Renesance otravných popup oken?

disgusted-oh-godPoslední dobou mám pocit, že nějak přibylo otravných popup oken. Ne taková ta reklamní klasika ze začátku minulé dekády. Spíše různé “přihlaste s k odběru emailem”, “následujte nás na sociálních sítích” a podobně. Občas to na mě vyskočí když scrolluju dolů při čtení článku na některých odborných blogech.

Nechci se rozepisovat že mi to vadí, pokud stojím o obsah tak to prostě musí člověk přetrpět a odkliknout. Pokud jsem na něčí stránce, kde mě zajímá obsah, tak hold musím respektovat jeho “pojetí reklamy a propagace”. Spíše přemýšlím jestli to opravdu funguje, takhle otravovat lidi. Získám tím více followerů? Shromáždím více emailových adres? Stojí to vůbec za to?

V emailech je síla

Zatímco sociální sítě jsou dobrým způsobem jak šířit myšlenku a získávat tak nové návštěvníky, tak legálně sesbírané emaily se mohou stát doslova zlatým dolem. Stačí když to umíte a hlavně se toho nebojíte. Pro některé firmy se prý vyplatí mít člověka, který po rozeslání newslettreru odpovídá na dotazy a vytváří individuální nabídky. Má pečlivě uspořádanou databázi klientů a ví o nich spoustu informaci, čímž působí velice důvěryhodně. Například ví kdy s kým co probíral, jakou mu dal slevu, jak mu pomohl se zákaznickou podporou anebo popozdržel zrušení služby. Tohle není sci-fi ale profesionální marketingová práce člověka co je na to vytrénován a má praxi.

Možná že malé společnosti s firemními blogy zkouší tuto taktiku i u nás v Česku.

Závěr

Celkem by mě zajímalo jak se k takovýmto vyskakovacím oknům, které chtějí aby jste zanechali email anebo se stali fanoušky stavíte?

————-

Pod čarou trochu o experimentálních reklamách

Reklamy se člověk snaží dávat na stránku tak akorát. Aby byla vidět, měla efekt ale zároveň aby neotravovala.Našel jsem pár hezkých experimentů, kde se zobrazí reklama na třeba 5 vteřin s nápisem, že se načítají položky stránek a aktuální progress. Pak zajela zpět do menšího formátu. Ačkoliv se mi to velice líbilo, při přechodu na Xtou stránku už to bylo otravné. Tak nějak už jsem si zvykl číst i při nahrávání některých multimédii.

Další co mi přišlo zaujalo bylo možnost reklamu na webu vypnout. Člověk musel zatáhnout za přepínač a všechna reklama zešedla a po dobu návštěvy se nic nezobrazilo. Bohužel to fungovalo jen na apríla a po vypnutí reklamy se napsala hláška, že surfování po webu bude strženo z vašeho účtu za elektřinu, co ušetříte na generování stránky. K dokonalosti už mi chyběla jen reklama na nějakého dodavatele elektřiny. Jako reklamní kampaň by to bylo super.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Renesance otravných popup oken?”

  1. Myslím že jedním z killer propagátorů byl Michael Dunlop se svým “Popup domination”. On sám referuje zvýšení konverzí o stovky procent. Na BFU tohle zřejmě docela funguje, ale v IT branži to podle mě bude mít přesně opačný účinek. Osobně si dobře rozmýšlím, komu ten email dám.

  2. Celkem by mě zajímalo jak se k takovýmto vyskakovacím oknům … stavíte?

    záleží na tom, jak moc to překáží v obsahu, ale obecně mi ta novodobá reklama přes obsah stránky vadí a to dost.
    některé weby (zvlášť velkých mediálních společností) to dost přehání a je celkem otravné, když na jednom mém starším notebooku musím čekat, než se pomaličku přeplouží zleva doprava reklama zabírající navíc datově více, než samotná stránka. že to s tou agresivitou začíná být otravnější než televizní reklamy ve filmu? :D

    a ty vyskakovací průzkumy spokojenosti s webem taky nechápu – to snad někdo vážně vyplňuje? ;-)

  3. Admin: nemohl bys najít, co to bylo za web, kde se dala reklama vypnout klinutím na vypínač? Díky.

    1. claymes: jelo to tam jen na apríla, byl to asi jeden z těch vtipných WP pluginů.

  4. Mě vadí popup okna, která schovají obsah (nabídka přidání se na facebook stránku, nabídka newsletteru, reklama…). Naopak mi nevadí popup okno, které vyjíždí v pravém rohu až při dočítání článku, nepřekáží a může nabídnout setrvání na webu.

  5. Vobec mi taketo pop-up nevadia. Ak su samozrejme spravene normalne, nevyskakuju na kazdej podstranke a samozrejme ak maju aj normalne tlacidlo na vypnutie.

  6. ja osobne takéto popup okna nemám rád a tiež som si všimol, že na väčšine zahraničných blogov a weboch v poslednej dobe začali pribúdať tieto okienka :)

Comments are closed.