SEO boj na více frontách

worried-omg-run-maleJak dneska dělat SEO? Kde začít? Co k tomu potřebuju? Časté otázky vyskytující se pravidelně na všech diskuzních fórech. Nejjednodušší odpovědí je: “Najděte si na to někoho, kdo tomu rozumí.” V případě komerčních projektů je to samozřejmě pravda. Ono se toho dá pokazit poměrně hodně. Není nad Disallow: / .

Je pravda, že SEO dnes začíná být celkem komplikovanou záležitostí, na druhou stranu bylo by fajn mít o něm alespoň nějaké základní znalosti. Vždyť i provozovatel eshopu by měl znát základy daňové evidence, a to i když má účetní. Jenomže stejně jako k živnostenskému listu, ani k novému eshopu se nedává základní příručka. Což je trochu škoda. Myslím, že spoustě lidem by to ušetřilo trápení…

SEO na stránce

Tuto tématiku na 404M.COM probíráme poměrně často. Naučil jsem vás už spoustu věcí. Spousta z nich velice konzervativních, jiné řekněme hodně kontroverzní. Za těch několik let, jsme řešili nejen černo-bílá zvířátka, ničení konkurence, 50 způsobů jak získat zpětný odkaz ale i témata budoucnosti, která se s odstupem času dokonce jeví jako dobrý nápad. Například článek před tímto bude za 3 – 5 let celkem zajímavý ;)

SEO na sociálních sítích

Toto téma je aktuální víc než kdykoliv předtím. Momentálně by jsem jej označil jako “HOT TOPIC”. Sice se všude probírá content marketing anebo kvalitní odkazový profil (penguin 2.0). ale to co opravdu hýbe SEO jsou sociální sítě. Dobře obhospodařovaný Google plus propojený s webovou stránkou. Všechno vypiplané k dokonalosti. Plus jedničky tekoucí proudem, to je to co právě teď je aktuální. Ať už děláte lokální byznys anebo celorepublikový magazín. Tlačte na sociální sítě. Shánějte +1, lajky a retweety. Zvláště u nových slovních spojení je právě toto cesta jak se na pár dní dostat na první pozice.

Zvládat sociální sítě je “pain” jak říká jeden můj kamarád. Nikdy se všem nezavděčíte a je 100x větší šance, že se ozve člověk s negativní zkušeností, než ten s pozitivním. Budování kvalitní komunity na sociálních sítích navíc stojí hodně času. Výhodu mají společnosti, kde to baví samotného šéfa. Ovšem nesmí to přehnat. Pak neuváženě označí skupinu lidí za socky a oheň je na střeše. Na druhou stranu už nejednou se ukázalo, že atypický přístup ke komunikaci na sociálních sítích vede k zajímavým výsledkům. Ovšem z dlouhodobého hlediska jsem spíše zastáncem klasické strategie komunikace na sociálních sítích. Měl jsem možnost vyzkoušet si některé krizové situace a když postupujete podle určitých scénářů velkých společností, tak se tím dá vyřešit téměř vše. Někdy o tom napíšu samostatný článek.

V každém případě z hlediska SEO je důležité aby se něco na sociálních sítích dělo. Než negativní reakce je horší naprosté nic. Mrtvé účty, anebo dokonce žádné…

SEO média

O tom že správná práce s médii má velký vliv na SEO jsem zde psal. Například podle návodu zde, jsem dostal tento obrázek Trollface na první místo v Google Images. Za tu krátkou dobu co tam byl přinesl tisíce návštěvníků z této služby. Nějak jsem ho tam ale neudržel. Ale to by bylo spíše na samostatný článek o tom jak Google předpokládá určitý vývoj, který když nenaplníte tak letíte dolů :)

Vtip je v tom, že jeden okamžik bývalá služba Google Images posílala víc lidí, než Google vyhledávání a jediné co k tomu bylo potřeba, bylo hodně kvalitní dobře popsaný obrázek. Vzhledem k tomu, kolik lidí si může zboží vybírat přes Google Images…. hmm stačilo by už k obrázku jen do rohu přidat výprodejovou cenu a máme dalšího potenciálního zákazníka na eshopu.

Zajímavé je i YouTube, které se zobrazuje ve výsledcích vyhledávání, anebo jen tak všeobecně. Lidé mají rádi video recenze. Musí jim totiž věnovat více pozornosti než klasickému čtení. Zrak a sluch mají v součtu větší sílu. Zvláště mladší generace se dá pomocí vhodné audiovizualizace oslovit a docílit spontánního efektu. Samozřejmě vytvoření takového videoklipu je náročnější a finančně často někde jinde. I když všechno jde když se chce a ví se jak na to.

Závěr

SEO musíte bušit na všech frontách co to jen jde. Není to jen o tlačení značky a klíčových slov. V moderním světe se čím dále častěji prolíná s různými formami reklamy. Občas je problém až poznat, kde jsou hranice jednoho a začíná druhé. Ale to už je hold jeho úděl. Vyhledávače jsou stále chytřejší a dokáží do jisté míry suplovat ideálního návštěvníka, hledají tam kde on. Takže ke konfrontaci s reklamou vlastně dojít muselo.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “SEO boj na více frontách”

  1. Čím dál víc mám pocit, že dnešní SEO je směs marketingu a spamu – s “optimalizací pro vyhledávače” už nemá skoro nic společného…

    Pokud bych já objednával “SEO”, první požadavek by byla jednoznačná měřitelnost přínosu.

  2. Logiku Google tedy moc nechápu, resp. pokud bude web totální brak a budou na něm jen kvalitně popsané obrázky může to tedy paradoxně vynést více návštěvníků než stránka s kvalitními informacemi, ale holt bez desítek líbivých grafických odkazů… Na obrázek totiž může ve finále kliknout více hledajících než na odkaz s první pozicí. Hmm, to jsou věci…

Comments are closed.