Organická návštěvnost na ústupu?

me-gusta-indeedO tom, že Google při hledání velice konkurenčních slovních spojení vypadá jako nepovedené MFA se napsalo hodně. Navíc redukce organických výsledků SERP z deseti na sedm a nově dokonce ze sedmi na pět u brandu moc nenasvědčuje zlepšení situace. Co si budeme povídat, na displeji notebooku mám občas problém rozeznat podbarvení placených výsledků. To si rovnou koleduje o ban, za skrývání reklamy. I když ten by stejně měl dostat za absenci nofollow u reklam. Jenomže jak se to vlastně dotkne přirozené návštěvnosti?

V roce 2012 studie  GroupM UK  a Nielsen, postavená na 1,4 miliardách hledání, ukázala, že organické výsledky vyhrávají v 94% případů. To je hodně a zaslouženě. Kdo by také věřil výsledkům vyhledávání, které se dostanou na první místa, tím že si je koupí? Na druhou stranu jiná UK společnost Bunnyfoot[1] začátkem roku 2013 přinesla úplně jiné výsledky, které krásně demonstruje následující obrázek.

vysledky-pruzkumu-spolecnosti-Bunnyfoot-zacetek-roku-2013-kam-klikaji-navtesvnici-google

81 ze 100 lidí v UK dává přednost předním pozicím a to i na úkor toho, že klikají na AdWords. Vtipné je i zjištění, že 41 lidí ze 100 vůbec netuší že tyto výsledky jsou ve skutečnosti zaplacené. V průzkumu je uvedeno, že se nejedná o žádné internetové nováčky, ale o lidi, kteří už si před internet například sjednali pojistku na auto anebo uskutečnili nějaký nákup na internetu.

Nejčastější odpovědi dotázaných byly:

“… první tři výsledky splnila mé kritéria pravděpodobně nejlépe.”

“… nejlepší shoda toho co dáte do vyhledávání. Mají slovíčka které, které jsem tam zadal anebo jsou nejvíce populární.”

“… asi nejvíce vyhledávaná tipuju.”

Zamyšlení

Spousta lidí si myslí, že internetová populace se nemění, anebo že ta starší určuje trendy. To je podle mě velká chyba. Trendy určují ti co platí a to ať už ve formě přímé anebo nepřímé. Zkušenější uživatelé se často chvástají jak mají nainstalované blokování reklam a přechytračili systém. Jenomže tím se stávají pro většinu systému bezcennými. Na jejich názorech nezáleží a pro ně už nadále nemá cenu cokoliv budovat. Naopak nováčci či BFU jsou zajímavou cílovou skupinou, kterou stojí za to si hýčkat a dělat pro ně vše. Pokud používají staré verze prohlížeče tak pro ně budeme optimalizovat. Jestli potřebují vést za ručičku tak jim to dopřejeme. Myslím, že nejen Google tohle všechno pochopil už dávno. Kdo chce vydělat musí znát své skutečné zákazníky.

Závěr

Ten průzkum z roku 2013 mi přijde trochu moc přitažený za vlasy. Ale člověk dneska fakt netuší co se vlastně děje a musí sledovat trendy, protože jinak ztratí krok s dobou a věřte mi že to je to poslední co chcete. Na druhou stranu už hodněkrát se mi vyplatilo nepodlehnout vábení davu, anebo vsadit na chladný nezaujatý úsudek. Ono spousta lidé dnes zvláště o SEO píše co si myslí. Vzpomeňme si na pravidelné zvěstovatele konce SEO. Důvěřujte ale prověřujte ;)

Zdroje

[1]40% of Customers Don’t Know that Google Adwords are Adverts

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Organická návštěvnost na ústupu?”

  1. Máš pravdu, musíš znát potřeby svých zákazníků a ulehčit jim cestu. Každý dnes chce mít supermoderní stránky, na kterých ovšem nefunguje nic na 100% všem návštěvníkům.

  2. Tuhle větu by si měli všichni uvědomit: “…spousta lidé dnes zvláště o SEO píše co si myslí…”. Myslet v Seo znamená nemít zkušenosti a změřené výsledky. Lidi myslí (virtuálně), ale vyhledávače jsou reálné a skutečné.

  3. internetová populácie sa mení a to dosť razantne, trochu sa obávam toho že príde nejaká zmena a ťahať traffic zo serpu bude veľmi náročne pre webmasterov. Jedinou záchranou je byť neustále v obraze, učiť sa nové veci a tiež meniť, experimentovať a vyvíjať svoje portfólio ďalej.

Comments are closed.