Co mi dala přednáška Efektivní využití PPP pro eshop

PlaCla - Pay Per Post systémNa DoD Wedos měl přednášku Martin Jersák z PlaCla na téma Efektivní využití PPP pro eshop. Nesestřihané video můžete shlédnout zde. Martin se mi přiznal, že to byla jeho první přednáška před takto velkým publikem. Pár věcí se mu tam nepovedlo, to je pravda, ale kdo poslouchal pozorně mohl se dozvědět celkem zajímavé věci. No a ten co umí číst mezi řádky, tak … no o tom už by se asi psalo :)

Ačkoliv jsem na internetu viděl spíše negativní recenze, tak právě Martinovu přednášku jsme večer probírali u stolu a pak ještě jednou v noci, když už byla nálada volnější a člověk pustil nějaké to know how. Začalo to samozřejmě přepočtem peněz :). Tedy 40K článků s průměrnou cenou 343 CZK (tušim tato částka se mihla na Twitter). Takže celkem to máme obrat 13,72 milionů CZK. To jsou samozřejmě jen hrubé nástřely.

Následovala podmínka alexa ranku. Škoda, že se tomuto tématu Martin nevěnoval důkladněji. Celý tento rank je tak trochu tajemná záležitost. Třeba František Szabó byl hodně skeptický ohledně efektivnosti alexi. Uvedl pár zajímavých argumentů proti naopak jsem slyšel i argumenty jako lepší cílení díky sběru dat bez technologie cookies. Problém je, že opravdu nevíme jak to funguje. Některé weby dokonce považují nainstalovaný toolbar za spyware. Prostě se domnívám, že Alexa opravdu sbírá data už i jinak, než přes různé toolbary. Ovšem většina lidí u nás tento rank obecně ignoruje. Kdyžtak více informací je na seopedii.

Martin zmiňoval, že trh je přeplněný. To jsme se tak nějak kolektivně shodli, že se s ním neshodneme. Prostoru je tady hodně, jen tu není vůle stávající blogery přesvědčit a nové motivovat. Já osobně považuji vyloučení blogerů z různých free služeb za chybu, protože právě zde mohou být zajímavý lidí s unikátní komunitou k oslovení. Jistě doména dnes stojí 125 CZK a hosting pár stovek, ovšem spousta lidí, kteří blogují jen tak pro zábavu nevidí důvod starat se o vlastní řešení. Navíc zahraniční blogovací služby jsou celkem luxusní. Takže proč zbytečně utrácet.

Dále jsou tu lidé, kteří o Pay Per Post systémech prostě neví. Nedoneslo se to k nim. Prakticky žádná osvěta u nás neproběhla. Zkratku PPP znají webmástři nikoliv blogující BFU. Přitom holky co píší o makeup a módě jsou dnes velice žádnou cílovkou pro inzerenty. Kde se mají o této možnosti přivydělání dozvědět?

Zaujalo mě i tapetování SERP. Mám unikátní produkt, nechám si napsat devět článků o tomto produktu. Na prvním místě jsem já, na dalších devíti článek o tomto produktu směřující na mě. Místo pro konkurenci nula. To je samozřejmě ideální případ, ve skutečnosti to tak snadné nebude. Ovšem silnější stránky by nějaké to místo ukrást konkurenci mohly. Navíc v případě, že nedokážete ukrást přední místa a nějaký silný blog alespoň na chvilku ano, tak to na ten týden, než se článek propadne může být zajímavé zabrat. Teď mě napadá, že teoreticky se takto dají okupovat přední místa SERP do doby, než naberete dostatek autority a protlačíte se nahoru.

Další téma, které by jste neměli nechat bez povšimnutí jsou články na pozitivní reference či recenze. Podle Martina je to od vánoc takový trend. Weby s referencemi jsem tady nedávno zmiňoval jako náhradu či evoluční pokrok kvalitních PR webů, kterým často chybí koncept.

Závěr

Pokud nevíte co nového na internetu zkusit a máte zkušenosti s PR weby. Zauvažujte nad webem s referencemi. Cena za recenzi je větší než za článek. Tohle je takové neveřejné tajemství. Většinou jsou trochu delší (250 – 300 slov) a s obrázky. Tím působí i dráže. Pro příklad koukněte sem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Co mi dala přednáška Efektivní využití PPP pro eshop”

  1. Placla je ukázkou toho, že se dá vydělat miliony na podprůměrném projektu, který přišel na trh jako první (ČR).

    1. Jiří Šubr: tak podprůměrný je trochu silné slovo i když je tam co zlepšovat. To co nevidíme je práce s inzerenty za tím. To co chybí v technickém zpracování je mnohokrát vynahrazeno práci s inzerenty v offline světě. PlaCla nebyl první ani jediný projekt svého druhu. Bylo toho tu celkem dost. Ono rozjet Pay Per Post je poměrně drahá záležitost. Nestačí mít jen systém musí se to propagovat, proto většina konkurentů zemřela. Třeba PostGenius, který by se teoreticky dal považovat za dvojku hodně investoval do reklamy ale bohužel nasekal hodně chyb.

  2. Já jako inzerující osoba nepociťuji žádnou práci z jejich strany. Pokud myslíš prací v offline světě telemarketing, což je otravování lidí po telefonu, pak máme na byznys trošku odlišný názor. Jinak co vím, tak Placla tu byla první a všechny systémy vznikly až za ní.

    1. Jiří Šubr: tak to nevím jak jsou na tom s inzerenty. Většinou slýchám spíše pozitivní reakce (až na tu gramatiku :)). Co se týká podobných systému tak jich tu bylo více. Většinou pod různými SEO agenturami, které propagovaly spíše své projekty a ostatní pouštěly do systému jako bonus. Možná některé by se ještě daly dohledat. Fakt tu toho bylo po více, ale nikdo to nedělal nějak pořádně. Dokonce něco vzniklo i po spuštění PlaCla. To by ale lépe asi věděl Martin, který konkurenci hlídá. Já vždy podporoval spíše projekty co měly alespoň nějakou šanci na přežití. Takže postsgenius anebo guestblogging.cz. Ta poslední generace co přišla tento rok vypadá taky velmi nadějně.

  3. Nejhorsi prednaska jakou jsem kdy videl. Nebudu resit neprijemny projev, pohyby, atd. to neni podstatne. Ale informacni hodnota je neuveritelne bidna az trapna: “nejcastejsi duvod je linkbulding. v podstate nevim co k tomu rict, protoze je to takove jakoby,,,mmmm, tomu snad rozumi kazdej. to se uci snad ve skolkach. ja to preskocim, tady ten duvod, jo?” dela si ten pan legraci a nebo je tak neschopny, kdyz nedokaze popsat, nejcastejsi duvod (podle jeho vlastnich slov), proc lidi pouzivaji jeho system? tohle se mi jenom zda. po 5 letech provozu vyprodukovat takhle kvalitni prednasku!! samozrejme krasojizda pokracuje az do konce a pan mi prijde, jak kdyby si precetl o tech vecech 10 minut pred tim. uber hardcore je PPP vs PR clanek, to je az do nebe volajici.. a nechapu ten potlesk, mel byt vypiskanej. jinak diky, uz chapu tu Alexu a vsechny ostatni chytrosti v Placle, ted uz je mi to jasne. proste telemarketak, obchodnik, ktery ted neni v kanclu (za trapny ticho dik)!

  4. S Placlou mám zkušenosti jak z pozice inzerenta, tak blogera. Asi nejvíc mi tam nevyhovuje workflow po zadání poptávky, ve kterém chybí komunikace mezi oběma stranami. Inzerent tak nemůže upřesnit své požadavky (s ohledem na daný blog) a bloger se nemůže zeptat na to, co potřebuje. Chápu, že pro to zřejmě existuje nějaký důvod, ale takhle je to pořád jen o těch odkazech než o nějakém PR. Co se mi nezdá, je ta průměrná cena za článek. Poptávky sleduju asi tři týdny a drtivá většina je pod dvě stovky. Ale třeba to dřív bylo lepší…

  5. Placla je udělána tak, aby byla maximálně efektivní. Vize při návrhu funkčnosti vycházela z toho, aby asistentka marketingového pracovníka dvakrát týdně sedla na hodinu k systému a zvládla vše obsloužit sama.

    Z veřejně dostupných statistik je Alexa pořád nejkomplexnější poměrové hodnocení návštěvnosti, které umožní odlišit weby s nulovou návštěvností od webů se stovkami (tisíci) návštěvníků.

    V roce 2009 vznikly další dva systémy PPP, ale měli jepičí život.

  6. “Poptávky” na placle sa väčšinou pohybujú na úrovni 175-250 KČ. Väčšina inzerentov logicky zadá čo najnižšiu cenu, následne publisher zadá svoju cenu a tá sa odvíja od kvality webu. Inzerenti schvalujú aj drahšie ponuky. Je pravdou, že “poptávka” so zaujúmavou cenou sa objavuje sporadicky, napriek tomu nie je problém dostať za článok aj väčšiu čiastku.

  7. Tak přednáška byla hodně podprůměrna (shlédl jsem ji pouze ze záznamu) a informační hodnota pro člověka, který se v tomto segmentu pohybuje byla prakticky nulová.

    BTW: Zauvažujte nad webem s referencemi… Asi jsi měl na mysli s recenzemi ne? :)

    1. ambiente: reference (odezvu konzumenta) jsem použil jako levnější formu recenze. Udělat kvalitní recenzi je dlouhý a nároční proces.

  8. Trošku tam popírá Made for Placla blogy, ale příjde mi že jich je tam tak 50%. Sám tam jeden mám :(

  9. placlaboy: olol, verejne dostupny stats ala Alexa je filtr pro deti. jede mi tam nekolik webu s navstevnosti cca 0 a svete div se, stalo me to odhadem plus, minus 10 Kc. co z toho plyne, ze kdybych byl jednicka na trhu s obratem nekolik milionu, zaplatim si studenta za 10K a necham ho to posuzovat osobne a necham ho komunikovat s majitelema webu. verim, ze Alexa byl kdysi dobry napad pro rozjeti a bezudrzbovej chod. nehlede na to, ze je dneska normalni i kratkodobe kvalitni traffic nakupovat, takze to nedava zadny smysl..

  10. Prestoze Martin je v telefonu pomerne presvedcivy, tak je videt ze neni rozmluveny a neumí ty své znalosti ( a jako ze je ma ) predat dale. Nicmene to je jen docasna zalezitost, jeste tak 5-10 konferenci a bude to davat bez nervozity a z patra… Preji u v tomto hodne stesti

Comments are closed.