Podivné výsledky na předních pozicích Seznamu

nejak-to-nedava-smyslPřiznám se, že pozice na Seznamu, až na některé experimenty, moc nesleduju. Důležitější je pro mě spíše návštěvnost na jednotlivá klíčová slova. Ovšem občas je to taková ta věc hrdosti, kdy se chcete prokousat nahoru. Na rozdíl od Google je u Seznamu onpage optimalizace jednodušší a tak nějak i logičtější. Prostě to dává více méně smysl ve většině případů. Ovšem je tu jeden takový menší problém, co mi už několik dnů vrtá hlavou. Pojďme se na to společně podívat a zkusíme z toho něco vyvodit.

Jak to začalo

Moje Seopedie sice neroste tak rychle jak by si zasloužila, ale koncept, který poskytuje CMS Mediawiki se mi velice líbí. Je to úplně odlišný přístup k práci s informacemi. Prostě tvořit encyklopedii je úplně něco jiného než blog či magazín. Jednu věc by jsem si ale přál a to mít jí na prvních místech na slovo Seopedia. Sice mi je jasné, že to nikdo nehledá, ale jsou věci, které prostě chcete :)

Zatímco na Google.cz už je první pozice snad jistá, tak na Seznamu mám problém. Musím si přepnout do češtiny, protože v mezinárodním hledání na českém seznamu je přede mnou seopedia.ro a seopedia.org. Přitom jsem použil základní techniky, které by pro první město měly v tomto konkrétním případě stačit.

Zamyšlení

Když něco nejde musí se to prostě analyzovat. Pustil jsem se tak do jednoduchého srovnávání stránek. Naštěstí než jsem se ponořil do šíleností jednotlivých elementů padla mi do oka jedna věc a tou je zajímavý podíl EMD nejen u cizích slov. Samozřejmě víme, že Seznam má v oblibě SEO friendly URL. Tedy odkazy obsahující klíčová slova, ale mezi přirozenými výsledky by je člověk zas tak úplně neočekával.

emd-seznam-cz

Tato tabulka je jen takové jednoduché srovnání několika slovíček, které ukazuje důležitost EMD pokud si uživatel nepřepne do češtiny, což může být pro spoustu BFU celkem problém.

Z celkem nudného testování vyšlo několik zajímavých závěrů. Všechny jsou v podstatě označeny červeně. Tyto výsledky totiž tak trochu podkopávají celý test. U stream a youtubu se to dá chápat. Obojí má poměrně silný linkbuilding postavený na slovíčkách s videem a seznam má zpětné odkazy rád. Zajezdy.cz jsem nějak extra nezkoumal. Ovšem linki.cz mě mile překvapil.  Zdeněk Dvořák žije linkbuildingem a dokázal svůj blog protlačit skrz výsledky celkem slušně. Velmi hezká vizitka pro linkbuildera :)

Zbytek testu asi nemá cenu moc komentovat. V podstatě je na něm vidět, že EMD je nutnost a to včetně domény třetího řádu. Popřípadě se určitě hodí keyword jako součást domény. Slušných výsledku dosahují i SEO friendly URL. Víc asi není potřeba říkat ;)

Závěr

Tento rychlotest postavený na slovíčkách, které mě zrovna napadaly rozhodně nemá vypovídající hodnotu studie o několika tisíc slovních spojení. Na druhou stranu něco na něm je ;)

Popravdě o EMD, popřípadě friendly SEO URL, a jejich oblíbenost u Seznamu jsme už nějakou dobu věděli. Jen naší pozornost tak trochu odváděl Google se svojí zoo. Přitom právě Seznam je na SEO daleko lepší a odvážím se říct že i férovější.

V každém případě se těším na komentáře a případnou diskuzi :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Podivné výsledky na předních pozicích Seznamu”

  1. Otázka je, jestli si to testoval ve chvíli, kdy vyhledávání fungovalo, jak má. V posledním týdnu mi během dne Seznam vrátil 2 verze výsledků na různé dotazy, a ty se výrazně liší.
    Vyzkoušej třeba dotaz kuchyně (což beru jako docela konkurenční slovo) první tři na dotaz jsou neEMD domény

    1. Martin: ty EMD mi vycházely u cizích slov, popřípadě slov bez diakritiky. Testoval jsem poslední dny. Ohledně férovosti je to třeba větší důraz na onpage faktory (třeba legendární první odstavec). Dále třeba postupné “umírání” výsledků, které nejsou aktualizovány, anebo na ně není pravidelně odkazováno, či aktualizován obsah.

  2. z toho priloženého screenu jednoznačne vyplíva že EMD hraje u českého seznamu veľmi vysokú rolu, pri zoraďovani serp výsledkov

  3. Podobnou situaci sleduji již nějakou dobu, kdy se před mým blogem, na vyhledávání wordpress, objevují weby s koncovkami Chile, Rumunsko, Litva a dokonce i jeden , který nemá čínskou koncovku, ale písmo tak vypadá :-) Všechyn weby spojuje slovo wordpress v doméně.

  4. Drago Seopedia se mi hodně líbí, až tam bude 10x více článků, tak určitě budeš ve vyhledávačích výše..BTW, jak děláš to s tou tabulkou, že se po kliknutí zvětší? nějaký speciání plugin? Nebo to umí WP v základu?

    1. Petr: to není plugin. Jen to rovnou odkazuje na soubor s obrázkem. Pokud máš nový FF anebo Operu tak to tak může vypadat. V podstatě je to originál ale zmenšený přes %, aby nevylezl z obsahu, což se mi moc nepovedlo :)
      Musilda: přesně.

  5. podľa mňa je férovejši google, pretože sa nedá tak jednoducho oklamať rôznými black hat technikami

  6. Seznam musel poslední dobou něco měnit, spadl jsem na KW smartphone do věčných lovišť, dnes jsem však opět na první straně. Divné, za poslední měsíce jsem tohle nezaznamenal.

  7. Seznam se v poslední době snaží měnit často svůj vyhledávač a bohužel mi některé výsledky připadají nesmyslné.

    Např. u některých mých webů, které byly na prvních příčkách několik let, tak najednou spadly např. až na 3. stránku a přitom se jedná o EMD.

  8. Seznam mi nepřijde moc spravedlivý, zvláště u top KW jako ty kuchyně. Tam to lítá úplně brutálně. Google je dost stabilní. Skoro mi přijde, že u TOP KW ty pozice mění dost náhodně. :D

  9. Seznam a jeho “férový” přístup, kdy se pravidelně už několik let “rozbije” indexace zrovna v září, když začíná předvánoční sezona a “zprovozní” se to ke konci listopadu případně v půlce prosince, aby se víc vydělal na Skliku?

    Já osobně vidím nesmysly od letošního přelomu března/dubna, kdy co se herních webů týká vyjíždí na předních pozicích většinou neaktualizované a hrozné weby a leadři trhu se málokdy objeví na první stránce, obvykle až na 2-3. Zase mají něco “rozbité” a to docela dlouho. Tuším zase zvýšili preferenci EMD + zahltili výsledky vyhledávání cizojazyčnými stránkami.

  10. >Duben : Také mi napadla ta “čistě náhodná změna” – v loňském roce to bylo totéž. Když slyším zkazky o tom, jak moc teď šlapou po obchoďácích Seznamu ( a kolik jich proto odešlo), aby prodávali více a více, tak nějak to zapadá do mozaiky…

  11. S tím podzimem je tak fakt zvláštní. Je to už více méně pravidlené. Někdy mám pocit, že fulltext Seznamu mám v sobě náhodný algoritmus – poniž tuhle stránku o 30 pozic a za měsíc ji vrať zpět. To se ale děje na hodně konkurenční dotazy.

  12. Trochu off topic, alek fulltextu. Dneska jsem náhodou narazil na stránku http://www.obleceniprotehotne.net/a/ Je tam skrytý text a v něm odkazy na konkureci. Myslíte, že takový odkaz může konkurenci poškodit? Jiný důvod proč odkazovat z vlastní minisite nevidím…

  13. No, ty výsledky na Seznamu jsou někdy dost zvláštní, to je fakt – třeba 2. odkaz na dotaz “teletext” fakt nechápu.
    Možná trochu OT, ale kdyby to někoho zajímalo, dal jsem do domén na prodej linkbuilding.cz

Comments are closed.