Affil odkazy budou ničit váš odchozí odkazový profil

google-me-gustaPo dlouhé době tu mám jednu neověřenou zprávu přímo od jednoho ze SEO křečků. S pravděpodobností hraničící momentálně se spekulací, se do odchozího odkazového profilu započítávají affiliate odkazy. Google by údajně měl mít databázi velkých affiliate sítí a označovat jejich odkazy. Jakýkoliv takovýto odkaz, který na sobě nemá nofollow je “špatný” pro váš odchozí odkazový profil. Momentálně alespoň v testovacím módu.

Přiznám se, že mi tato informace přijde jako celkem reálná, protože proti affiliate odkazům na stránce se všeobecně tak nějak bojuje ze strany vyhledávačů. Když napíšete článek a prošpikujete jej affiliate odkazy, tak jej klidně lze považovat za reklamní článek, protože za něj dostáváte zaplaceno. A jak víme, reklamní články by jsme měli označit nofollow. Jenomže kdo z nás to dělá že?

Primárním cílem, ale nebudou blogy anebo magazíny. Spíše takové ty made for affiliate weby, které se za poslední dva roky celkem slušně rozmáhají i u nás. Často dokáží v SEO převálcovat zastaralé eshopy. Ovšem návštěvnost spíše čerpají odjinud, například z PPC. Myslím si, že když je Google anebo i Seznam pošlou v SERP do věčných lovišť, tak to nikomu vadit nebude.

Ačkoliv je tato zpráva spíše o Google, tak o penalizaci affliate webů jsou u nás zmínky spíše u Seznamu. Josef P. ve svém článku Má Seznam rád weby s affilem od Invie a nebo ne? celkem přesvědčivě vyjádřil svůj názor, že Seznam penalizoval jeho web s affiliate odkazy. Ovšem pod článkem se objevil komentář Yuhů (Dušan Janovský), který má k Seznam blízko a toto podezření se pokusil vyvrátit. Názor, že Seznam penalizuje weby s affiliate odkazy Invia vyjádřil i Filip Číhal v článku Penalizuje Seznam stránky s affiliate od Invia.cz? ovšem o za cca 5 měsíců vydal článek Vyhledávač Seznamu nepenalizuje stránky s affliate od Invia.cz.  Když jsem zkoušel víc pátrat tak se mi dostalo “vysvětlení”, že se vše týkalo jen omezeného počtu webů vytvořených v roce 2012. Těžko soudit z anonymních zdrojů, kteří si nepřejí být uvedeni.

Vraťme se ale zpět ke Google. Mě osobně je úplně jedno jestli bude penalizovat weby se spousty affiliate odkazy. Je to jeho věc a popravdě možná by to i celkem pročistilo SERP. Když vyhodí MFA, affiliate weby a eshopy (které si stejně dříve anebo později budou muset reklamu platit) mohly by zůstat zajímavé recenze. Komerční reklamy zůstanou růžově podbarvené anebo se přesunou do služby Google nákupy, kam Google stejně naučí jeho uživatele chodit. Budoucnost je více či méně už nalajnovaná. Tak proč ní být zbytečně zaskočeni?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Affil odkazy budou ničit váš odchozí odkazový profil”

  1. Jak to vubec je s odkazama ve flashi, swf? Ja tedy neprovozuji zadny vylozene afil web, ale na spouste webu mam ruzne afili a dnes vetsinou to neni prosty odkaz ke kteremu by slo dat nofolow, jsou to swf a treba i vlozene div a podobne, ty jsou stejne ignorovany, nebo taky muzou webu uskodit?

  2. Pokud jsem to dobře pochopil, tak pokud mám například minisite o přípravku na hubnutí a odkazu s affil ID na e-shop, kde to prodávají, měl bych tam dát nofollow.
    Tohle dělám už automaticky teď a vlastně s tím nemám žádný problém, protože nepotřebuju přenášet linkjuice k eshopu. Problém to bude asi tedy spíš pro poskytovatele affilů, kteří by si měli hlídat, aby se na ně odkazoval s nofollow.

  3. Úvahy o tom, že affiliate linky kazí odkazový profil sleduji již delší dobu. Souhlasím, že to asi nikomu vadit nebude, jen bude zábava sledovat jaké originální způsoby obcházení se začnou používat. V tomto kontextu mi připadne něco jako budování mini sites pro podporu stávajících affiliate sites, abych ukryl svůj link, docela reálné, nebo ne? :-)

    1. George: to je hudba budoucnosti s tím co dnes svede automatický software se za chvilku budou vyrábět neuvěřitelné věci. Stovky webů budou podpírat jedno ručně dělané MFAčko :)
      Radek: taky se linkjuice nedělím :)
      Tom: zase by jsem to moc nepřeháněl, na některých kusech kódu je prostě znát že to je reklama (obrázky 468×60).

  4. A jak takový web “made for affiliate” vypadá? Nemá tady někdo ukázku, jaksi nevím k čemu to přiřadit.

  5. lamps08, myslím, že tvůj web v podpisu je je typický představitel made for affiliate

  6. Kam toto všetko smeruje? Google proti všetkým, všetci pre Google?

  7. Možná dotaz od konce, co je to ten SERP? Google už nějaký čas zobrazuje ve výsledcích hledání každému co uzná za vhodné…kontrolujete hledání slov v Nastrojích pro webmastery?
    Ještě na zmínku o reklamách na eshopy...proč by měly shánět návštěvnost jen reklamou? Ta stojí peníze a to musí promítnout do cen výrobků, SEO stojí Xkrát méně…a Google přeci profituje z reklamy a AdSense se zobrazuje hlavně na blogískách, ne na affil webech…už? ;-)
    Dr.

Comments are closed.