.asia pokořila hranici půl milionu domén

dotasia.pngDotAsia Organisation dnes ohlásila pokoření 500K domén. Domény .asia byly spuštěny v roce 2007. Právě u ní jsem se poprvé setkal s označení sTLD (sponzored top level domain). Měla být jakousi konkurencí pro .eu. Ačkoliv bylo už při zavádění v období landrush ohlášeno 473.633 žádostí o registraci, nakonec se jich půl milionu sešlo až dnes.

Popravdě DotAsia Organisation pochopila jak online trh s virtuálním zbožím funguje poměrně pozdě. Nějaká masivní propagace začala až v roce 2012, kdy se do toho ale pustili s pořádnou vervou ve spolupráci s 29 akreditovanými registrátory. Monstrózní akce, kde například za 10 let registrace jste dostali 7 palcový Android Tablet, nakonec začala nést ovoce.

.asia domény využívají například rychle rostoucí startupy, které chtějí dosáhnout na asijský trh. Právě tyto startupy mají na billboardech a reklamách domény s koncovkou .asia. DotAsia Organisation se to snaží prosazovat a ukazovat jako velkou výhodu a svůj úspěch. Já se přiznám, že jsem v tomto tak trochu skeptický. Vždyť jen v Asii žijí 4 miliardy lidí. Indické a Čínské podniky neuvěřitelně rostou. Pokud by si jen podnikatelé v těchto zemích registrovali .asia doménu na ochranu brandu, podobně jako si evropští podnikatelé registrují .eu, tak těch domén je tak pět milionů.

Pomoc .asia má i nová webová prezentace na dot.asia, která vypadá celkem spektakulárně. Právě tady poměrně ztráceli za svým “konkurentem” EURidem, který pro propagaci dělá opravdu hodně, což je znát i na počtu registrovaných domén.

Co si tak vybavím, tak nejdražší prodané .asia domény byly Insure.asia za 18,5K EUR (2010), Loan.asia za 14,2K EUR (2010) a Real-Estate.asia za 10,5K EUR (2011).

V každém případě pokud máte zájem o .asia doménu je nutné mít někde v Asii alespoň administrativní kontakt.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “.asia pokořila hranici půl milionu domén”

  1. Dobře si vzpomínám na několik trefných článků na 404m.com k doméně asia, a to vč. aviza o dárkové akci v polovině loňského roku. Zkoušel jsem najít nějaké keyword a povedlo se, tak jsem si řekl, že tu srandu zkusím, udělal jsem registraci na jeden rok, a to jen proto, že jsem zrovna potřeboval sluchátka (tablet jsem nechal dlouhodobějším střelcům;-) Prodlužovat ale asi nebudu, jde o vyhozené peníze. Dle mého je doménový trh .ASIA mrtvý a popravdě řečeno, dosud jsem na webu nenarazil na jedinou kloudnou stránku. Pokud se navíc člověk rozhlédne, zjistí, že i čínské, nebo chcete-li asijské společnosti jedou primárně na COM, maximálně v případě Číny na národní CN. Pokud by však byl zájem o registraci, upřesním snad jen, že si netřeba s administrativním kontaktem v Asii příliš lámat hlavu, dá ho k dispozici leckterý (zejména zahraniční) registrátor domén. Suma sumárum, zlatá CZ a COM;-)

Comments are closed.