Negativní linkbuilding jak ho neznáte

LOLDnes jsem díky @MarekP narazil na zajímavý článek Link Removals – You’re At Risk. Craig Addyman dostal za úkol vyčistit špatný odkazový profil a zjistil zajímavou věc. Jen 7,5% ze všech reakcí na odstranění zpětného odkazu vyžadovalo nějakou autorizaci. Zbytku stačilo, že žádost byla poslána z anonymního emailu na gmail.com. Ve finále 39% odkazů bylo opravdu odstraněno jen tak na žádost.

Drsné že? A teď se přiznejte kdo z vás by odstranil z článku odkaz na základě důvěrně vypadajícího emailu, třeba od neco@seoagentura.tld, která “čistí” odkazový profil?

[poll id=”170″]

Opravdu mě pobavila představa inzerátu: “Dobrý den za 10 CZK/kus odstraníme odkazy vaší konkurence.” Jak by se to asi jmenovalo? Delinkbuildingování :)

Ne, konec srandy, tohle je celkem vážná věc. Ono získat hezký odkaz z článku není v dnešní době jen tak jednoduché. Ty nejhezčí a nejlepší odkazy jsou prostě za to, že si to váš obsah prostě zaslouží. Když o vašem webu napíšou, je to jak steroidová egoinjekce injekce. Prostě super pocit. Pokud nejste kontroverzní hater, tak zvláště u komerčních projektů takovéto odkazy získáváte maximálně v jednotkách za týden. Teď si představte, že si někdo udělá list vašich nejlepších odkazů, a na domény, kde jsou odešle důvěryhodnou žádost o smazání, anebo o atribut nofollow. Skriptem by byla snad otázka minut. Nechutná představa.

Osobně vidím problém hlavně v tom, že si lidé neuvědomují hodnotu online obsahu. Pro nás SEO zasvěcené je odkaz cenný. Nemáme dokonce problém vyjádřit jej v penězích. Zbytku světa to ale nedává smysl. Nechápou to. Vždyť často ani nevědí jakou hodnotu má jejich vlastní text či celý web. Pak jim nemůžeme mít za zlé, že smazání odkazu považují za běžnou věc, kterou není nutné nějak zvlášť autorizovat.

Ono si za to dost může i komunita ortodoxních white hat shamanů, která odmítá prodej odkazů. Jenomže právě menší osvěta by se teď hodila. Když by věděl BFU bloger, že odkaz ze stránky s GPR 5 má “potenciální hodnotu” 200 CZK, tak by jej třeba žádost o smazání zarazila. Možná by si řekl: “Páni ale to je odkaz za pár stovek, proč by to chtěl smazat? Nepřekoukl se?” anebo alespoň klasická SEO osvěta “Proč to chce mazat, škodlivý odkaz se rovná problém s mojí stránkou? Co mám špatně?”

Závěr

Tohle téma je spíše pro zajímavost. Ne že to někoho napadne praktikovat a zítra bude na Webtrhu nová služba delinkbuildingu. To už by jsem tyto články přestal radši psát :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Negativní linkbuilding jak ho neznáte”

  1. No asi záleží na každém odkazu. Pokud by přišel e-mail z freemail služby, asi by bylo dobré si žádost ověřit přímo u dané firmy – za předpokladu, že by člověk měl čas a energii, jinak by asi žádost letěl do koše..

  2. Může se také stát, že si to člověk, který na vás odkazuje rozmyslí, a kontaktuje vás, jestliže chcete tento odkaz ponechat, zaplaťte částku 300 CZK. :)

  3. No je to zaujimava myslienka ale strasne neprkaticka to uz ked je niekto praktikuje taketo veci tak vie, ze na zosadenie mensich webov niekedy naozaj staci iba sluzba za 5 dolarov.

    To uz pri tej namahe je lepsie zlepsovat vlastny odkazovy profil a jednym okom pozerat na odkazovy profil konkurenta.

  4. Já bych reagoval, je na žádost přímo od majitele webu nebo od agentury, kdybych věděl, že to umístění odkazu bylo předtím domluveno s nimi :-).

  5. No žádostí s odstraněním odkazů je strašně málo, takže prozatím se může často podařit je odstranit, nicméně pokud by se počet žádostí příliš zvyšoval, začnou si lidi dávat pozor. Jako vždy s novou věcí.

  6. Pytat peniaze za odstranenie odkazu je ako keby radio pytalo za to, ze nebude v jeho playliste nejaka skladba…

  7. Wriper: služba za 5 dolarů, která sestřelí menší weby? Hmm, o tomhle bych rád věděl víc (kvůli obraně, samozřejmě).

    Jinak, moc pěkný článek. A má někdo zkušenost s % úspěšnosti v žádostech o smazání odkazů u českých katalogů zaslaných přímo majitelem webu (např. i že stejného mailu, který odkaz zadával)?

Comments are closed.