Not provided … hmm

neutral-conflicting-emotionsDneska jsem o celé té věci s Not provided přemýšlel. Zkoušel jsem se na to podívat z různých pohledů. Takové to proč? jak? co s tím? kde mám peníze? Prostě to nějak pochopit a najít v tom nějaký hlubší smysl a popřípadě i možnost jak toho do budoucna využít.

Přiznám se, že jsem celou věc s Not provided nějak extra nezkoumal. Google se jednou rozhodl, že bude na 100% chránit soukromý svých uživatelů a je to jeho věc. Nemá cenu se s ním hádat, sepisovat petice anebo mu něco dělat na truc.

Musel jsem začít u toho proč?

Proč nesmíme znát klíčové slovo?

Klíčová slova nám pomáhají zlepšovat náš obsah. Asi nejsem jediný, kdo na základě množství přístupů z vyhledávače občas napíše nějaký ten článek na téma, toho co se zrovna hledá. Když je to žádané tak, proč se k tématu nevrátit a třeba jej detailněji popsat. Často to fungovalo celkem dobře. Co tak zlého na těch klíčových slov vlastně je?

Vzpomněl jsem si na článek Petra Jeníka Možná jsem někomu tímhle svým blogem zachránil život. Na jeden z jeho starších článků začali chodit návštěvníci na slovní spojení “kde sehnat kokain” a další drogy. No a teď to došlo tak daleko, že po něm nějaký ten “matroš” chtěli i koupit. Vydělává sice na hazardu, respektive poskytuje informace k sázkovým hrám s jeho leaguespy.com, ale perník, mařku či kulaté asi neprodává :)

No a tady se právě dostáváme k tomu, co možná Google tak vadí. Pokud by chtěl může zjistit odkud jsou lidé, kteří právě toto zboží poptávají a na základě klíčového slova reagovat. Třeba se o nich snažit zjistit víc, anebo nahodit nějaký underground affil :)

V nejhorším případě by je mohl začít i vydírat. Za tohle asi ne, ale vezměte si, co jsou lidi schopni veřejně vyhledávat. Naservírujete jim speciální stránku, co z nich vydoluje díky sociálním inženýrství další osobní údaje a máte je v hrsti.

Po aférách NSA by se určitě Google nerad stal spolupachatelem vydírajících gangů.

Co s tím?

Otázkou je jestli se podobná praxe nerozšíří. Dušan Janovský na svém twitter účtu odpověděl:

“Já o nepředávání vyhledávacích dotazů v refererech uvažuji jedině v souvislosti se soukromím uživatelů.”

Takže je možné, že se toho také jednou dočkáme. Do té doby se nám vyplatí sledovat návštěvníky, kteří z něj přichází. No tedy pokud na tom nejste jako 404M, kdy mi chodí z Google 26% návštěvnosti a ze Seznamu 3,3%. To se pak špatně optimalizuje. Na druhou stranu stále funguje GWT služba Vyhledávací dotazy, s kterou se dá poměrně dobře pracovat. I když na aktuální trendy to moc fungovat nebude, má totiž 3 denní zpoždění.

Kde mám peníze?

Sledování klíčových slov z Google je prostě náročnější. Musí se pracovat s více daty. Něco poskytne GWT, něco AdSense ale i Seznam. Kdo si dá čas určitě přijde na zajímavé slovní spojení, které mu budou vynášet jako v dobách MFA. Třeba se opět vrátí zlatokopecká horečka a budeme hledat takovou tu bohatou zlatou keywordovou žílu :)

Závěr

Co k tomu dodat? Kdo chce vidět a řešit problémy, tak může a ten zbytek pro krumpáče a vydělávat :D


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Not provided … hmm”

  1. a nemoze v tom byt aj boj google proti seo? keby slo o sukromie by to predsa vypol razom, v reale sa ale not provided zvysovalo postupne. mozno sledoval vplyv.
    google nevie co s blackhat, tymi jeho upravami trpia aj biele stranky.
    cakam ze google coskoro oseka aj webmaster tools :)

  2. Google dokáže to soukromí uživatelů náležitě využít a je škoda, že se nepodělí s námi, kteří mu ty údaje pomáháme získat. ¨

    Nicméně, já klíčová slova moc nesledoval a spíš mě zajímají vstupní/výstupní stránky.

    Ono už nejde v GA sledovat odkud uživatelé přicházejí? Jestli to jde tak kde? Já to nemůžu najít.

  3. Drago, tentokrát moc přemýšlíš. Celé je to jednodušší, tím, že G brání webmasterům v tom snadno zjistit na jaký dotaz k nim lidé chodí, mu dává silnější obchodní pozici.

    On “ví” a všichni ostatní ne, což se v multimiliardovém bizu založeném na informacích vždycky nějak hodí. To je celé, G prostě bez výčitek a ohledů postupuje kde může. Kdyby mu to prošlo (nebyla konkurence) dal by už dnes permanentní nevypnutelnou reklamu i do chromu :-)

  4. Já čekám, že za pár let přijde Google s placenou verzí GA kde nám hezky ty KW naservíruje soukromí nesoukromí :-) A pak postupně neplacenou verzi bude dál osekávat.

  5. já si myslím, že ty informace jsou cenné zboží tak se je rozhodl zdarma nezveřejňovat.

  6. Prý “…asi neprodává” :)
    Mimochodem kdybys hledal lépe, tak bys našel u mě na blogu ještě jeden mnohem zajímavější článek, na který chodí lidé z vyhledávačů na pár konkrétních klíčových slov.
    A díky tomu že jsem k tomuto jednomu jedinému článku nasadil affil, tak mi teď můj blog nevydělává 5 tisíc měsíčně, ale aktuální zisk z něj se pohybuje v řádu tisícu EUR měsíčně :D
    Nápověda: fakt nejde o žádný “infoprodukt”

    1. Razer: jj moc přemýšlím, to mi říkají všude :)
      Petr: nebylo to nějaké to pojištění aut? Mě se lépe hodil tento příklad. Je na něm vidět jak citlivá mohou být klíčová slova na která chodí lidi z vyhledávačů.

  7. Mě napadlo, co kdyby se vývojáři dohodli a dodávali prohlížeče (kromě Chrome samozřejmě) s nainstalovanym pluginem, kterej by klíčový slovo zachytil a předal vstupnímu webu? Je to nereálný, ale bylo by zajímavý je takhle ojebat.

  8. dúfam, že google neplánuje osekať aj GWT pretože potom by sa seo robilo už fakt ťažko, ale verím v to, že nejaké riešenie sa vždy nájde, pretože my ľudia sme veľmi vynaliezavý :)

    1. john: někde jsem zahlédl že výsledky z GWT se naopak budou ještě rozšiřovat. Teď je tam tuším historie 3 měsíce a mělo by to být 12. Takže z dlouhodobého hlediska půjde sledovat na co lidi přichází, tedy spíše přicházeli.

  9. No o to asi googlu jde, aby se SEO dělalo těžko, v ideálním případě vůbec. Proti manipulaci výsledků vyhledávání G bojuje už od začátku, a GA byly na analýzu dat skvělé a navíc zdarma.

Comments are closed.