Zabezpečené vyhledávání od Google pro všechny

google-me-gustaNa Google už si bez zeleného řádku nic nenajdete. To co začalo v říjnu 2011 a mělo ovlivnit maximálně 10% vyhledávání, spěje do finále. Poté co se začalo šuškat, že Google spolupracuje s NSA, se rozhodl definitivně napravit reputaci a všechna vaše budoucí hledání už jsou šifrována.

To je sice hezké, ale znamená to, že NOT PROVIDET v Google Analytics pro organickou návštěvnost z Google. Jednoduše už nebudeme vědět, na jaké klíčová slova návštěvníci přichází. Je pravda, že z části to půjde odvodit pomocí Google Webmaster Tools, na druhou stranu s tím se daleko hůře pracuje a uchovává historii jen 90 dnů. Takže na nějaké složitější porovnávání trendů nezbývá než zapomenout. I když šušká se, že by se historie mohla ukládat až jeden rok. Slabá útěcha z Google Analytics.

Je to celkem škoda. Efektivita článků, které cílily na určitá klíčová slova se teď bude celkem složitě dát vyhodnocovat. Leda dát nad článek dotazník “Co vás přivedlo na tuto stránku?” On page optimalizace bude ještě větší alchymie než doposud :)

Co se týká přístupů z AdWords reklam, které se nachází ve výsledku vyhledávání Google, tak tam se na anonymitu nehraje. Je jedno, jak moc si bude chránit své soukromí návštěvník, prostě uvidíte jaké klíčové slovo hledal. Možná právě i to byl jeden z důvodů. Čím méně konkrétních informací bude o organické návštěvnosti SEO šaman říct, tím lákavější bude AdWords.

Závěr

Pro mě osobně to znamená, že více budu muset sledovat Google webmaster tools a jednotlivé pozice stránek na určitá klíčová slova. Počet kliků tam vidět je.  Když se to dobře spáruje s výsledky z GA, tak to nějaká data hodí.

Pro inspiraci jak na to doporučuji projít článek Recovering (Not Provided) Keyword Data.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Zabezpečené vyhledávání od Google pro všechny”

  1. A já si poslední dny říkám, proč mám u poloviny návštěvnosti z vyhledávání not provided :D díky za objasnění :-)

  2. konečne viem čo to NOT PROVIDET znamená :), google to chce webmasterom čo najviac sťažiť a zároveň chcú aby sa viac využíval adwords

Comments are closed.