Flattr přidává BitCoin

Flattr - logoFlattr je služba na podporu projektů pomocí mikrodotací. Jednou za měsíc si určité celkovou částku, kterou jste ochotní rozdat mezi projekty, které vás nějak osloví. Pak projíždíte internet a pokaždé když se vám něco libí, prostě to “oflattrujete”. V podstatě se jedná o jakousi obdobu facebookového tlačítka like. Více si můžete přečíst v mém starším článku Flattr aneb neplatíme, ale přispíváme na kvalitní tvorbu.

BitcoinBitCoin je definován jako virtuální kriptoměna. Naprosto anonymní peníze, které jsou teoreticky nevystopovatelné. Čím více lidí je používají tím větší jejich hodnota je, protože jsou omezené. Osobně spíše preferuju pojmenování komodita, kterou si můžete koupit a směňovat za různé služby. Ačkoliv jsem k ní byl od začátku kvůli složitosti skeptický, tak princip virtuálních komodit je zvláště ve velkých komunitách funkční. Například na fóru Namepros se za ně dají nakupovat domény.

K čemu jsou reálně použitelné dnes?

Zatímco Flattr si minulý rok celkem horko těžko budoval cestu na české weby, tak na německém internetu se používá celkem úspěšně. No těžko mluvit o nějakém velké úspěchu, ale těch pár desítek oflattorávní za měsíc je slušným příspěvkem do kapsy každého tvůrce obsahu. Momentální toplist najdete zde. Z českých projektů ti úspěšnější jdou za celou svou existenci do desítek. Tedy celkem nic moc.

Naproti tomu hodnota BitCoiny roste. Z velké části za to může i nafukující se bublina, za kterou můžou spíše média, která rozvířila poptávku a nabídka nestíhá. Osobně si nemyslím že praskne, spíše bude postupně splaskávat, jak budou přibývat funkční směnárny. Navíc se začínají objevovat profesionální spekulanti s měnou. Co se týká praktického využití, tak ano narůstající hodnota vede i k většímu obchodování. Zatímco v roce 2011 jsem nad tím kroutil hlavu, minulý už by jsem BTC klidně akceptoval za reklamu jako alternativu za CZK, teď už zvažuji i určitou rovnost. Tedy buď CZK anebo BTC. O bitcoinech začíná mluvit mé okolí, takže ano začíná být zajímavá.

Co může přinést kombinace

BitCoiny mají příchuť něčeho nelegálního. Dočtete se, že si za ně můžete koupit zakázané ovoce. Kdo zkoušel TOR, asi narazil na hedvábnou stezku a tam to vypadá jako na pravém černém trhu.

BTC je mezi lidmi už dostatek a mnoho z nich k nim nepřistupuje jako k penězům. Spousta si je navíc vydělala těžením. Pokud je budeme chápat jako komoditu, kterou bude směňovat za kvalitní obsah, paradoxně nám může jakési “pirátství” pomoct při podpoře obsahu zdarma. Flattr anebo alespoň jeho princip se dostane do povědomí lidí a třeba jednou bude z příspěvků dostatek CPT, že se vyplatí publikovat bez reklam.

Závěr

Jen doufám, že se Flattr nedostane do hledáčku nějaké finanční instituce. BitCoiny totiž začínají vzbuzovat obavy. Nejde o to, že jich je omezené množství a jsou nevystopovatelné, spíše vadí to že fungují a to dobře. Existuje mnoho aplikací pro mobilní telefony, které z vašeho smartphonu udělají peněženku. S BitCoiny se neobchoduje jen online jak si mnoho lidí myslí, ale i na ulici.

Mimochodem v pravém sloupci mám Flattr a Bitcoin. Příspěvků na Flattr bylo 6 v celkové hodnotě 2,26 EUR, na Bitcoin mi přišel jen jeden za 0,1 BTC (momentálně cca 9 USD).


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Flattr přidává BitCoin”

  1. Ahoj, diky za clanek o flatter/bitcoin. My bitcoiny pouzivame k moznosti zadani/uhrazeni reklamy na reklamni plochy na nas portal https://bitcash.cz/ venovany prave digitalnim menam. Clenove samozrejme tez obchoduji mezi sebou (jak bazarovy hardware tak sluzby), coz mohou snadno pomoci online bitcoin penezenky primo na strankach bitcash.cz.

Comments are closed.