Vaše oblíbená SEO lež

google-me-gustaV SEO je poměrně hodně mýtů, které se zakořenily a nedokáže je lidem rozmluvit ani Matt z protispamového oddělení Google. No možná kdyby neříkal pořád co se nesmí a konečně začal s tím jak to udělat správně, tak by mu i více lidí věřilo.V každém případě tu mámo celkem hodně SEO mýtů a lží. Schválně která je vaše nejoblíbenější?

Když budu dělat dobrý obsah a onpage SEO tak budu úspěšný ve vyhledávačích!

V hodně konkurenčních oboru to fungovat nebude, ve středně konkurenčním možná časem s přispěním náhody a v málo konkurenčním je zde šance, že po pár měsících i jo. Kde je problém? Web jako každé jiné podnikání potřebuje reklamu. Většina off page fakturů je v podstatě právě ta reklama a propagace, kterou potřebujeme. Buď nám jí někdo udělá, třeba přirozeně, anebo to celé tak nějak nasimulujeme. Protože linkbuilding není nic jiného než simulace veřejného zájmu o super obsah.

Pokud chcete nastartovat svůj web tak tomu budete muset ze začátku pomoct.

Nejdůležitější je získat top pozice

Měřitelné úspěchy jsou v SEO často používány, protože se za ně dobře inkasují peníze. “Když tě dostanu nahoru na tyto keywordy tak dostanu tolik a tolik.” “Na kolik mě vyjde GPR 5?” a další příklady najdeme na stránkách spousty SEO agentury, na které vám pravidelně chodí emailový spam. Jistě mít dobré pozice je fajn, protože to nese peníze. Jenomže ono je lepší když ty pozice jsou důsledkem toho že děláme SEO, než příčinou proč jsme se rozhodli dělat SEO.

Osobně považuju za důležité zvedat autoritu webu jako celku. Občas je to jako sbírat drobky. Celé odpoledne na něčem makáte a za měsíc vám to přinese pár desítek lidí. Kroutíte hlavou proč? Proč jsem věnoval právě tomuto tolik času. Pokračujete v tom po dobu měsíce až pochybujete. Mno a za čtvrt roků se ty drobky tak nějak začnou skládat. Nejde tu ani tak o tu návštěvnost, ta klidně může upadnout, ale web nabere autoritu. Cokoliv co za půl roku napíšete má lepší šanci poprat se s konkurencí. Například přijde do prodeje nový produkt. Distributor rozešle nějaké echo a texty. Vy napíšete recenzi, nahodíte jej do eshopu a máte lepší pozice než konkurence. Proč? Protože autorita ;)

Na doméně nezáleží

Tento mýtus už byl tak zakořeněný až se i velký Matt musel postavit k problému čelem a říct, že to tak úplně není pravda. Takže pokud chcete stavět eshop na exotické doméně tak si přečtěte nejdříve tohle.

Krom ccTLD je u domény důležité i to, že supluje název webu pokud z nějakého důvodu není k dispozici. Například, když někdo zkopíruje URL. A pokud prodáváte výrobky či služby o kterých se bude diskutovat na fórech, tak věřte že tam vám nikdo hezké URL dělat nebude, tam prostě hodí URL a konec. Pak je sakra rozdíl mít něco na xy-z.tld/01-produkt a keyword.tld/01-produkt.

Navíc se nesmíte omezovat jen na SEO. Sice prodáváte či poskytujete služby online, ale jednou chcete přece prorazit ne? Co pak budete mít na vizitkách? Do kvalitní domény se vyplatí zainvestovat. To jen tak mimo řeč.

Závěr

Tohle jsou moje oblíbené 3 SEO mýty. Jaké jsou ty vaše?

PS: prosím nepište ranky. Takovýto příspěvek bude rovnou smazán. Ranky například v současnosti rozhodují o tom, jestli odkaz z vašeho webu webmáster hodí do disavow tool, pokud byl zasažen tučňákem. A věřte mi ať si říká Google co chce, na takovémto listu by jsem rozhodně nechtěl mít více záznamů. Pak je tu ten problém s duplicitou, kdy weby s vyššími ranky jsou schopné outrankovat po čase originál. V současnosti je to nejjednodušší metoda jak určit přibližnou autoritu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Vaše oblíbená SEO lež”

  1. ja uz se teda posledni dobu uplne ztracim v tom SEO protoze kazdy pise neco jineho, prave ta tvoje prvni lez – Content is the king – je preci posledni dobou zminovana ze vsech stran jako to nejdulezitejsi co se ma delat.

    Co teda povazujes za rekneme tri pravdy v SEO ?

    1. Kermit: měl by jsem tam přidat slovíčko “jen”. Dobrý obsah je základ, ale je potřeba o něm i náležitě informovat. Budovat prestiž webu, komunitu, pracovat s návštěvníky/zákazníky, vytvářet zpětnou vazbu, motivovat je, aby se zastali značky atd. Kvalitní obsah jsou i multimédia. Na to se hodně zapomíná.

  2. content is the king neplatí, ale content by mal byť king, Pretože existujé obrovské množstvo bullshit webov bez nejakého užitočného obsahu a sú ďaleko úspešnejšie ako rozsiahle encyklopedie a množstvo webov s ručne písanými článkami, nad ktorými majiteľ strávil stovky-tisícky hodín

  3. Jeden z mých oblíbených mýtů je tvrzení některých mágů “Na stránce můsí být klíčové slovo uvedeno X krát na každých 100 slov” >> a je jedno, jakou číslici si za X dosadíme, pořád je to pí****na

    1. palo: u Google údajně malou, ale řekl to Matt Cutts takže tomu moc nevěřím :D

  4. Obsah je král. Král bez království je k ničemu. Království = komunita, sociální interakce. S prvním mýtem moc nesouhlasím. Když je obsah dobrý, nabalí se na něj jak komunita tak backlinky. Takovou mám osobní zkušenost v relativně vysoce konkurenčním oboru.
    Problém: Trvá to dlouho a člověk musí vydržet. Takže pokud se jedná o jediný zdroj příjmů, je to dlouhodobě neudržitelné.

  5. Rad by som videl eshol, ktory bol vybudovany bez jedineho umelo urobeneho odkazu. Uspesny eshop. Obsah je urcite dolezity ale na eshol malokedy ludia odkazuju. Max daju like na daky tovar

  6. palo: EMD už nemají takovou váhu, ale Google je nemůže diskriminovat nebo dokonce penalizovat, takže bych do klíčových slov v doméně určitě šel (Bavím se o niche site).

    Pro mě je teď mýtus délka článku/landing page. Aktualizoval jsem teď starší web, na kterém jsem měl cca 2500 slov dlouhý článek. Předělal jsem ho na kratší (aka vyhodil jsem zbytečnou vatu), přidal jsem víc médií (obrázky, videa) a celkově si myslím, že jsem zlepšil UX. A to se podle mě cení víc (nebo určitě bude v budoucnu) než délka textu “optimalizovaná” na klíčový slovo.

  7. PlaclaBoy,Petr: ze je obsah bullshit bych nerekl, na jednom mem webu, ktery je linkovan pouze z jednoho jineho webu, je obsahu pozehnane (desitky tisic stranek) a google je rad (navstevnost desitky tisci denne)

  8. Já si dovolím odkázat na své tři oblíbené SEO mýty na svůj web v podpisu.

  9. Porad se to meni, co si myslite o nofollow, podle me je to dulezity, optimalizoval jsem odkazy a je to lepsi (subjektivne)

    Celkem by me zajimalo co treba tagy,nalepky,stitky rikejte tomu jak chcete ale defakto vytvari duplicitni obsah, nejsou na skodu?

    v mem odkazu na growshop mam prave u kazdeho clanku stitky

  10. tim: tim bych se moc netrapil vyhledavace si stim umi dobre poradit zvlast kdyz je to na wordpressu,
    spis bys potreboval trosku zoptimalizovat css , kod a js na muj vkus trochu moc dat (min 2,9 MB na load titulky je hardcore)

    k tem tagum, osvedcilo se mi pouzit plugin s real fulltext searchem, ktery pak funguje lepe a vyhledavace tag stranky budou mit radsi

  11. Zdravím odborníky. Prosím vás o pomoc a váš názor. Mám web cca 3 měsíce starý s prodejem košil a doplňků. Poctivě si ho po nocích pomalu buduju. V poslední době mi WMT zaznamenal zvýšený výskyt 404 (cca 500 chybových hlášení) Mám přesměrováno 301 na home page. Obchod má okolo 2500 výrobků, tak že procentuelně někde kolem 20%. Nevím jak jinak to ošetřit. Nechci aby se na mě za to strýček Google rozzlobil. Ono je docela oříšek se těch 404 vůbec vyvarovat. Měsíčně se mi mění zhruba 200 položek. Manuálně bych to nezvládal, tak mám mezi výrobcem a mým e-shopem vytvořený aktualizační report produktů, včetně cen a počtem skladových zásob. Tudíž při nulovém stavu produktu se tento produkt tzv. schová. Při opětovném naskladnění se automaticky zase objeví i s počtem kusů na skladě. Pokud se výrobek přestane vyrábět úplně, tak je schovaný trvale a já ho můžu buď nechat v databázi adminu nebo ho můžu zcela smazat. Zatím je nechávám všechny v databazi. Jelikož toto zboží se všeobecně stále doplňuje a mizí. Tato databáze ale roste a roste. Co s ní? Myslíte, že je rozumné tyto mrtvé produkty mazat? Jaké by jste měli řešení. Nezlobte se za tak dlouhý dotaz ale víc jsem to zcvrknout nedokázal:-)) Moc děkuji za každou reakcí. Srdečně zdraví Sláva.

    1. slavajs: existuje několik řešení, které jsem za ty roky popsal. Osobně preferuji redirekt 301 na stránku s vyhledávání, kde bude několik kusů podobného zboží. Ideálně podle cílení na zákazníky (ať už stejný sortiment, co kupují stejně smýšlející anebo prostě co si procházel či akční slevy). Tady je lepší preferovat řešení s co nejvíce konverzemi. Takovouto stránku by jsem volil pro permanentní zboží co delší dobu nebude. U krátkodobých jen stránku momentálně vyprodáno, než dostaneme zkuste toto akční zboží (podobně jako vyhledávání). I když dalo by se použít přesměrování 302 – dočasné přesměrování.

      Hlavně to chce mít podchyceno co chybí (404). Ať zbytečně nepřicházíš o návštěvníky. 404 by se měla zobrazovat v extrémních případech kdy člověk zadává nereálnou adresu anebo došlo k nějaké chybě.

Comments are closed.