AdBlock vybírá peníze na financování reklamy

LOLSvět se občas zblázní. Například dneska jsem se dozvěděl, že Michael Gundlach, tvůrce oblíbeného rozšíření pro blokování reklam na webových stránkách AdBlock, shání peníze na financování reklamy. Chce aby jeho AdBlock používalo více lidí. Jenomže světe div se, bez reklamy se propaguje ať už produkt či myšlenka opravdu špatně.

Na stránce campaign.getadblock.com žádá od lidí příspěvky. Čím více se vybere tím masivnější reklamní kampaň bude. Už vybral 34 tisíc USD, čímž dosáhl metu pro započetí reklamní kampaně. Další je 50K USD pro koupi reklamního billboardu na Time Square, 150K USD na celostránkovou osvětu v New York Times a finální meta je 4,2M USD na televizní reklamu během vysílání Super Bowl 2014.

Btw. Pokud jste uživatelem AdBlock možná už teď, vás začala nenápadně obtěžovat reklama na tuto akci.

Věčná diskuze

Takže jsme se zasmáli a teď něco málo k blízkému tématu. Počet uživatelů různých rozšíření na eliminaci reklam pomalu roste. Podle výše zmíněné stránky 3 z 10 lidí už o této možnosti vědí. Někteří tvůrci si dokonce nechávají platit jakési “výpalné” za zařazení do whitelistu. Pro velké společnosti to vyjde levněji, než proti tomu bojovat. I když i taková snaha tu je. V březnu jsem psal článek jak byl z Google play ostraněn právě AdBlock.

Pokud počet rozšíření na blokování reklam překročí určitou mez, tak některé weby možná umřou ale spíše se většina nějakou formou adaptuje. Bojovat s různými AdBlocky nemá cenu. Tak je jak snaha zlikvidovat internetové pirátství. Obě strany mají vznešenou myšlenku a dokud se nenajde zlatá střední cesta, tak budou všichni tratit. Prostě ubudou plochy co se nevyplatí a nahradí je jiná forma propagace. Jen je škoda, že ne každý má náladu, čas a prostředky na evoluční válku. To všechno by totiž mohlo být vloženo do budování kvalitního obsahu.

No co prostě vydavatelství vymění dva redaktory za jednoho obchoďáka a půlku programátora, co se budou starat o hledání alternativních forem propagace.

Přežijí jen ti nejsilnější, nejchytřejší a pak ti co porušují pravidla hry :)

Závěr

Těším se, co z toho nakonec bude. Ačkoliv se mi to zas tak moc nelíbí, tak si myslím, že každý by měl vědět, že ty otravné reklamy se dají vypnout jednoduchým rozšířením, co se nainstaluje během pár desítek vteřin.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “AdBlock vybírá peníze na financování reklamy”

  1. Csfd.cz sa neda pozerat bez adblock
    Youtube.com mk pri kazdej pesnicke pusti reklamu na poistovnu bez adblock
    Pokracovat mozem do nekonecna

  2. Kdyby jste se na žádnou stránku nemohli s adblockem podívat, rychle by se jeho obliba blížila 0. Jsem zvědavý, jak dlouho ho budou webmasteři tolerovat.

  3. Sádra: a jak chces jako webmaster poznat, ze uzivatelsky prohlizec neco blokuje ?

    1. Gransy: dřív se používala metoda natažení externího javascriptu co se tvářil jako reklama, pokud se nenatáhl tak bylo jasné, že to uživatel blokuje. Současné verze už i tohle umí obejít, takže by proti tomu neměla být obrana. Nepočítáme li, že nazveš všechny elementy na stránce ads, advertise apod. Pak se skryjí i elementy stránky.

  4. ja som videl už aj také vtipné adblocky, ktoré jednoducho nahradili reklamu inou reklamou :D

  5. Sadra: par webmasterov ho netoleruje uz teraz. Je to ale zanedbatepne percento. A ostatny, hlavne velke weby vedia ze sa im to neoplati riesit. Stale plati ze: jeden nasrany jedinec je hlasnejsi ako sto spokojnych. Takze radzej su ticho aby ty s adblockom nemali dovod pisat o adblocku na socialnych sietiach.

  6. admin: jenze nenatazeny JS taky muze znamenat:

    1, uzivatel ma vypnuty JS
    2, uzivatel ma technicky problem pri prohlizeni
    3, uzivatel neni clovek ale crawlovaci robot

    Zamezenim pristupu na web na zaklade nenatazeni nejakyho JS neni to pravy orechovy

  7. Jako webmaster zuřim, když začne adblock blokovat normální (nereklamní) funkce webu. To bych střílel. A kolikrát si říkam “dobře vám volové, nemáte to používat”.

    Jde o to, že adblock blokuje všechno třeba podle tříd. Takže když si v databázi udělám tabulku advert (jako inzerát v bazaru) a pak chci ve výpisu inzerátů mít css třídu advert, nebo posílat advert_id přes javascript, tak to adblock začne krásně blokovat… Hurááá, začněte to používat všichni!

  8. To je tak debilní ideologie (nechtít platit za obsah), že mi to staví ze židle. :)

  9. Copak se neda pres js jednoduse detekovat zda ma uzivatel nejaky adblok nainstalovan? pak proste zobrazim 404 s infem ze bylo detekovano zakazani reklam a jelikoz obsah webu poskytuji vsem uzivatelum zdarma pac jedinym prijmem jsou raklamy tak bud at uzivatel zaplati za pristup na stranky bezreklam, nebo neuvidi nic :D

  10. Taky jsem používal adblock, do té doby než jsem začal provozovat adsense reklamy. Tak nějak ze solidarity :-)

  11. Ohledně AdSense a AdBlock mě napadla jedna otázka. Pokud je reklama zablokovaná AdBlockem, je nebo není započítáno její zobrazení?

  12. Přece když se reklama nezobrazí tak nemůže byt započítané její zobrazení.

  13. Jasně, já nevím jestli třeba nedochází někdy k blokaci, až když je reklama už “v prohlížeči”. Z nějakého důvodu.

  14. Kdyby k něčemu takovému docházelo google by hned zakročil hlavně kvůli inzerentům co jedou na CPM

  15. Taky mě už dnes jako provozovatele webů začíná štvát čím dál tím větší počet lidí používající ad block (aktuálně 15%), takže jsem se dnes rozhodl, že brzy spustím jednoduše ad block blocker :D zkrátka neplatiče na web nepustím :D

Comments are closed.