Zajímavý rozdíl mezi Bing a Google

Přiznám se, že na tuto myšlenku mě včera přivedl jeden z vtípků na 9gag.com. Když zadáte do Google dotaz why is xbox, vrátí vám našeptávač poměrně negativní návrhy hledání, zatímco Bing spíše ty pozitivní. Na rozdíl od vtipálka jsem si rozšířil hledání na 10 výsledků, takže výsledek není zas tak “zaujatě vypadající”, na druhou stranu vede k zajímavým otázkám a úvahám.

xbox-porovnani-bing-vs-google

Při zběžném porovnání to vypadá, že produkt Microsoft (xbox) má ve vyhledávači Microsoftu (bing) lepší výsledky. Když nad tím však zauvažujeme a uvědomíme si, že spousta software a služeb Microsoftu je navázána na Bing, takže lidé, kteří tyto produkty používají zřejmě budou spíše jeho fanoušky. Nemůžeme se tak divit dejme tomu určitému “pozitivnímu přístupu”, který je odražen i v našeptávači.

Našeptávač jako průzkum veřejného mínění

Já osobně vnímám našeptávač jako takové výsledky průzkumu veřejného mínění. Jakmile jej nějaká agentura vydá a přeberou to novináři, často mám pocit, že jsou do jisté míry karty rozdané. Politická strana, která by se do sněmovny nedostala, najednou získá 5% a začne se o ní mluvit. Občas mám pocit, že by se snad i vyplatilo nějaký takový průzkum zmanipulovat :D

U našeptávačů to může být obdobné. Jednou jsem ehm zkusil zmanipulovat našeptávač na seznam.cz. Využil jsem k tomu autosurf. Prostě jsem si tam nastavil, že lidé “vyhledávají” určitou frázi. Nebyl problém nastavit prodlení a už to jelo. Za pár dnů jsem měl díky pár desítkám hledání frázi v našeptávači a za pár týdnů už tam zase nebyla, protože to někdo nahlásil, anebo si toho prostě všimli.

Byla to spíše taková sranda, než něco reálně použitelného. Web nebyl komerční záležitostí a jednalo se opravdu jen o test. I když nepopírám, že v tom osobní zájem byl a cílená návštěvnost se opravdu dostavila. Potřeboval jsem totiž určitý druh webmástrů a SEO mágů.

Pokud by se dalo bidovat na pozice v našeptávači podobně jako PPC reklamu, rozhodně by jsem to doporučil. Na prosazování brandu se to hodí. Co brandu, možná i ovlivnění veřejného mínění o nějakém produktu. A to už je vyšší dívčí ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Zajímavý rozdíl mezi Bing a Google”

  1. s tým google asi nič nespraví, ked sa také frázy často vyhľadávajú tak ich google aj ponukne na druhej strane ked je xbox produktom microsoftu tak to v bingu môžu trošku upraviť aby to vyzeralo lepšie

  2. Google a Bing mi tímto něčím připomínají demotivační a motivační videa Jeníka a Kirše :-D

  3. Hodně zajímavá myšlenka :). To s tím autosurfem by mě nenapadlo :D.

  4. To ovlivnění našeptávače je nebezpečně zajímavá myšlenka :-)

    Pokud seznam nemá spam z různých proxy dostatečně ošetřen, může být v některých případech jednodušší lidi ovlivnit v hledání než bojovat na konkurenční frázi ;-)

    Děkuji za další skvělý článek! Čtení 404m je vážně inspirativní a poučně zábavné.

Comments are closed.