Analýza použitelnosti stránek – ladění dokonalosti začíná u maličkostí

determined-questioning-ponderingJan Kvasnička si na DoD Wedos připravil přednášku na téma Zvyšování konverzního poměru. Začal pěkně tématicky přeuspořádáním sedících návštěvníků v sále.

Pak už se pustil do samotné přednášky, kterou doprovázela slideshow. Přednáška byla rozdělena do tématických částí, začalo to proč, pokračovalo jak a následovaly ukázky praktického využití.

Honzova přednáška byla jedna z těch, kterou si musíte pustit minimálně ještě jednou a tak nějak pomalu, aby jste to stihli všechno vstřebat. Těžko to nějak shrnout. Za těch 31 minut stihl ze sebe vysypat dost know how na jeden ebook. Samotnou přednášku doporučuji v kombinaci se slideshow, kterou najdete zde, uložit do oblíbených a shlédnout za nějakou dobu znovu.

Asi nebudu sám komu utkvělo v mysli hlavně A/B testování všeho možného. Než jsem po noční párty usnul uvažoval jsem kolik takových chyb jsem asi všude možně nasekal. Měl jsem třeba spousty MFA, které nevydělávaly ale měli nějakou tu návštěvnost. Možná stačilo jen pár prvků přesunout jinam.

Další byly příklady. Utkvělo mi v hlavně hned několik z nich. Například když má web všude stejné odkazy tak návštěvník může být zmateny a neví kam dřív kliknout. Tohle jsem nějak už dříve používal u MFA. 728×90 se dá za určitých okolností použít jako série odkazů pod sebou. Na vhodném místě tak MFAčko dosahovalo desítky procent click rate. Ovšem využít toho nějak mimo MFA mě netrklo. Umím si to představit u blogu, kdy přijdou návštěvníci z vyhledávačů a uvidí třeba podobné články, anebo výraznější možnost nasdílet text na sociálních sítích.

Člověk prostě po shlédnutí přednášky začne koukat na své stránky jinak a uvažovat, co by se kam dalo posunout, aby dosáhl větší interakce. Není se čemu divit, že po Honzově analýze se zvedá konverzní poměr i o stovky procent.

V přednášce se vyskytla ještě jedna zajímavá myšlenka a tou je, že kompletní redesign stránek může být velkým krokem zpět, protože všechno vlastně začíná od začátku. Ani se nedivím, že některé firmy prostě nechtějí nic měnit a vyhovuje jim stávající design.

No je toho hodně, co se z přednášky dozvíte.

Závěr

Zajímavé je nakombinovat tuto přednášku s tou o affiliate od Františka Szabó. Člověka až doslova svědí prsty něco hned vyzkoušet a začít testovat. Mno asi něco opravdu zkusím. Pár nápadů jak na to už mám. Určitě se pak podělím o výsledky :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Analýza použitelnosti stránek – ladění dokonalosti začíná u maličkostí”

  1. Proč nevložíš to video jako embed? Jinak díky za odkazy na přednášky a snad příště přijdu i na živo.

  2. Velice zajímavá přednáška a velice si ji cením. Momentálně dělám na eshopu a A/B testování určitě využiju.

  3. Za tuhle přednášku tleskám. Moc pěkné, díky. :)

  4. Moc děkuji za článek Drago a jsem moc rád, že jsem tě konečně poznal. Už nejsi jen meme obrázek a číslo 404, ale konečně si dokážu vybavit obličej :)

  5. Koment nademnou je dobrý postřeh – článek by se pak min. Googlu líbil víc :)

  6. good job.

    pridavam se k mkurrimu a diky za report a priste taky asi prijedu v kostymu tchore, protoze tou dobou G urcite vystreli tenhle smradek a bude o cem pokecat..

Comments are closed.