Bitcash údajně hacknut, aneb odvrácená strana BTC

neutral-poker-face-2BitCoin virtuální decentralizovaná kryptoměna. Doslova geniální myšlenka postavená myšlence anarchie. Teoreticky je dokonalá a snadno by dokázala nahradit jakoukoliv měnu. Problém je právě ta její “pravicovost”. Tím, že se s ní bez kontroly dělat naprosto cokoliv a nikdo na ní “levicově” nedohlíží, neručí za ní je její bezpečnost pouze na nás samotných. Což je odvrácená strana všeho “pravicového”.

BitCash.cz byl snad nejznámějším BitCoin projektem české scény. Ono pochopit celý princip, jak vlastně bitcoiny fungují, rozhodně není nic jednoduchého. Dodnes mi nejsou některé věci zcela jasné. Proto využití pomoci třetí strany, zvláště když je v češtině, člověk prostě uvítá. Mám sice offline peněženku, ale synchronizace mi dala zabrat. Nakonec jsem radši zvolil online řešení od Blockchain.info. Takže čistě teoreticky stačí neopatrná manipulace a přijdu o všechny moje BTC v hodnotě cca 36 USD.

Tím, že si může založit BTC banku, burzu, směnárnu, akciový fond anebo důchodové spoření každý, jsou BitCoiny super. Nejsou potřebná žádná povolení, záruky ani složení kauce. Prostě ideální “pravicový” přístup. Prostě se rozhodnete, že do toho jdete a prostě je to jen na vás. Naproti tomu založit si CZK banku? No to by bylo naprosto jiné kafe. Spousta papírování a kauce kolik? 100 milionů? Nevím, ale bude to hodně. Na druhou stranu, když se něco hodně pokazí, tak u BTC vám nezůstane nic, ale u bank za CZK ručí stát tuším do výše 100K EUR. To jsou garance vykoupené osobními údaji, přehledu kdo posílá peníze komu, možnosti soudním příkazem zablokovat kohokoliv účet a dokonce na základě soudního rozhodnutí i strhávat část peněz pro exekutora. Takže “levicový” vs “pravicový” přístup.

Chcete absolutní svobodu v nakládání s vlastními prostředky, kde nad nimi budete mít naprostou kontrolu? Používejte BTC, ale pak se nesmíte divit, že je všechna bezpečnost jen na vás.

Hmm a co příležitostní investoři. BTC letí vlivem poptávky nahoru. Jedinou možností bude v tomto případě diverzifikace. Pochybuji že u nás bude nějaká možnost pojištění vkladu.

Závěr

Ačkoliv jsem velice skeptický, že se carlosovi podaří ukradení BTC získat zpět, tak mu držím palce. BTC je ošemetná záležitost, ale také krok kupředu. Byla by škoda to teď v českých končinách zabalit :/


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Bitcash údajně hacknut, aneb odvrácená strana BTC”

  1. S těmi burzami a akciemi v BTC už to bohužel není pravda, před pár měsíci se do toho vložila SEC a zakázala jim činnost – třeba BTCT.CO úplně skončila, některé jiné burzy žádají při registraci potvrzení, že nejste občan USA.

    Absence regulace je bohužel jen dočasná. Pokud se bude popularita bitcoinu zvyšovat, státní správa se ho velmi rychle “doučí” – finančák, živnostenský úřad, ČNB a další instituce plné zbytečných lidí si každá bude žádat svůj díl peněz a kontroly.

  2. Reálná banka, pokud by k získání bankovní licence stačilo dát pouze 100M, nebo 2-3MLD komusi v ČNB a tím by povinnosti končily, tak bychom tu dnes měli těch bank asi 60.

    Chce to bohužel mnohem větší kapitál v řádu 10 tek mld a známosti, které se v takhle malém rybníčku nedělají vůbec snadno, nebo levně.

    Vtip je totiž v tom, že prakticky každá banka získává přístup k nevyčerpatelné zásobě peněz za 0,25% úrok – také proto dnes nemají peníze klientů pro banky prakticky žádnou cenu a nedávají žádné úroky.

    Jediné co je zajímá jsou poplatky a osobní informace.

  3. Ono je to taky business plan, vybudovat velkou banku, natahnout bitcoiny a nechat to jakoze hacknout a je to.

  4. Popravdě moc nechápu, jak někdo může v českých podmínkách podporovat údajně pravicový přístup podnikání bez jakékoliv regulace. Opakuji JAKÉKOLIV. Netvrdím, že tu máme mít plánované hospodářství, ale možnost založit banku, by v zemi Kožených a spol. rozhodně neměl mít každý.

Comments are closed.