Líbí se mi jak na internetu všechno zraje

its-somethingPřed pár dny mi na AdSense začaly přibývat drobáky ze zhruba tři čtvrtě roku starého testovacího projektu, na kterém leží několik jediná reklamní plocha. V podstatě mělo jít o novodobé MFA, které bylo postaveno na dlouhých textech. Mimo nich jsem si chtěl vyzkoušet například jestli vyhledávače rozlišují text tlustě jako důležitý a kurzívou pro odborné názvy. Jednu dobu jsem totiž měl podezření, že takto označený text je v případě přesného vyhledávaní (s uvozovkami) mírně zvýhodněn.

Nějak jsem ale na celý projekt zapomněl a skončilo u jednoho a půl MFA. Teď se pomalu blíží expirace domény a já jsem koukl na AdSense. Nic co by stálo za oslavu. Jen mě zaujalo, že zhruba po půl roce se začala objevovat návštěvnost i bez pořádného linkbuildingu. Dokonce má stránka i srank 1 :)

Druhým příkladem je Twitter kanál mého testovacího PR webu DejEcho.cz. Dneska jsem při procházení BHW našel nabídku budování odkazové pyramidy a zaujalo mě, kolik pozornosti je věnováno odkazům z nově vytvořených sociálních profilů a stránek. Vzhledem k víc podobným nabídkám to považují za zajímavé. Říkal jsem si k čemu to může být dobré? Nejvíce se přikláním k možnostem:

  • Zlepšení odkazového profilu. Tedy pokud budujete v krátké době větší množství zpětných odkazů, tak aktivita na sociálních sítích to může “ospravedlnit”.
  • Každý odkaz se počítá.
  • Odkazy se sociálních sítí mohou mít za určitých okolností větší váhu.

Napadlo mě prozkoumat tedy můj téměř dva roky starý Twitter kanál projektu DejEcho. Je to klasická ukázka. Jen RSS napojený na Twitter prostřednictvím služby twitterfeed.com. Nic víc. 862 tweetů s nadpisem článků. Krom toho, že z nějakého důvodu přestal v srpnu fungovat a musel jsem to opravit, jsem zjistil, že má GPR 2. Jaká škoda, že na Twitter už opravili chybu s follow odkazem z popisu profilu. Takže žádné navyšování ranku se konat nebude :/

Jak je ale možné, že nabral taková čísla, prostě jen tak? Internet si žije svým životem. Linkjuce protéká všemi stránkami podle toho, jak kdo využívá jejich obsah. Vaše weby každou chvíli někdo okopíruje, prožene seomatem, prostě se stanou součástí dalších projektů. Technicky vzato je jen otázkou času, než naberou na síle. Postupně zrají s celým internetem.

Závěr

Takže co z toho vlastně lze vyvodit? Vyhledávače možné nepřikládají velkou váhu stáří projektu, ale starší projekty postupem času získávají automaticky další a další zpětné odkazy. Teoreticky tak můžeme mít pocit, že vyhledávače je preferují.

Zajímavý je i twitter profil napojený na RSS kanál. Vytvořit něco takového je otázkou minut. Důvod proč má GPR, je s největší pravděpodobností v počtu followerů. Prostě prolinkování v rámci stránek Twitter. Nabrat se dají různě. Jsou na to služby, kde si měníte follow za follow. Já jsem testoval vyměňování čistě českých twitteristů. Původně měl Twitter sloužit jako bonusový zdroj návštěvnosti. No od 10. května 2011 takto přišlo jen 44 lidí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Líbí se mi jak na internetu všechno zraje”

  1. Jop…twitterfeed se často zasekne a sám se nenakopne…taky jsem se tomu divil. Jediný způsob opravy na který jsem došel (nebo někde četl už nevím) je odebrat feed a znovu ho přidat…

  2. Přesně toto jsem už několikrát využil, když sem nějaký projekt nechal ladem. Když nabere přirozeně návštěvnost/ranky, tak je to pak o něco snažší a i menší aktualizace má větší efekt (v porovnání s úplně novým webem samozřejmě).

  3. U jednoho webu píšu od začátku trochu do zdi, tj. bez naprosto žádné propagace, linkbuildingu atd. a postupně návštěvnost měsíc od měsíce poměrně výrazně narůstá…

  4. Internet zraje jak víno, jde však o to, aby časem také nechytil nějakou tu plíseň. Každý odkaz se počítá, pravda je to. A když se člověk opravdu trefí, sklízí pak ovoce.

Comments are closed.