Amazon nedostane .amazon

NoNadnárodní společnost Amazon.com inc. s obratem 61 miliard USD a více jak 91 tisíci zaměstnanci nemá nárok na získání domény prvního řádu .amazon. ICANN místo toho si doménu nechat pro případné zájemce z jižní Ameriky, respektive slovo Amazon (Amazonka) je část země, tudíž by nemělo patřit nějaké firmě.

Společnost Amazon.com inc. usiluje o dalších zhruba 80 domén prvního řádu, jako je například .shop, .kindle anebo .wow. V tomto ohledu patří mezi nejaktivnější společnosti na světě.

Ačkoliv nám toto rozhodnutí možná přijde absurdní do budoucna je klidně možné, že se domény prvního řádů budou více specifikovat. Už teď usilují velká města o svou vlastní doménu. Například New York o .nyc. Proč by město s 20 miliony obyvatel nemělo mít sovu vlastní doménu? Lokálnímu obchodu by to určitě prospělo. Podobně to může dopadnout i s Amazonkou. I když to je spíše scifi

Máme tu personalizované hledání, tak proč ne personalizovaný internet? Sice to jde tak trochu proti hlavní myšlence internetu – propojit lidi (počítače) na celém světě, ale svůj smysl by to určitě mělo.

Prozatím je proces schvalování nových TLD velice pomalý. Zájem o nové domény byl enormní a ICANN si jako správná nezisková organizace dává na čas. No uvidíme, kdy se dočkáme prvních funkčních domén.

Zdroj:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Amazon nedostane .amazon”

  1. Já osobně bych klidne Kindle amazonu nechal, ale název skutečně ne. Přeci jen se jedná o významný veletok. Kdyby to takto mělo být, tak v tom případě já být managerem skupiny Europe tak si z fleku požádám o registraci .europe :-) To samé by pak mohla chtít i modní značka Timbuktoo a mnozí další…

  2. Je pravda, že doména .shop je opravdu husarským kouskem a jak mi česká slova nepasují k doméně .eu, tady mám pocit přesně opačný. Pokud se nepletu, start nových TLD měl být už dávno, resp. se začátkem roku 2013.

  3. .amazon by im fakt nemala patriť veď to je predsa rieka a som zvedavý čo sa stane s internetovým bizom keď prídú rôzne ďalšie domény prvého rádu

Comments are closed.