Dognet – první moderní affiliate síť na Slovensku?

logoO dění na Slovensku nijak zvlášť nepíšu, ale tentokrát je čas udělat výjimku. U našich východních sousedů, nedávno vznikla první moderní affiliate síť. Na starosti jí má Štefan Polgári, kterého znám ze starého Webtrhu. Jj po starém Webtrhu se mi stýská, ale to je jiný příběh.

V každém případě mi byl ochotný odpovědět na pár otázek. Mimo dognet.sk jsem se ho zkusil zeptat například i na trendy v affiliate. 

Nejdříve nám řekni něco o sobě. Jaké byly tvé podnikatelské začátky. Úspěchy, neúspěchy.

Podnikať som začal hneď po tom, ako som mohol, teda pár dní po 18. narodeninách. Prvotne som, ako veľa iných, fičal na Sezname, SEO a AdSense. Pred pár rokmi to boli zlaté, “půjčkové” časy :). Neskôr prišla zmena algoritmu a nová konkurencia. Za tú konkurenciu si môžem vlastne aj sám. Možno si niektorí čitatelia 404m pamätajú moju neúspešnú aukciu na Webtrhu, ktorou som zo dňa na deň dal vzniknúť desiatkam a možno aj stovkám konkurentov. No čo, boli sme mladí a hlúpi :D

Co tě přivedlo k myšlence vlastní affiliate sítě?

Za vznikom nie som sám. Podnet na vzniknutie mi dal môj parťák, s ktorým to teraz riešime. Tá myšlienka mi napadla už skôr, no on ju realizoval, a tak som nastúpil už len do rozbehnutého vlaku. Predovšetkým na Slovensku neexistuje reálne a poriadne fungujúca affiliate sieť. To je hlavná výzva, ktorú napĺňame – vytvoriť na Slovensku fungujúcu a úspešnú affiliate sieť.

Jak je na tom trh s affiliate na Slovensku?

No, to je hlavný kameň úrazu. Na Slovensku je úplne iná situácia ako napr. v Česku. Tu o affiliate buď nikto nemá záujem, lebo majú zlé skúsenosti, alebo ani netušia, o čo ide. V Česku to je ľahšie :) Problémom je aj to, že sa u nás umelo držia vysoké ceny za klasické displejové (bannerové) kampane a nikto nemá záujem o netradičné reklamné prvky (affiliate odkazy v článkoch a pod.)

“Veľkí hráči” nechcú affiliate, lebo by vlastne kanibalizovali na svojom koncepte, ktorý úspešne na Slovensku držia. Žiaľ, u “veľkých” to chvíľu potrvá, kým ich presvedčíme o tom, aby affiliate sieť začali používať. Celé zmýšľanie o monetizácii webu je potrebné v prípade affiliate uchopiť inak. A o to, žiaľ, zatiaľ nemajú veľkí publisheri záujem.

Preto sa snažíme získavať malých a stredných publisherov, ktorí majú motiváciu a vedia, ako affiliate efektívne použiť. Pripravujeme pre nich aj tipy, ako na to. Snažíme sa im poskytnúť know-how, aby zo svojho webu pomocou affiliate vyťažili fakt maximum. A hlavne im vysvetliť, že affiliate nie sú len bannery :)

Proč zrovna název dognet?

To vyberali ešte v začiatkoch, kedy som pri tom nebol. Ale údajne to nemá žiaden hlbší zmysel. Páčilo sa im to a boli voľné domény :)

Co bylo nejtěžší na rozjetí takového projektu?

Ťažké bolo nájsť prvých inzerentov. Sieť sme spustili len pred pár dňami. Výzva bude hlavne získať publisherov. To bude na celom procese najťažšie.

Je těžké vyjedávat s inzerenty? Jak je chceš získat?

V úvode pomohlo, že za sieťou stojí aj marketingová agentúra VISIBILITY, a tak sme mali inzerentov prioritne z tohto zdroja. Affiliate je o tom, čo ponúknu. Snažíme sa ich tlačiť na vrchný strop možností, aké majú. Žiaľ, takto v úvode nemáme ešte za sebou publisherov, takže to bolo ťažšie. Keď bude sieť rozbehnutá, budeme mať silu a tým ich potlačíme. Samozrejme, pri všetkých publisheroch máme ako sieť, tzv. milestones. Tie nám umožňujú poskytnúť publisherom maximálnu províziu pri dobrých výkonoch. Jeden z hlavných pointov affiliate siete .dognet je, že chceme komunikovať s publishermi a na základe ich feedbacku tlačiť inzerentov do prijateľných provízií.

Co publishěři, jaké je největší lákadlo? Máš zájem jen o Slovenské?

Prioritne máme len SK kampane, ale určite radi privítame aj českých publisherov, ktorí majú slovenský traffic . Lákadlom sú prachy, prachy a ešte raz prachy. Nechceme ich pozývať na vozenie sa po letisku na Lamborghini. Chceme ich nechať hlavne zarobiť.

Jakým směrem chceš projekt vést? Máš to nějak naplánované krok za krokem?

Projekt vedieme nie k despotickému modelu, kedy je konceptom “ber alebo nechaj tak”. Ako som už spomínal, chceme hlavne komunikovať. Získavať feedback a upravovať provízie. To všetko k spokojnosti publishera, ktorý je pre nás najdôležitejší. Plán bol pred spustením, teraz to je už viac-menej freestyle, pretože na SR je affiliate nový segment, tak musíme veľa vymýšľať. Hlavne, ako osloviť publisherov.

Z pohledu provozovatele affiliate sítě, co jsou trendy současnosti a blízké doby. Co bude nejvíce vydělávate?

Trend sú samozrejme financie. Tie riešime momentálne aj my a chceme ponúknuť aj niečo iné ako Provident, HomeCredit a Ferratum. Máme rozpracovaných niekoľko veľkých finančných inzerentov. Samozrejme, riešime aj lead generation koncept pre segment energií. Klasický affiliate pre eshopy je jednoduchý a dlhodobo stabilný. Tam sa toho už veľa nevymyslí. Riešime aj vzdelávanie. Máme kampaň na online interactive BBA a MBA, kde sa pohybuje provízia za študenta až vo výške až 228€ (okolo 5700 CZK). Peniaze sú aj v iných segmentoch ako sú financie, no musíme ich nájsť a spracovať do kampane. Financie sú klasika, no trh je už presýtený. Preto hľadáme aj niečo iné.

Kdyby jsi byl publisherem v Dognet.sk, jaký by jsi si vybral program a jak na něm vydělával?

Určite vyššie spomínanú vzdelávaciu kampaň, kampaň s poisťovňou Union a PZP alebo kampaň na predaj hodiniek. Ide o to, že by som to tlačil ako bannermi, tak článkami, cez iframe, mailingom a pod. To, čo si treba uvedomiť je, že affiliate nie sú len bannery. To je to hlavné, čo by som chcel publisherom odovzdať. Treba sa zamyslieť. Bannery sú len pár percent z toho, čo vie web vygenerovať.

Nějaký vzkaz pro čtenře 404M.COM?

Prezrite si kampane, určite si niečo vyberiete. Registrácia je zdarma a hneď pri registrácii máte bonus 10€. Ak by ste mali akékoľvek pripomienky alebo otázky, som kedykoľvek k dispozícii na polgari@visibility.sk


DogNet můžete sledovat na Twitter i Facebooku.


[poll id=”169″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Dognet – první moderní affiliate síť na Slovensku?”

  1. Snáď len toľko – vďaka za tip :-) O dognete čítam prvýkrát a neznie to vôbec zle…

  2. je to určite beh na dlhé trate, ale dá sa predpokládať, že táto sieť bude úspešná, pretože na SK trhu momentálne nič podobné neexistuje

Comments are closed.