342229 webů na jedné IP adrese

mother-of-godExistuje mnoho sporných SEO mýtů. Často se jedná o věci z prapočátku optimalizace pro vyhledávače, kdy se tak nějak ještě všechno dalo změřit. Dnes už jen hádá a místo měření SEO se spíše snažíme učit majitele stránek, aby byli lepší a prozíravější než konkurence, kterou chtějí předehnat.

Jeden z těchto mýtů je i počet webů na jedné IP adrese. V roce 2011 jej Matt Cutts v jednom z videopostů více méně potvrdil (“Pokud jich máte pár na jedné IP adrese nedělejte si starosti.”).

Od té doby proběhlo několik více či méně soukromých testů, které spíše nahrávají tvrzení, že weby jednoho provozovatele (nikoliv jen majitele) si Google pospojovat umí a bedlivě je sleduje. Pak přišla Panda, Tučňák a už se to nějak moc neřeší. Je jedno jestli máte 1000 webů a každý o 100 stránkách. Když se rozhodnete v jeden den ze všech odkázat na jiný web, který nemá dostatečnou autoritu, tak je jedno komu patří, je to jak link juice head shot. Navíc jsou desítky různých masových akcí, které můžou Google upozornit. Tomuto tématu se více věnoval Jan Linhart v přednášce Vyplatí se několik tisíc domén pro SEO?

Ale zpět k tématu. Jan Horák se dnes na Webtrhu pochlubil daty z jeho experimanetálního doménové supercrawlera. Podle nich na třech IP adresách hostuje 560 tisíc domén u GoDaddy. Na největší z nich 64.202.189.170 (324K webů) se nachází podle jiných zdrojů weby co rozesílají spam, jsou zavirované, hacknuté, na blacklistech, slouží jako proxy a mnoho dalších důvodů proč se této IP adrese vyhnout. Přesto jsou na ní stovky tisíc webů a fungují!

Závěr

Vzhledem k počtu webů se asi nedá vyhnout dalším znakům, které jsou běžně sledovány, jako datum registrace domény, vlastník anebo společné prvky na webech. Možná tam někde k nějakým penalizacím skutečně dochází. Kdo ví? Pokud ne, tak je to ideální místo pro založení nějaké té předsunuté základny. Ostatně jak říká jeden ze SEO křečků: “Shared hostingy s tisíci multishostingy na jedné IP adrese jsou jako 200 patrové slumy z filmu Dread. Ideální pro skrytí těch nejčernějších aktivit.”


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “342229 webů na jedné IP adrese”

    1. counter strike: nevím jak to máš propojené, anebo jaká témata, ale asi by jsem to neřešil. V takto malém počtu by jsem spíše posiloval autoritu jednotlivých webů, pak tě nějaké prolinkování nemá prakticky šanci poškodit. Běžně si lidé své projekty propojují už od pradávna, aby si dělali reklamu.

  1. je to snadný způsob, jak rozpoznat manipulaci…

  2. hm, my mame firemnim botem nasosany data (z kazdeho webu nekolik set stranek a zpracovane do vic jak stovky kategorii) o 100m domenach (50m gtld, 50m cctld typu cz sk de atp) a rozhodne bychom to nenazvali supercrawler :) nevite nekdo jak tyto data vyuzit? my to mame jen jako zabavu bez vyuziti.

  3. marek: zalezi jaky konkretni data z toho mas.

    Jinak supercrawler to nazval Drago :D

  4. Gransy: mas nejake vyhody z toho ze jsi registrator, napriklad ziskat seznam vsech domen je pro tebe urcite hracka , gTLD se sehnat daji ale ruzne narodni jsou uz problem, ze

  5. Nevím jak vám, ale mně se nedaří přistoupit na 64.202.189.170 – už je odstavená? :-) (jen jestli v tom nemá prsty firewall u ISP)

  6. Honza: ziskat ccTLD listy na urovni registratora je uplne stejny jako je ziskat na urovni koncaka … tzn, hledat, hledat, hledat … platit, platit, platit … :) Bohuzel opravdu zone access ccTLD vetsinou neposkytuji. Takze veskery data k ccTLD co mam jsou bud z koupenych zonefiles, nebo s nasbiranych ruznych dat (crawler, publicDNS, publicProxy, atd ..). Takto se pak nahromadi informace ke stovkam milionu domen (dohromady zatim 191M co mame v DB) ale je to fakt moc narocna prace :(

  7. Já se přikláním spíše k tomu, že velké množství na jedné ip adrese není dobré. Je lepší mít přiměřený počet na multihostingu, ale pokud mají odkazy kvalitu tak na tom získáte máte dvě varianty.

  8. 64.202.189.170 patří GoDaddy a ten přes ni forwarduje, takže se jí jen těžko vyhneme ))

Comments are closed.