Obrovský potenciál sociálních sítí

determined-questioning-ponderingOsobně využívám sociální sítě na sdílení informací (Twitter) a rychlou týmovou komunikaci (FB, G+) jinak jsem jim nikdy nějak nepřišel na chuť. Až na specifické (vysoce účelové) výjimky osobní data nesdílím. Nikdy mi to ani nepřišlo jako dobrý nápad.

Ovšem když nad tím člověk přemýšlí, tak když spousta lidí je ochotna se podělit o specifické informace, je možné dohledat určité společné prvky. S dostatečnou databází a ochotou připustit, že nejste nic výjimečného pak může vhodně navržený skript předpovídat, co se vám bude líbit.

Přesně takto funguje služba tastekid.com. Na základě vložení několika knížek, filmů, seriálů či hudby vám doporučí, co by se vám mohlo líbit. Přiznám se, že pokaždé když nevím, co zkusit tak využiju tuto službu a už nejednou mě mile překvapila. Hodně zajímavé je i, že čím méně obecnější zájem tím přesnější tipy jsou.

Bylo by hodně zajímavé podobnou databázi napojit třeba na Facebook. Co by to asi dokázalo udělat vyhodit. Možná už by nestačila. Třeba je potřeba zapojit i nějaké další atributy. Jako věk, vzdělání anebo národnost. Hmm takový sociální vyhledávaci algoritmus asi nebude nic jednoduchého co? :)

Tipování co se vám bude líbit je jedna věc. Otázkou je, jestlipak se dá zajít ještě dál? Když to posuneme jen o malý krůček, tak není problém předpovídat jaký vánoční dárek koupit. Jestli tastekid na základě 3 filmů předpoví 10 dalších, které se vám budou líbit, tak co by dokázal z třeba 100, které jste navíc ohodnotili :)

Ok, pokud opustíme multimédia a zkusíme třeba obrázky, dekorační nádobí anebo šaty. Jak by bylo super koupit přítelkyni na narozeniny šaty anebo přívěšek s asistencí, která má velmi vysokou úspěšnost a v nejhorším případě se nebude dárek sice líbit, ale bude v pohodě. Cítíte ten komerční potenciál? ;)

Dá se zajít ještě dál? Přeci jen na základě zájmů a společného vkusu dokážeme předpovídat produkty, co se budou líbit, ale stále nám chybí trochu toho sci-fi. Na základě předpovídání postoje většího množství lidí k určitému problému, by se teoreticky dalo odvodit jak se zachovají například u voleb. Ostatně jak dneska vlastně fungují předvolební průzkumy? Dodnes mi přijde divné, jak se dokáží agentury s tak malým vzorkem trefit s takovou přesností. Občas uvažuju jestli jsou zaplacené ty průzkumy anebo volby :)

Mohla by nás tedy teoreticky dostatečně obsáhlá databáze dovést k předpovídání chování velkých skupin lidí, tak jako v knížce Nadace od Isaaca Asimova? Těžko říct, ale jak bylo v pokračování Nadace a Říše, vše funguje dokud se do toho nevloží někdo, kdo ten dav nedokáže prostě zmanipulovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Obrovský potenciál sociálních sítí”

  1. Ano, trochu mi to připomíná servery co hrají oblíbenou hudbu na základě kliků líbí/nelíbí.

  2. Na podobném principu přece funguje personalizované vyhledávání google. A taky personalizované zobrazování google reklam.

  3. Asi je to náhoda, ale zrovna včera jsem si pouštěl video s Ondrou Bartošem a mluvil tam o něčem podobném, podle nějakých dat dokázali předpovídat “něco” (už si nedokážu vzpomenout jestli odpovědi na otázky, nebo právě to co zmiňuješ).
    Imho zrovna u dárků to úplně nemusí fungovat, protože člověk to kupuje pro někoho druhého a tam se těžko odhaduje, co se mu líbí, ale u věcí pro osobní potřebu by to mohlo fungovat.

  4. Pavel: personalizované zobrazování reklam mě fakt baví. Před měsícem jsem hledal a koupil časový spínač a pořád se mi zobrazují reklamy na časové spínače. Před týdnem jsem koupil pneumatiky a zatím nic. Asi je to tím, že si pro ně teprve dnes jedu. A reklama se mi začne zobrazovat hned jak přijedu ;)

  5. Zdravím, Drago. Mám problém – rád čtu Tvé články, ale kdykoliv ho ze čtečky otevřu na Tvé stránce, tak mi naskočí jen komentáře ke článku. Ať dělám, co dělám, na článek se prostě nedá dostat. Nemáš tušení, kde by mohl být problém? Díky za odpověď.

    P.S. Takže teď jsem to ještě prošel – dělá mi to jenom v Chromu. V IE se mi stránka normálně otevře.

    1. Letopisec: zdravím, jeden z divů má ID reklama, pokud používáš AdBlock, tak článek mylně považuje za reklamní banner. Stačí si dát 404M do whitelistu.

Comments are closed.