně přísně hlídá a nepustí ven nic, pokud to nesměřuje na autoritativní zdroj. Občas výsledek poměrně hezky překvapí a člověk jen musí kroutit hlavou nad no hat SEO. Jindy se tak tak vyhne page rank scupltingu.

Rozkresloval jsem si architekturu blogu, MFA i authority website ale teprve teď se mi stalo, že by jsem narazil na zajímavé dilema. Součástí struktury totiž byl i dokument. Klasické PDF obsahující texty a pár nákresů. No a objevila se záhada.

Co s ním? Takovýto dokument nemá odchozí odkazy. Teoreticky vzato je to černá díra pro jakýkoliv linkjuice. Samozřejmě se z PDF odkazovat dá, ovšem dělat z něj součást stránky je trochu obtížně představitelné. I když proč ne. Rozhodně téma pro další experimenty. Web postavený čistě z PDF stránek :)

Ale zpět k tématu. Máme tu PDF soubory, třeba nějaké e-povídky. Dejme tomu, že jsou fakt dobré a odkazy na ně jsou všude po internetu. Končí na nich poměrně hodně linkjuice. Z blogů, diskuzí, možná i magazínů, které tím, že chtějí ušetřit přenos dat, tak preferují hotlinkování. Co si budeme povídat PDF není stránka, kterou stačí uvést jako zdroj, je nutné mít aktivní odkaz. S nofollow se navíc nikdo zřejmě párat nebude. Takže tu máme velmi velké množství linkjuice směřující na jeden cíl. Co se s ním ale stane?

Fakta

PDF soubor může mít Google Page Rank i Srank. Jestli ale přenáší ranky i ven je těžké testovat. Doposud ale proudění GPR celkem věrně kopírovalo i chování linkjuice, takže čistě teoreticky se PDF opravdu může chovat jako samostatná internetová stránka se vším všudy. Ostatně Google je bez problémů indexuje a dokonce PDF v SERP s klasickými stránkami soupeří.

A co ostatní?

Mimo PDF se na internetu nachází běžně .doc, odt, .xls, .ods, .txt, .rts. Všechny mohou obsahovat aktivní anebo neaktivní odkazy. No a pak jsou tu soubory, které odkazy mít nemohou. Například adobe flash anebo všechny multimédia. Správně by se měly vkládat do stránek, ale mnoho webmástrů preferuje přímé odkazy na soubory. Co tedy například s obrázky? :)

Samozřejmě vyhledávače nejsou hloupé a klidně mohou obrázky plné linkjuice přiřadit například doméně, na které se nachází anebo preferovat obrázkovou sitemapu, pokud je k dispozici. Hmm bylo by zajímavé zjistit, že obrázek patřící k určité doméně jí přináší linkjuice. Stačilo by vybrat nějaký hezky virální a rozkopírovat jej na všechny diskuzní fóra s tématem “Co vás dnes pobavilo”. Samozřejmě by musel být pořádně velký, aby byl důvod na něj dát odkaz vedoucí na originál. Hmm anebo takhle fungují infografiky ;)

Závěr

Takže jsem se zase pustil do psaní článku, na jehož konci je víc otázek než odpovědí. Alespoň o tom všem můžeme pěkně zaspekulovat v komentářích :)

V každém případě pokud začnu dělat nějaké PDF, tak teď už do něj určitě přidám minimálně jeden aktivní odkaz. Toho linkjuice by byla škoda ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Dávat na dokumenty nofollow?”

  1. Já jsem zkusil upravit na webu víceméně skoro všechny externí odkazy jako nofollow a trochu se zvedly ranky, nicméně dělal jsem i jiný úpravy tak těžko říct co to vlastně zapříčinilo :-D Jinak co se týče příchozích nofollow, podařil se mi jeden z PGRNK 9 a vliv to trochu na pozice mělo, dokonce i ze seznamu jeden nofollow a rostlo to, alespoň u Google.

  2. zujímavé otázky, jedine čo k tejto téme viem, že rôzne súbory napr. pdf sa často dajú nájsť na v serpe, ked sa vyhľadavajú rôzne long taily

Comments are closed.