Je v rebélii a vzpurnosti stále potenciál?

determined-challenge-consideredMáme tu špehovací aféru NSA, Gmaily, které nejsou tak soukromé jak se čekalo a naše soukromé údaje už nemají prakticky žádnou hodnotu, protože se válí všude kolem. Všichni jsou naštvaný, ale nikomu se nechce nic pořádného dělat. Ovšem svůj nesouhlas by možná rádi nějak dali najevo a pokud u toho může být člověk “cool”. Tak spadá do zajímavé cílové skupiny.

Určitě jste slyšeli ten vtip: “Pokud si omylem smažete emaily, tak napište na NSA, pošlou vám jejich kopie.” Mě to pobavilo a už tehdy jsem si říkal, jestlipak stoupne zájem o nějaké šifrování anebo zvýšení zabezpečení. Sice to bude jen malá skupinka lidí, ale i promile jsou v internetové populaci miliony lidí, to už je nezanedbatelná cílovka naštvaných lidí.

Zrovna dneska jsem si četl článek New search engine protects you from NSARead, kde autor upozornil na nový projekt vyhledávače Zeekly. Ten nejen že nesbírá informace o hledání ale dokonce používá šifrování 2048 bitů. To už je slušná výzva i pro superpočítače ne? Vtip je v tom, že tuto srandu mohou začít masově používat lidí jen na protest. Další se přidají aby právě byli “cool”.

Myslím si, že generační rebelie s chytrými telefony nevymizela. Vždyť už dávno není zábavné být na Facebooku, kde vaši starší rodinní příslušníci přidávají na vaši zeď roztomilé fotky z vašeho dětství. Dnešní teenageři to hold mají těžké, tak proč ztrácejí čas na Facebooku? Proč nejsou cool a nejdou jinam? No ono je ještě brzo, vždyť Facebook je horkou novinkou. Je stále mladý a konkurence není o nic lepší. Je to jedno a to samé.

Co ale když přijde něco tak trochu “zakázaného”. Sociální síť, která je speciálně upravená, aby jí nemohli sledovat “zlé” megakorporace, bezpečnostní služby a nastavení bezpečnostního klíče odradí dokonce i rodiče? Bude dostatečně “cool”. Kdo na ní nebude, je lozer.

Takže? Je v rebélii a vzpurnosti stále potenciál?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Je v rebélii a vzpurnosti stále potenciál?”

  1. Představa sice dobrá, ale myslím si, že je to utopie. Nikdo nic takového nebude dělat masově zadarmo… Využívat data k reklamním účelům se bude pořád.

    A co se týká NSA atd., tak oni se tam stejně dostanou, když budou chtít.

  2. V tomto boji zřejmě není vítěze, ale je potřeba nepřestávat se snažit bojovat.

  3. Tonda: Jo, jen si myslím, že jakmile se začne něco masivně používat (nějaká služba), tak k tomu sledování bohužel zákonitě dojde. Na druhou stranu to zase nevidím asi tak černě…

  4. Fit: nie je problem vytvorit sluzbu, ktora bude sice sledovatelna, ale natolko anonymna, ze to sledovanie nebude mat prilis vyznam.
    Na blogu mam jeden clanok venovany Freenetu, kde nieco take v alpha verzii existuje (sone) a je to dostatocne decentralizovane, aby to “prevadzkovatela” nezruinovalo (na druhej strane kvoli tomu horsie monetizovatelne, kedze nad tym nema taku kontrolu)

  5. je len otázkou času, kedy facebook vytlačí niečo novšie, niečo viac ,,cool´´ a jednou z možností môže byť aj takýto typ anonymnej siete. Podľa mňa sa nedá 100% zabrániť tomu aby sa takáto sieť dala sledovať, ale to sledovanie sa dá veľmi sťažiť

Comments are closed.