Podivný život penalizované domény

misc-are-you-fucking-kidding-meJednoho dne mě napadlo, že si založím vlastní diskuzní fórum, kde si budu moct sám se sebou povídat. Ostatní tam nepustím :)

Samozřejmě, aby to stálo za to potřeboval jsem nějakou hezkou doménu s historií. Jako vždy výběr vhodné domény zabere daleko více času, než vytvoření celého projektu. Když měla nějaká dobrou historii, tak se mi nezdálo jméno, jinde zase název nebyl špatný, ale historie byla slabá. Nakonec se mi zalíbil název jednoho z měsíců Uranu, které zároveň odkazuje na krále víl.

Koupil jsem si webhosting, nahodil PHPbb, přidal web do GWT a začal si hrát.

Doména byla registrována 12.05.2013 – obsah nahozen prakticky okamžitě.

Po pár týdnech mi přišlo, že je něco špatně. Byl problém s indexací a výsledky v SERP neodpovídaly tomu, co jsem očekával. Bral jsem to, že jsem zřejmě historický odkazový profil přecenil. Navíc jsem se musel věnovat jiným věcem.

9.8.2013 se začaly v GWT zobrazovat záznamy o ruční penalizaci a já jsem zjistil, že právě moje nové doména jednu takovou má.

Hmm tak stane se. Vypadlo to na prodej odkazů. Takové domény už jsme měl a jediným řešením jak se tohoto druhu penalizace zbavit je požádat o znovuposouzení. To jsem také 9.8.2013 udělal. Jako důvod jsem uvedl, že je na doméně kompletně nový obsah, protože jsem si doménu nově registroval. Krom odkazu na tvůrce šablony a PHPbb tam žádný odkaz nikde nebyl.

13.8.2013 jsem se dozvěděl, že můj web, kde si povídám sám se sebou stále porušuje pravidla příručky pro webmástry.

Nehodlal jsem to dál řešit, protože zjevně byl problém jinde. Třeba se jedná o nějakou exotickou penalizaci. Přeci jen ruční penalizace může být za cokoliv. Anebo se jednalo o klasický Google problém s posuzováním stránek. Řekl jsem si až budu mít čas s tím něco řešit, podrobněji to analyzuju a pak se uvidí.

21.10.2013 mi přišel email, že je na doméně velké množství chyb 404.

Samozřejmě všechny chyby byly stránky, kde měl být původní obsah. Ten z doby, než byla doména smazána. Hmm a to mě dovedlo k myšlence, že třeba brigádník viděl jen původní obsah, protože třeba z důvodu penalizace se v indexu Google neaktualizoval.

23.10.2013 jsem tak požádal o znovuposouzení stránek

Tentokrát proběhla klasická kontrola. Goole bot projel kompletně celý web a natahal nová data. Žádné flákání jako předtím :)

oberon-cz-kontrola-penalizace

Na grafu je vidět, že u prvního posouzení se nic nestalo. U druhého už proběhla klasická předposuzovací crawlovačka.

28.10.2013 Žádost o přehodnocení stránek: Manuálně provedený zásah proti spamu byl zrušen

Takže to dopadlo nakonec pro doménu dobře. Tedy současný stav není žádný sláva. Z  38 odeslaných stránek přes sitemap je zatím indexováno jen 4. Ale počítám, že se to teď zlepší.

Závěr

Co se tedy vlastně stalo? Kde byl problém? Z nějakého důvodu Google zřejmě pořád viděl starý obsah, který porušoval pravidla. Proto se k webu tak i choval. Po necelých šesti měsících si všiml že zmizel. Pak se to dalo řešit :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Podivný život penalizované domény”

  1. Pěkný příběh, Drago, díky.

    Omlouvám se za možná trochu OT dotaz, ale zajímá mne – jak nebo čím exaktně změřit, jestli je historie domény “dobrá” nebo “slabá”? Jaké parametry se tady posuzují a jak je zjistit? Díky, kdyžtak. Petr

    1. Jediné, co dokáže říct, že doména nemá problém s většinou penalizací (mimo tučňáka) je Google PageRank. I tato doména měla 0. Jinak projít odkazový profil a hledat kvalitní odkazy.

Comments are closed.