Zase ty komentáře vs SPAM

sad-why-invertedPřed pár měsíci jsem musel přejít ze špičkového řešení Raven Antispam na Akismet. Návštěvníci si ztěžovali, že jim nejdou odesílat komentáře. Akismet se zdál jako ideální náhrada.

Teprve po jeho aktivaci jsem si uvědomil kolik jsou schopni roboti poslat komentářů za den. V průměru to vycházelo na 360 spamů za den.

Jenomže se objevil další problém. Když jsem si procházel spam složku a obdivoval, co všechno dokáží spameři vymyslet, našel jsem české komentáře. Říkal jsem si, že jednou za čas to vždy projdu a sjednám nápravu. Jenomže poslední dobou už mi to začíná být celkem nepříjemné.

Vzhledem k tomu, že komentáře schvaluju ručně, tak se můžou někteří čtenáři mého blogu brát nezobrazení jejich komentáře, velice osobně. Dokonce v případě, že se jich přímo téma osobně týká, dokonce za určitý akt slušně řečeno neprofesionality. Paradoxně se tak dostávám do ještě horší situace než to bylo předtím. Raven způsoboval problém s odesíláním. Akismet se tváří, že komentář odešel ale administrátor jej ignoruje.

Jak vlastně Akismet pozná spam?

Tato otázka mi vrtá hlavou posledních pár týdnů. Když najdete ve spamu Jiřího Rosteckého anebo Plaváčka, tak vám to prostě hlava nebere. To nejsou spameři. Jeden z nich použil v delším příspěvku odkaz na root.cz, což považuji za autoritativní stránku a druhý dokonce žádný odkaz. Tak v čem je problém? Včera si mi navíc postěžoval emailem Jan Kalianko (provozovatel systému KupČlánek), že jsem mu neschválil komentář. To byl komentář o 934 znacích bez jediného zpětného odkazu.

Akismet je propojený s centrálou a pomocí ní identifikuje spam. Přitom záleží na následujících faktorech:

  • IP adressa – Pokud více lidé označí příspěvky z této IP adresy jako spam jde na blacklist.
  • Druh komentářeWordPress využívá více druhů komentářů. Mimo ten klasický i trackback a pingback. Ty jsou často zneužívány k linkbuildingu
  • Autor komentáře – Pokud někdo používá klíčové slovo jako jméno tak si samozřejmě přesun do spamu zaslouží. Na druhou stranu často naše přezdívka označuje nějaký předmět.
  • Emailová adresa – Zvláště freemailové služby jsou podezřelé. Ovšem komentáře se neověřují. Můžete tam klidně napsat emailovou adresu prezidenta.
  • Odkaz – Asi vás napadlo, že právě tohle může být nejčastějším důvodem. Ovšem Akismet je chytrý. K URL si přiřazuje i IP adresu serveru. Klidně by tak mohl být i problém v sdíleném hostingu.
  • Obsah komentáře – Tady to není jen o počtu odkazů a klíčových slovech. Akismet hledá i zdali není okopírovaný text například z wikipedie anebo zpravodajských webů.

Tak kde je chyba?

Mám tu spoustu čtenářů, kteří rádi přispívají za zpětný odkaz. Ale nevadí mi to pokud je jejich komentář alespoň trochu k tématu. Ostatně pokud by mi to vadilo, nechal by jsem u odkazu nofollow. Jenomže lidé co končí ve spamu do této skupiny nespadají.

Přiznám se, že nevím jak se dostal Jirka mezi spamery. Na to jsem nepřišel. Plaváček a Honza jsou často hodně kritičtí, takže zde by jsem možná vsadil na variantu, že na jiných WP stránkách s Akismet zmáčkl bloger místo smazat tlačítko spam. Jenomže tím odeslal jejich příspěvek do centrály Akismet. Tam je robot po několika hlášeních dal na blacklist.

Jak zvednout svou důvěryhodnost?

Všem doporučuji vytvořit si účet na  cs.gravatar.com. WordPress se službou Gravatar spolupracuje a lidé s obrázky vedle komentáře jsem snad ve spamu ještě neviděl. Navíc to zvedá i šance, že příspěvek bude přečten.

Další možností je používat odlišné jméno či email. Ale to je podle mě značně nepohodlné.

Závěr

Označování příspěvky lidí jako SPAM místo smazání je špatné a narušuje to fungování Akismet. Je třeba si uvědomit, že to je centralizovaný systém a informace se přenášejí mezi všemi blogy.

V každém případě pokud by jste zde neviděli svůj příspěvek, tak mi vždy napište na email. Díky ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Zase ty komentáře vs SPAM”

  1. Zadne reseni neni dokonale a z pribyvajicim poctem navstevniku umerne stoupa i pocet spamu. John z podnikani v usa by mohl vypravet.

  2. Zo všetkého najmenej sa chcem registrovať na ďalšiu službu. Nemám rád, keď sa “niekde” zbiehajú informácie o mne a mojej činnosti na sieti. To radšej risknem svoj koment v spame.

    Akismet nepoužívam, ostávam pri Ravene a občas nejaký spam vymažem ručne. Zatiaľ mi nikto nepísal, že by sa jeho komentár “stratil”. I keď je možné aj to, že áno, len ja o tom neviem. Stalo sa mi to pri jednom hostingu s kontaktným formulárom, stačilo ako odosielateľa dať mail registrovaný na jednom konte u toho hostingu.

  3. Jo, je vidět, že se tu o to staráš, velký palec nahoru… I poděkování za vyhrabání komentářů ze SPAMu. Nutno říci, že nyní vypadám u jednoho příspěvku jako spammer, protože tam 2x komentuji to samé, ale to je úplně jedno :-D poprvé jsem si myslel, že jsem koment asi neodeslal (když dělám tisíc vecí, není to nic neobvyklého) a tak jsem ho napsal znovu.. To je jedno…

    Nevím, jak bych se mezi spamery dostal – poslední půlrok nekomentuji skoro nikde nic… Je to spíše u tebe a na dalších max 5 webech. Jinak moc ne, takže mě osobně (i přes to, že jsme mnohdy dost kritický) tohle nepřijde jako důvod, tedy snad ne… Je to divné a děkuji i za způsob řešení, který si navrhnul. Rozhodně uvídíme co bude dál.

  4. Ač se to nezdá, tak captcha na tomto blogu czblog.cz nepropustí ani jeden spam. Rozhodně doporučuju.

    1. Lubo: captcha je zlo, která snižuje množství kvalitních spontánních komentářů o desítky procent. Tu dát na IT blog je nesmysl.

  5. Jednoduchá slovní capcha mi nevadí a nechce se mi věřit, že by až tak odrazovala. Napsat nějaké slovo gramaticky správně, vypočítat jednoduchý matematický příklad nebo určit jakou barvu má kolečko výše (černobílý monitor už snad nikdo nemá) mi přijde optimální.
    Vadí mi ty grafické, kdy se opisuje nicneříkající kód, což se mi často povede až na několikátý pokus, asi budu dysgrafik :-/

  6. Je to něco podobného jako kdysi Google bomba. Když se 100 blogerů domluví a všichni začnou jedhoho komentujícího označovat jako spamera, tak má po ptákách. Docela mě pobavila představa Miloslava Lešetického lapeného v síti antispamu.

  7. Mě přijde většinou 10-30 spamů za den, nicméně všechny komentáře schvaluji ručně. Akismet jsem také používal, ale dle mě tam do spamu padalo taky dost lidí a příspěvků, a právě ty, co tam neměli být.

  8. je pravda, že ak už bloger raz spadne do spam listu a potom už nevidí ako sa jeho komentáre zobrazuju, tak to veľmi odradzuje v pridávaní ďalších komentárov

  9. To ADMIN: Náš technik to vyřešil na webu pro komentáře nějakým scriptem nebo tak něčím (nevím přesně, dám ti když budeš chtít kontakt) – pokud má náš zákazník zapnutý java script (roboti nemají), tak to catcha skryje a nechá ho to napsat bez opisování kravin. Pokud java script má zakázaný, tak mu captcha naskočí.

    Podle mě je to dost zajímavé řešení, která nám spam z formulářů na webu zcela odstranilo.

    1. Kali: tohle jsem tu měl dřív. Byl to plugin Raven Antispam, ale nějak to za určitých okolností zlobilo u pár procent lidí, tak jsem přešel na Akismet. Přemýšlím spíše že budu zamykat staré příspěvky, kam padá většina spamu a ručně kontrolovat spam koš. Co jsem tě vyndal z toho spam koše, tak už mi tam tvé příspěvky nepadají. Jen tam mám poznámku “Admin rozhodl že nejde o spam” (či tak nějak).

  10. Dal jsem políčka formuláře a tlačítko odeslat každé do extra externího scriptu a roky nevím co je spam.
    Pokud naleznu ve statistikách IP co má na jedné stránce stejný počet zobrazení stránek jako hitů (tisíce), kouknu na whatismyipaddress.com/blacklist-check a většinou dám na blocked list…za devět let tam mám asi stovku adres.
    Dr.

  11. Já to zatím řeším ručně, ale postupně jsem vytvořil seznam nevhodných frází přímo ve WordPress blacklistu a výrazně to ubylo.

  12. Autor příspěvku myslím pozná hned, jestli to do spamu spadlo nebo nespadlo. Pokud byl komentář vyhodnocen jako SPAM, tak se nezobrazí náhled a ten text co známe, čekejte na schválení komentáře.
    Kdysi jsem toto řešil pro jednoho kamaráda přímo s podporou Akismet. Stačilo napsat email s údaji, odepsali ihned s omluvou a od té doby vše funguje.

    Takže pokud se někomu komentáře po odeslání nezobrazují jako čekající na schválení, zkuste kontaktovat http://akismet.com/contact/

  13. chcem sa opýtať že ak ráz padne do spamu nejaká url adresa tak či tam zostane už nastálo alebo po nejakej dobe sa vymaže ?

    1. Většinou se na blacklistech položky neodmazávají, dokud o to někdo nepožádá.

Comments are closed.