Samospouštěcí reklama na AdSense?

disgusted-oh-god-why-textTak se mi právě stalo něco velice nepříjemného. Zatímco jsem se věnoval obsahu stránky, nechal jsem myšidlo odpočívat v pravém sloupci, kde je reklama. Najednou uslyším v sluchátkách nepříjemný zvuk. Říkám si, co se mi to zase spustilo za reklamu… Hmm nikde žádné popup okno, takže něco hraje na stránkách. Kouknu na myšidlo a pod ním se přehrává reklama. Jsem si říkal, to už to dali i na poklidný web jako tento? A pak mi do očí udeří ikonka AdChoices. No to si dělají srandu. To už i AdWords/AdSense se přidal k těm, kdo spouští reklamu bez kliku?

 

samospousteci-reklama-adwords

Teď zpětně si říkám jestli to nemohla být nějaká jiná síť. Občas se tam objeví i něco mimo AdSense (web reklamu i prodává), ale tam nikdy není AdChoices. Zkoušel jsem to vyrefreshovat, ale už se tam reklama znovu neobjevila. Zřejmě tedy Google něco testuje a zkouší jak na to lidé zareagují.

Mě osobně se to moc nelíbí. V dobách kdy se různé formy AdBlocků masivně šíří a podle některých studií blokuje reklamu až 22,7% uživatelů, není vhodné, aby jedna z největších reklamních sítí tlačila na pilu, místo aby prosazovala nějakou fair policy.

Pak tu máme problém u nás, kteří AdSense využíváme. Já osobně samospouštěcí reklamu považuji za prasárnu, kterou by jsem si na stránky jen tak nedal. No možná už se mi tu někde i zobrazuje jen o tom nevím. S něčím takovým by měl majitel webu souhlasit, protože už je to za hranicí toho co je přijatelná reklama.

Závěr

Snad jsem se nějak spletl a třeba tuto reklamu propašovala do AdSense nějaká spřátelená síť. Ale obávám se, že Google testuje nový způsob jak vydělat víc peněz. Zajímalo by mě, kde je teď to velké “děláme všechno pro to, aby měl návštěvník dobrý pocit ze stránek, které navštíví”.

Můj osobní názor: Všechny stránky, které mají takovýto druh reklam by si zasloužili vykopnout ze SERP.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Samospouštěcí reklama na AdSense?”

  1. Zo SERPU ich bohužiaľ nikto nevykopne, ale to vieš, Drago, oveľa lepšie ako ja :-) (koniec koncov, pokefovať by si zaslúžil ten, kto im dá tú možnosť, nie ten, kto ju využije) no súhlasím – krásne české slovo “prasárna” vyjadruje presne to, čo si o tomto druhu reklám myslím i ja. Najhoršie je, že sa rozmáhajú aj na veľkých, autoritatívnych weboch a osobne už sfurmujem častejšie so stlmeným zvukom, než zapnutým – pre istotu…

  2. Ani bych se nedivil, kdyby přišly i další podobné novinky. Pokud vím, tak mi na mail nepřišly žádné změny v podobě nových pravidel, je to určitě jen v testu ale i tak by o tom měl dát Google a jeho tým vědět.

  3. Google je starej prasák, kterýmu jde jenom o prachy a uživatelé ho vůbec nezajímají. To si každý už mohl několikrát ověřit.
    Druhá věc je tak, že se Google snaží ze SERPu vyhodit MFA weby, ale pak bude na normálních webech dávat tuhle reklamu? Jsou úplně hloupí, ale jediné, co tím dosáhnou bude -> Lidé začnou více opužívat adBlock -> Weby nebudou mít příjem z reklamy, bude placený obsah -> Určitě procento lidí zaplatí, Google nebude mít nic, protože zbývající procento lidí bude mít AdBlock.
    Osobně ho nemám, považuji to za nefér vůči webům, kteří potřebují nějak vydělat, ale jakmile mi tohle začne někde samo od sebe vyskakovat, neváhám a jdu pro AdBlock…
    PS: Google se jednou sám zničí a poslední rok dva do toho šlape pořádně!

  4. Pak je moznost se vykaslat na AdSense a treba vsude nasadit kontext od Skliku. Pokud mas Adsense kvuli vyssimu vydelku, tak nezbyva nic nez se s tim smirit. BTW problem budou mit asi vsichni, takze bud to uzivatel spolkne vsude nebo si reklamu zablokuje.

  5. lol ak je toto pravda, tak google to už ma spočítané pretože toto nemajú radi BFU a ani webmastri, uživateľ sa koľko krát aj zľakne ked mu z ničoho nič zaziape nejaký divný zvuk do sluchadiel alebo cez reproduktory

  6. Tak jsem na tenhle typ reklamy narazil na YT. Screen v URL.

    Musím říct, že mě to dost vylekalo :D Nevěděl jsem, co jsem spustil, až jsem pak vyjel v YT nahoru a tam tahle zrůda byla :)

Comments are closed.